Stacja pogodowa by shimano73

dzikusk

avatr wrote: Tue Aug 24, 2021 3:29 pm
Czy sam otwór od dołu wystarczy dla prawidłowych pomiarów czy może czujnik powinien mieć przewiew?

Im dłużej myślę tym mniej już wiem :(
Ja nawet zrobiłem większy otwór niż w instrukcji pisali.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mój czujnik pogodowy
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
avatr

dzikusk wrote: Wed Aug 25, 2021 6:03 am
avatr wrote: Tue Aug 24, 2021 3:29 pm
Czy sam otwór od dołu wystarczy dla prawidłowych pomiarów czy może czujnik powinien mieć przewiew?

Im dłużej myślę tym mniej już wiem :(
Ja nawet zrobiłem większy otwór niż w instrukcji pisali.
Ja myślałem zrobić ten otworek nawet mniejszy. Coś wielkości fi 2; 3 :D Ale teraz tak myślę, że większy chyba będzie lepszy bo szybciej wyleci woda/odparuje wilgoć.

Moje miejsce montażu będzie wyglądało bardzo podobnie. Tam gdzie masz podbitkę z desek to w sumie ja mam podobnie i tam wkręcę nakrętkę. Miejsce takie, że bezpośrednio deszcz nie będzie na to padał chyba, że mocno będzie zacinać.
Czujnik będzie raczej narażony bardziej na różnice temperatur i skraplanie.
mort

Ja mam zrobione z tłumika od zaworu pneumatycznego z wywierconym otworem od dołu. Działa 2 lata na dachu na przestrzeni otwartej.
dzikusk

Ja właśnie po to wywierciłem większą dziurę aby czujnik wilgoci dostawiał więcej powietrza bo na początku mi zaniżał gdy otwór był oryginalny
Mój czujnik pogodowy
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
shimano73
Been thanked: 1 time

Od pewnego czasu przestał mi działać mój deszczomierz, ale nie miałem wolnej chwili aby się tym zająć, znów jestem na L-4 i mam więcej czasu na suplę :roll: , zaglądam do środka i oto co znalazłem w środku - "Goście , goście". Niestety eksmisja nie pomogła , deszczomierz nie działa, muszę to sprawdzić w warunkach warsztatowych ten deszczomierz ma hallotron a na dachu zaczęło padać
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
QLQ

shimano73 wrote: Tue Sep 21, 2021 5:29 pm Od pewnego czasu przestał mi działać mój deszczomierz, ale nie miałem wolnej chwili aby się tym zająć, znów jestem na L-4 i mam więcej czasu na suplę :roll: , zaglądam do środka i oto co znalazłem w środku - "Goście , goście". Niestety eksmisja nie pomogła , deszczomierz nie działa, muszę to sprawdzić w warunkach warsztatowych ten deszczomierz ma hallotron a na dachu zaczęło padać
Ale , że pasiekę założył kolega to już się nie pochwalił...I miodek za darmo... 🤣🤣🤣🤣🤣
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Nowy11

Witam jest jeszcze szansa na poprawiona z nowym anometra
Soft do stacji :?: :D
michal188

Panowie :D pytanie wygrałem soft (ten nowszy) dałem pull up podłaczyłem się i testowo zwieram piny od anometru i
deszczmierzy coś zlicza ale po skończeniu nie wskazuje 0 tylko ostatnia wartość, co może być nie tak?
Screenshot_2021-09-24-21-10-42-092_tk.supla.android.jpg
Pietras81
Been thanked: 1 time

michal188 wrote: Fri Sep 24, 2021 7:11 pm Panowie :D pytanie wygrałem soft (ten nowszy) dałem pull up podłaczyłem się i testowo zwieram piny od anometru i
deszczmierzy coś zlicza ale po skończeniu nie wskazuje 0 tylko ostatnia wartość, co może być nie tak? Screenshot_2021-09-24-21-10-42-092_tk.supla.android.jpg
Wszystko jest oki jest tam dodatkowy kanał do kasowania wskazań deszczomierza który ustawiasz w harmonogramie na dzień lub tydzień pytanie czy chcesz mieć dzienny odczyt czy tygodniowy, możesz też ręcznie kasowac. Kanał zlicza impulsy z deszczomierza i pamieta wartość.
https://pietras-81.aqi.eco/
michal188

Deszczomierz ok a co z anometrem też zapisuje wartość?

Return to “Projekty użytkowników”