Własna wersja płytki do SUPLI

Anizok92

Witajcie. Mój pierwszy post i chciałbym się przywitać.

Ostatnio popełniłem taką o to płytkę. Jest pare niedociągnięć ale już opracowuję nową rewizję.

Funkcje jakie ma posiadać dopuszkowy socket:

- 2 przekaźniki
- czujnik temperatury
- miernik prądu w postaci ACS712
- dwa wejścia na przyciski jakby chciało się sterować przełącznikami światła.

Dioda RGB jako statusy pracy, przycisk do resetu jakby miał się zawiesić.
Płytka czeka jeszcze na zasilacz 230V/5V oraz myślę nad obudową w stylu zamelu i zmianą złącz ARK na PHOENIXY zielone.

Teraz chciałbym może prosić o pomoc albo wskazówki.
Potrzebuję to oprogramować, zmienić pinologię pod mój projekt, oraz ogarnąć pobór prądu i wyświetlanie w aplikacji.
Za pomoc będę mógł podarować płytki.

Jeśli jest ktoś w stanie pomóc to byłbym wdzięczny.

Planuję jeszcze zrobić inne płytki pod inne funkcje bo pomysłów jest masa.
Przechwytywanie3.JPG
Przechwytywanie2.JPG
Przechwytywanie1.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
bicker

gratuluje rozwiązania,
ale aby ogarnąć oprogramowanie przydałby się schemat, albo chociaż opis pod jakie piny co podpiąłeś ...
Espablo

Ja mam kilka uwag. Niebezpiecznie blisko poprowadziłeś ścieżki wysokonapięciowe przy masie i innych ścieżkach. Czujnik DS z tego co widzę jest na stałe zamontowany na PCB. Moduł na pewno będzie się nagrzewał, a to z kolei będzie miało wpływ na wskazania czujnika. Pobór prądu zamontowałeś na zasilaniu modułu czy też na stykach przekaźnikowych. Chyba raczej na zasianiu modułu - lepiej by było na stykach.
Testowałeś już z przetwornicą?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
shimano73
Been thanked: 1 time

Witam , w mojej pierwszej płytce też zastosowałem LM1117 3V3 i przy zasilaniu 12V z zasilacza , stabilizator grzał się bardzo . Dlatego w następnych stosuję przetwornice najpierw L5973D a teraz L5970D tą drugą łatwiej wlutować choć daje tylko 1A co wystarcza na esp , nie warto rownież oszczędzać na elektrolitach .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Espablo

Ja daję MCP1825T i jestem z niego mega zadowolony. Na LM1117 3V3 strasznie piszczała przetwornica, a teraz zapomniałem już o tym problemie.
Zobacz jak ja poprowadziłem w module inCan ścieżki wysokonapięciowe. Te potencjalnie niebezpieczne poprowadziłem z jednej strony, z daleka od "czegokolwiek". Na dodatek dołożyłem jeszcze frezowane otwory.
Poniżej zdjęcie bez przetwornicy 230V/5V i bez przekaźników. Jest to kontynuacja z tego wątku viewtopic.php?f=24&t=340.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Anizok92

Dziękuję za odzew.

Pozwolę sobie wypunktować.

1. Tak jak pisałem płytka jest wersją testową. Np przeoczyłem GPIO2 do VCC itp
2. Czujnik jest przylutowany bo tak narazie jest wygodnie. Potem będzie na zewnątrz.\
3. Scieżki 230V wiem, że są blisko ale zastanawiam się nad zmianą przekaźników, jak to nie wyjdzie to i tak
zostaną te ale w kolejnej rewizji PCB będą trochę oddalone, wyprodukowane bez soldermaski, pogrubione cyną
ścieżki 230V oraz zalane specjalnym silikonem do elektroniki właśnie dedykowany pod wysokie napięcia.
4. jako stabilizator liniowy zastosowałem ADP3338.3.3V i to jest mercedes wsród małych stabilizatorów. Grzania praktycznie zero.
Poza tym czekam na przetwornicę od chińczyków HLK-PM01 230V -> 5V, za zachodnich forach chwalone.
5. Pomiar prądu na fazie. tylko tak wg mnie najprościej.

Jest ktoś w stanie zrobić obraz ISO tego Linuxa ze gotowym środowiskiem i kodem żródłowym do SUPLI?

Przechwytywanie.JPG
maghost

Czujnik poboru prądu? Super sprawa!

ESP8266 pozwala na wykorzystanie pinu ADC tylko w zakresach 0 -1 V. Każda wartość w zakresie 1-VCC będzie wynosiła max czyli 1024.

Sęk w tym że trzeba doskonale skonstruować zasilanie, wiadomo, przetwornica w pobliżu sieje, a pomiar tak małych napięć w pobliżu takiego pola EM może być dosyć mocno zafałszowany. Ale chylę czoła, mam nadzieję, że i tutaj wszytko się uda :)
slawek

Anizok92 wrote: Sat Jun 17, 2017 3:08 pm Jest ktoś w stanie zrobić obraz ISO tego Linuxa ze gotowym środowiskiem i kodem żródłowym do SUPLI?
Czemu upierasz się na iso?
Wirtualka działa całkiem OK
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Anizok92

Upieram się na iso bo za nic w świecie nie chce odpalic mi VM, HyperV i VirtualBox nie chce współpracować z tymi obrazami u mnie.

ADC to nie problem. ACS712 to bardzo fajny układ i dedykowany jest do pracy w sieci 230V a tak jak mówiłem PCB jest w trakcie przeróbki i dodam tam na pewno porządne filtry.
bicker

Anizok92 wrote: Sun Jun 18, 2017 11:19 am Upieram się na iso bo za nic w świecie nie chce odpalic mi VM, HyperV i VirtualBox nie chce współpracować z tymi obrazami u mnie.
(...)
Po wielu próbach udało mi się zaimportowac do hyperV, postaram się wyexportowac i udostępnić, ale dopiero jutro...

Return to “Pomoc”