UPS co wybrać

Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

lukfud wrote: Fri Aug 06, 2021 9:06 am Dzięki. Włączają się pewnie tylko przy zasilaniu z aku?
Głównie przy doładowywaniu aku jak tylko wróci napięcie zasilające po przerwie w jego dostawie.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
dobo

Ja zamówiłem wczoraj VOLT SINUS PRO-1000W wieszany - stała faza (12V 700/1000W) do tego akumulator 100Ah.
Stare wersje miały tak, że na pracy z akumulatora następowała zamiana faz w gniazdku co powodowało problemy w piecach gazowych.
Paczuszka już dotarła :)
dobo

Graty (przetwornica i akumulator) zamontowane i podłączone. Szafa też już prawie ogarnięta zostało w niej jeszcze spiąć i poukładać przewody do TV.
.
IMG_20210807_194426.jpg

Za szybko się pospieszyłem ze skróceniem skrętki od monitoringu aby podłączyć ją do patchpanela.
Aby wiedzieć, która skrętka jest od której kamery zrobiłem połączenie za pomocą złączek wago :D
.
IMG_20210807_171655.jpg

No i wreszcie nastała ta wiekopomna chwila, że wszystko zostało spięte.
.
IMG_20210807_175449.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mareks6

podepnę się pod temat bo też będę go niedługo przerabiać :-)

Jestem w trakcie modernizacji całej sieci w domu i będę montować switch zarządzany, dysk synology i inny sprzęt sieciowy w szafie typu rack 19". Docelowo chciałem w niej umieścić także UPSa, taki żeby wszystko (synology, switch POE, 6szt kamer POE, 4szt AP) mógł zasilać na wypadek przerwy w dostawie energii elektrycznej. Jeszcze tego nie liczyłem, ale pewnie będe musiał mieć akumulator rzędu 100Ah.

I tu takie troszkę moje zdziwienie - wszystkie UPSy do szafy rack na allegro jakie znalazłem (przeglądałem te do 3tyś zł) mają wbudowane akumulatory (jeden lub więcej), przeważnie od 5 do 30Ah łącznie. Nie znalazłem ani jednego UPSa gdzie by było w opisie napisane, że można w nim stosować zewnętrzny akumulator. Jednakże, samych akumulatorów gdzie w opisie sprzedawca napisał że można użyć jako zewnętrzny aku do UPSa jest pełno.

Jak to więc jest? Czy kupując taki "dodatkowy" akumulator np 12V 100Ah montuje się na zewnątrz UPSa odłączając jego wewnętrzne akumulatory? Myślałem, że znajdę jakiś mocny UPS BEZ wbudowanych akumulatorów pod szafę rack ze złączami z tyłu pod podpięcie akumulatora na zewnątrz ale niestety nic...
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

UPS z natury wyposażony jest we wbudowany akumulator. Zewnętrzne akumulatory z reguły podłącza się do przetwornic. Tak w skrócie.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image

Return to “Ogólna dyskusja”