scena która nie działa

Hobo

Witajcie,

potrzebna mi jest scena do sterowania czujnikiem poziomu cieczy i włącznikiem do napełniania zbiornika - nic prostszego: supla.fracz.com i dalej tworzyć scenę...
Stan jak na zdjęciu a nie działa (ostatnie wykonanie manualne) - kto mi powie dlaczego? :evil:

Pozdrawiam :evil:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-------------------------------------------------------------------------------
Jeśli nie uważałeś jak robiłeś to rób jak uważasz.
Jeśli uważałeś to bądź pewny tego co zrobiłeś.
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Pokaż cała scenę, z tego wycinka ciężko wydedukowac dlaczego się nie wykonuje.
Jaki jest wyzwalacz? Dobrze byloby dodać warunek dotyczacy obecnego stanu pompy by nie wykonywała się gdy już pompa działa.
PS
i po co te nerwy :evil:
Hobo

Nerwy? Bo to nie pierwsza scena która nie działa... choć są bardzo proste.

To jest sonoff basic z czujnikiem poziomu cieczy: incan-easy, 2.7.2, bezpotencjałowy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
uchnast.michal

Hobo wrote: Sun Aug 22, 2021 12:33 pm Nerwy? Bo to nie pierwsza scena która nie działa... choć są bardzo proste.

To jest sonoff basic z czujnikiem poziomu cieczy: incan-easy, 2.7.2, bezpotencjałowy.
Nie widzę wyzwalacza sceny? Jest tylko warunek. Wniosek > scena się wykona tylko gdy klikniesz button "Wykonaj scenę".

Dodałem zrzut ekranu jednej z moich scen. Gdy jest ciemno i ktoś otworzy bramę wjazdową lub garażową oświetlenie ogrodu włącza się na 600sekund.

Zwróć uwagę na wyzwalacze oraz warunki. Gdy zapisane w wyzwalaczu warunki zaistnieją dodatkowo sprawdzam jaki jest stan oświetlenia oraz czy kanały są dostępne.
scena.png
Hobo

Dziękuję za odpowiedź, ale dodaję wyzwalacz i zmieniam warunek działania (resztę pozostawiam jak było) i jest bez zmian.
Odczekałem też ok. 15 min. zanim stwierdziłem że to nie działa.
Ostatnie wykonanie to było manualnie.
uchnast.michal

Scena zadziała gdy nastąpi zmiana nie gdy jest stan zgodny. Musi byc hi i ponownie gdy będzie not hi scena powinna się wywołać.
Zakładając wariant, ze wody nie ma w zbiorniku uruchamia się scena, pompa to jak długo ma promować? Mierzysz sredni czas napełnienia i ustawiasz taki parametr czy stosujesz drugą scenę, która pompę wyłączy?
Scena pozornie prosta lecz wymaga analizy wariantów, które mogą zaistnieć.

W Twoim przypadku chyba lepiej byloby zastosować wyzwalacz cron np. co 15 min.
*/15 * * * * i krótki czas działania pompy.
Hobo

Ty wiesz? Zadziałało :) ... ale nie do końca jak chciałem lub powinno...
Analizowałem to tak (ustawiałem gdy zbiornik był pusty (not high)): pompa wyłączona, gdy stan się zmieni na "not high" to "przełącz pompę".
W międzyczasie napełniła się deszczówką, zmienił się stan "high" ale nie "not high" to włącznik nie zadziałał.
Dzisiaj wykorzystałem trochę tej wody, zmienił się stan na "not high", włączyła się pompa, wyłączyłem manualnie żeby opróżnić trochę zbiornik i samoczynnie się włączyła chociaż stan czujnika się nie zmienił.
Załączam log - zdarzenia ok. to czynności manualne związane z tym co wyżej opisane, ale reszta wynika z automatu - zapewniam że, stan czujnika nie mógł się samoczynnie zmienić gdy beczka jest do połowy pusta a sam czujnik znajduje się w jej wnętrzu pod pokrywą.
Możesz mi to wyjaśnić? Wg mnie warunki są tak proste że nie powinienem potrzebować zabezpieczeń typu 'włącz-wyłącz po 15 min".
A warianty? zbiornik pusty - włącz pompę; zbiornik pełny - wyłącz pompę.

Jeszcze dodam: zrobiłem test - upuściłem trochę wody, zadziałały warunki - pompa się włączyła; zamknąłem zawór zbiornika, dopełnił się wodą (czyli zmiana stanu czujnika poziomu) ale pompa się nie wyłączyła i woda zaczęła się przelewać. Wyłączona manualnie.W logu to godz. 21.07 .
uchnast.michal

@hobo, możesz zrobić szkic/wizualizację jak to wygląda fizycznie? Pogubiłem się trochę:)
Jeszcze raz:
Kończy się woda, stan czujnika się zmienia wywołując scenę. Scan sprawdza czy pompa jest wyłączona, jeżeli tak włącza pompę a opóźniona akcja (ile uważasz/zmierzysz) wyłącza ją. W efekcie ponownie jest woda w zbiorniku i scena czeka aż poziom opadnie i ponownie zostanie wyzwolona zmianą stanu czujnika cieczy.
Hobo

Nie jestem dobry w pracach graficznych; może postaram się opisać co chcę osiągnąć.
Załóżmy, że zaczynamy od stanu pełny zbiornik, wtedy czujnik ma stan wysoki (jak poziom wody :D ), pompa oczywiście jest wyłączona. Zaczyna ubywać wody i stan czujnika zmienia się na niski i wtedy ma włączać się pompa, uzupełnić poziom - stan czujnika zmienia się na wysoki - pompa się wyłącza.
Załączam ponownie screen z ustawienia bo chyba poprzednio nie było widać akcji (nie ustawiam akcji opóźnionych bo pompę ma wyłączyć zmiana stanu czujnika na wysoki)

Return to “Pomoc”