Robił ktoś może sterowanie pompy obiegowej.
Wczoraj zaprzęgłem do tego SP111 ustawiając sterowanie jako włącznik schodowy i tu pytanie jaki maksymalnie można ustawić czas?
Dałem 20 minut ale, że było już późno to nie sprawdziłem czy tyle trwa załączenie.
Ustawiłem też harmonogramy 6.00-9.00, 17.00-21.00 ale się chyba nie wykonał albo wykonał się według ustalonego czasu 20 minut.
Jeśli jest tak, że załączenie harmonogramu następuje tylko na ustalone 20 minut, a nie 3 godziny to musiał bym od 6.00 ustawiać harmonogram co 20 minut i tak do 9.00.
Przyciskiem włącznikiem SP111 chcę załączać pompę ręcznie lub z linka bezpośredniego na określony czas 20 minut gdybym potrzebował mieć ciepłą wodę w przedziale czasowym który jest poza czasami ustawionymi w harmonogramie.
Sterowanie pompą obiegową
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
A może zrobić sterowanie pompą w zależności od temperatury wody którą ustawia się na piecu?
w uproszczeniu jeżeli temperatura spadła przez 30min o 5 stopni wyłącz, jeżeli temperatura wzrosła to włącz.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Gang
nie wiem jaką masz pompę, ale pamiętaj, że ona w 2 minuty wody w układzie nie obróci (dlatego smieje się z tych co pompę włączają na czujkę ruchu albo ze światłem w łazience
)
Ja testowałem różne wersje.
Ustaw sobie harmonogramy mniej więcej wtedy kiedy jesteś w domu lub będziesz używał wody, ale ustaw je 10-15 minut wcześniej.
Czyli wstajesz o 6? harmonogram mieli wodę od 5:45.
Ja testowałem różne wersje.
Ustaw sobie harmonogramy mniej więcej wtedy kiedy jesteś w domu lub będziesz używał wody, ale ustaw je 10-15 minut wcześniej.
Czyli wstajesz o 6? harmonogram mieli wodę od 5:45.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
dobo
Plan jest taki, że chcę mieć sterowanie poprzez harmonogramy (w godzinach rannych i wieczornych) oraz dodatkowo możliwość załączania na określony czas w godzinach poza ustalonymi harmonogramami.
Mam sterownik ale nie ma on pamięci i po zaniku zasilania trzeba na nowo bawić się w jego programowanie. Po którymś tam wyłączeniu prądu wywaliłem go, a pompka mieli wodę 24 godziny na dobę. Pompkę mogę podłączyć pod piec ale jego programowanie przy zmianie godzin to jeszcze większa udręka dlatego był zewnętrzny sterownik. Ponadto sterowaniem w piecu jak i sterownikiem zewnętrznym nie mógłbym załączać pompy ręcznie.
Na samym włączniku schodowym można to zrobić na zasadzie 3x20minut = 1 godzina więc trzeba by było sporo tych harmonogramów poustawiać.
Chyba wiem jak to rozwiązać. A mianowicie w SP111 poza tym co jest trzeba by było dodać wirtualny przekaźnik i przycisk.
Fizyczny przekaźnik będzie ustawiony jako normalny włącznik zasilania (na nim będą harmonogramy) będzie on sterowany wirtualnym przyciskiem.
Wirtualny przycisk będzie sterowany wirtualnym przekaźnikiem.
Natomiast wirtualny przekaźnik będzie ustawiony jako włącznik schodowy, który będzie sterowany z fizycznego włącznika SP111.
Wtedy poza czasami ustawionymi w harmonogramie będę mógł również włączyć pompę na określony czas.
To rozwiązanie jest również na przyszłość ponieważ rozważam podłączenie czujek alarmowych, które wykrywając osoby w domu będą utrzymywały pracę pompy. Wtedy paru harmonogramów można by się pozbyć.
Mam sterownik ale nie ma on pamięci i po zaniku zasilania trzeba na nowo bawić się w jego programowanie. Po którymś tam wyłączeniu prądu wywaliłem go, a pompka mieli wodę 24 godziny na dobę. Pompkę mogę podłączyć pod piec ale jego programowanie przy zmianie godzin to jeszcze większa udręka dlatego był zewnętrzny sterownik. Ponadto sterowaniem w piecu jak i sterownikiem zewnętrznym nie mógłbym załączać pompy ręcznie.
Na samym włączniku schodowym można to zrobić na zasadzie 3x20minut = 1 godzina więc trzeba by było sporo tych harmonogramów poustawiać.
Chyba wiem jak to rozwiązać. A mianowicie w SP111 poza tym co jest trzeba by było dodać wirtualny przekaźnik i przycisk.
Fizyczny przekaźnik będzie ustawiony jako normalny włącznik zasilania (na nim będą harmonogramy) będzie on sterowany wirtualnym przyciskiem.
Wirtualny przycisk będzie sterowany wirtualnym przekaźnikiem.
Natomiast wirtualny przekaźnik będzie ustawiony jako włącznik schodowy, który będzie sterowany z fizycznego włącznika SP111.
Wtedy poza czasami ustawionymi w harmonogramie będę mógł również włączyć pompę na określony czas.
To rozwiązanie jest również na przyszłość ponieważ rozważam podłączenie czujek alarmowych, które wykrywając osoby w domu będą utrzymywały pracę pompy. Wtedy paru harmonogramów można by się pozbyć.
-
dobo
Sterowanie pompą ogarnięte.
Dopiszę, że czasowe załączanie fizycznego przekaźnika odbywa się poprzez linki bezpośrednie wysyłane z wirtualnego przekaźnika na wirtualny przycisk, który załącza fizyczny przekaźnik. Fizyczny przycisk załącza wirtualny przekaźnik na ustawiony czas w cloud.
Do fizycznego przekaźnika w cloud dodałem licznik energii.
Teraz nie powinno być problemów z harmonogramami jak to było wcześniej.
Teraz jedynie mało pożądane działanie może wystąpić w momencie działania harmonogramu ponieważ gdy naciśniemy czasowe załączenie to po określonym czasie może nastąpić wyłączenie pompy. Chyba, że harmonogram uzna, że się nie wykonał ale jak to nie zadziałało w pierwszej wersji to i raczej tu nie zadziała.
Na ile maksymalnie można ustawić czas dla sterownika schodowego (ile sekund)?
.
Dopiszę, że czasowe załączanie fizycznego przekaźnika odbywa się poprzez linki bezpośrednie wysyłane z wirtualnego przekaźnika na wirtualny przycisk, który załącza fizyczny przekaźnik. Fizyczny przycisk załącza wirtualny przekaźnik na ustawiony czas w cloud.
Do fizycznego przekaźnika w cloud dodałem licznik energii.
Teraz nie powinno być problemów z harmonogramami jak to było wcześniej.
Teraz jedynie mało pożądane działanie może wystąpić w momencie działania harmonogramu ponieważ gdy naciśniemy czasowe załączenie to po określonym czasie może nastąpić wyłączenie pompy. Chyba, że harmonogram uzna, że się nie wykonał ale jak to nie zadziałało w pierwszej wersji to i raczej tu nie zadziała.
Na ile maksymalnie można ustawić czas dla sterownika schodowego (ile sekund)?
.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.