Wsparcie dla modułu Ethernet ENC28J60

xmichal88x

Witam, czy jest możliwość dodania obsługi modułu Ethernet ENC28J60? Zastosowanie- wszędzie tam gdzie nie mamy zasięgu Wi-fi a mamy skrętkę i nie chcemy dokładać dodatkowego AP. Osobiście wykorzystałbym to do sterowania bramą, która jest zbyt daleko od najbliższego AP. Jeśli pomysł głupi- proszę o usunięcie tematu. Pozdrawiam Michał.
Duch__
Been thanked: 6 times

Zerknij na przykłady w Arduino IDE. W starym sofcie były. Nie wiem jak z nowym.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Jeśli dobrze pamiętam to ten układ jest wspierany w Supla Device, w połączeniu z Arduino mega.
Natomiast GUI generic nie współpracuje z Arduino mega, tylko z układami ESP.

Jeśli dobrze pamiętam to ten układ od Ethernetu był dość kłopotliwy nawet na Mega. Lepiej było to łączyć z Ethernet shield na w5100 lub nowszym.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88
Been thanked: 5 times

Wydaje mi się, że to nie będzie takie proste do zrobienia.

Jak skorzysta się z biblioteki UIPEthernet to nie będzie działać serwer web ESP8266WebServer i wtedy należy skorzystać z jakiś dodatkowych bibliotek np. EthernetWebServer.

Dodatkowo weźcie pod uwagę, że działa to na interfejsie SPI gdzie tracimy 4 GPIO aby obsłużyć ten Ethernet ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
Gang

Jak masz skrętkę do bramy to sygnały puść po ten skrętce a ESP w domu gdzie jest zasięg. Ja tak mam, kilkanaście metrów i wszystko śmiga.
Jeżeli masz DIY to pamiętaj o przekaźniku z 24v, żebys swojego modułu nie usmażył na wejściu kontraktonu.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
xmichal88x

Gang wrote: Wed Aug 11, 2021 7:42 pm Jak masz skrętkę do bramy to sygnały puść po ten skrętce a ESP w domu gdzie jest zasięg. Ja tak mam, kilkanaście metrów i wszystko śmiga.
Jeżeli masz DIY to pamiętaj o przekaźniku z 24v, żebys swojego modułu nie usmażył na wejściu kontraktonu.
Dokładnie w ten sposób mam to zrealizowane 😁. Myślałem że dodanie obsługi modułu Ethernet będzie prostrze. Nie chodziło mi o rozwiązanie problemu sterowania mojej bramy a o dodanie takiej funkcji.

Return to “GUI Generic”