Witam, w zasobniku pieca na ekogroszek mam czujnik JSN-SR04T w którym jedynym minusem jest to że pomiar łapie dopiero od 20 cm , i problem jest taki ze gdy mam pełny zasobnik to pokazuje różne dziwne pomiary np 15 cm po chwili 40 albo 0, jest to denerwujące bo dostaje wtedy komunikat na pushower że zasobnik pusty , da się jakoś ten problem rozwiązać żeby poniżej np 20 cm pokazywało np stała wartość i mierzył dopiero jak dystans się zwiększy , moduł podpiety pod wemos d1mini wgrany GUI generic,
Pozdrawiam
JSN-SR04T
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli czujnik nie potrafi zmierzyć odległości i daje dziwne pomiary, to nie da się po stronie oprogramowania zrobić dodatkowej zależności od odległości, bo jej nie znamy.
Innymi słowy, aby włączyć mierzenie tylko gdy jest powyżej 20 cm, to musisz czymś zmierzyć, czy już jest powyżej 20 cm
Innymi słowy, aby włączyć mierzenie tylko gdy jest powyżej 20 cm, to musisz czymś zmierzyć, czy już jest powyżej 20 cm
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
LukaszH
Niestety ten czujnik szaleje w jakiś puszkach, studniach, itd. Ja nie dałem rady tego ustabilizować właśnie w studni na deszczówkę - pewnie chodzi o echo które lata po całej studni. Działa natomiast ta najtańsza wersja z 2 głośnikami czyli HC-SR04 jedynie zalej czymś całą elektronikę zostawiając tylko te głośniczki
-
Wiesiek
Czy jeden wemos pociągnie 4 czujniki JSN-SR04T ?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Wemos prawdopodobnie tak tylko GG nie obsłuży bo ma opcję tylko jednego sensora. Musisz sam dopisać soft.
YoMan
-
Wiesiek