Obsługa 16x DS18B20

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
MrMirek

Witajcie,

To mój pierwszy post na Forum, więc grzecznie witam Forumowiczów :-)
Poczytałem trochę tematów na Forum, ale nie znalazłem interesującego mnie rozwiązania.
W domu mam porozmieszczane czujniki DS18B20 (16 sztuk) i na dzień dzisiejszy czytam i loguję temperaturę przy pomocy laptopa działającego 24h oraz oprogramowaniem LogTemp przez odpowiednią przejściówkę/adapterek.
Znalazłem na rynku urządzonka sonoff, które obsługują pomiary temperatury, ale tylko z jednego czujnika. Znalazłem też tematy, w których użytkownicy opisują modyfikacje firmware'u umożliwiające podłączenie większej ilości czujników. Niestety, o ile strona sprzętowa nie sprawia mi problemów, o tyle z programowaniem jestem na bakier :-(

Czy ktoś ma/widział/może zrobić gotowe rozwiązanie umożliwiające odczyt temperatury (16 czujników) i wyświetlenie na ekranie smartfona? Idealnie byłoby z możliwością podglądu danych historycznych za jakiś okres czasu (zależny zapewne od pamięci urządzenia) i ewentualnie wykresami...
Supla pewnie da radę po odpowiednich modyfikacjach oprogramowania.

Mirek
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Może być na Arduino ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
MrMirek

Hmm, jeśli tylko będę na smartfonie mógł mieć podgląd, to czemu nie. Miałem właśnie malinkę zakupić ale jeśli trzeba, to będzie Arduino.
Są jakieś gotowce? Aaaa, musi być możliwość pobrania aplikacji na smartfon ze sklepu googlowego, bo korzystam z firmowego telefonu i nie zainstaluję nic spoza sklepu...
pzygmunt

To już jak wolisz. Arduino i Raspberry obsłużysz 16 czujników. Aplikacje możesz pobrać z App Store i Google Play.

EDIT.
Z Raspberry będzie najtaniej.
MrMirek

Gdzie szukać jakiegoś gotowca na malinkę z obsługą 16 czujników?

A czy jest wogóle możliwość modyfikacji oprogramowania do TH10/16 tak by obsługiwał więcej niż jeden czujnik? Jeśli tak, to ile maksymalnie da radę?
pzygmunt

TH10/16 na razie tylko jeden czujnik. Nie ma kiedy tego rozbudować.
pzygmunt

Musisz tylko config zmodyfikować
/etc/supla-dev/supla.cfg
MrMirek

W takim razie zamawiam malinkę.

Pytanie dodatkowe (bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem opisy) - da się na tej samej malince postawić jednocześnie serwer supla oraz monitorek temperatur? Widziałem chyba gdzieś na forum opis rozszerzenia malinki o dodatkowe wejścia/wyjścia.
pzygmunt

besix

MrMirek wrote: Wed Jun 21, 2017 2:54 pm W takim razie zamawiam malinkę.

Pytanie dodatkowe (bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem opisy) - da się na tej samej malince postawić jednocześnie serwer supla oraz monitorek temperatur? Widziałem chyba gdzieś na forum opis rozszerzenia malinki o dodatkowe wejścia/wyjścia.
Wybór MALINY jest bardzo ok, ta z pozoru mała płytka umie się odwdzięczyć :) ja mam na malinie Suplę i równolegle domoticza co umożliwia mi już dziś korzystanie z takich funkcji jak zdarzenia czyli wykonywanie pewnych poleceń po spełnieniu określonych warunków + np ramy czasowe , dodatkowo obsługa scen - np jak wyłączę światło w salonie i naruszę czujkę PIR na schodach po godzinie 22,30 to załącza mi się oświetlenie w łazience + radio + jedna lampka w sypialni. Wiem że Supla docelowo będzie realizować wszystkie te funkcję, ale dzięki malinie już dziś mam np system podlewania ogrodu podzielony na sekcje z warunkowym załączaniem sekcji w zależności od temperatury, wilgotności i oczywiście czasu .
Dodam jeszcze, że jako laik jeszcze rok temu nie widziałem przewagi SUPLI nad innymi rozwiązaniami i tu pomijam język nasz ojczysty :) Jak się wgłębisz trochę w temat to zauważysz takie aspekty jak np sterowanie urządzeniami z pominięciem serwera ( serwer nie działa a światło można właczyć ). Dlatego nie chcę żeby mój opis był reklamą domoticza, tylko pokazaniem jakie możliwości w przyszłości będzie miał projekt SUPLI.

Return to “Pomysły i koncepcje”