przekaźnik i 2 przyciski

Hektorek
Been thanked: 1 time

krycha88 wrote: Thu Sep 02, 2021 7:51 am A może w takich sytuacjach najlepiej zastosować pompę z pływakiem - będzie zdecydowanie bardziej niezawodna bo nie ma elektroniki która to nie lubi wody.
Taka już jest 3 z kolei ( dwa razy mnie zalało bo właśnie zawiodła ).
Dlatego buduje to a pompka jako backup ( gorąca rezerwa) + podgląd w Supli na stan i pracę pompy.
Pozdrawiam:
Sławek
krycha88
Been thanked: 5 times

to może zastosuj pływak podpięty do ESP pod przycisk który będzie wyzwalał przekaźnik oraz wysyłał powiadomienie pushover?
https://gui-generic-builder.supla.io/
Hektorek

krycha88 wrote: Thu Sep 02, 2021 8:08 am to może zastosuj pływak podpięty do ESP pod przycisk który będzie wyzwalał przekaźnik oraz wysyłał powiadomienie pushover?
To rozwiązane wezmę pod uwagę ale upieram się przy moim pomyśle 😃

Chyba będę musiał pod ten projekt dodać własny warunek if w GUI .
@Krycha88 podpowiesz jak w GUI odczytać stan pinow zapisanych jako przyski i przekaźniki?
Nie jestem oblatany w programowaniu ☹️
Pozdrawiam:
Sławek
LukaszH

Hektorek wrote: Thu Sep 02, 2021 10:37 am
krycha88 wrote: Thu Sep 02, 2021 8:08 am to może zastosuj pływak podpięty do ESP pod przycisk który będzie wyzwalał przekaźnik oraz wysyłał powiadomienie pushover?
To rozwiązane wezmę pod uwagę ale upieram się przy moim pomyśle 😃

Chyba będę musiał pod ten projekt dodać własny warunek if w GUI .
@Krycha88 podpowiesz jak w GUI odczytać stan pinow zapisanych jako przyski i przekaźniki?
Nie jestem oblatany w programowaniu ☹️
Na szybko patrząc na schemat to bym zrobił dwa rozwiązania:
1. Użyłbym dosłownie 1 sensora górnego ustawionego jako przycisk i przekaźnika. Przycisk ustawiasz na „włącz”, a następnie w cloud ustawiasz automat schodowy z czasem jaki potrzebny aby wypompować daną ilość wody. Dla przykładu jeśli cały zbiornik pompa wypompowuje w 10min to aby nie było pracy na sucho ustawiłbym 8min. Najlepiej że sam byś ustawiał ile wody wypompujesz praktycznie czasem z cloud.
2. Druga opcja jak się upierasz na 2 sensorach to potrzebne są niestety dwa przyciski i dwa przekaźniki. Pierwszy ustawiasz identycznie jak w pierwszej opcji tyle że czas dłuższy niż wypompowanie całej wody, a drugi przekaźnik sterowany przez przycisk dolnego sensora. Drugi przycisk konfigurujesz jako „przełącz”, a następnie fizycznie łączysz przekaźniki tak że od dolnego sensora podawać napięcie dopóki jest „wciśnięty przycisk”/ sensor i to napięcie przekazujesz na drugi przekaźnik który wyzwalany jest górnym sensorem/przyciskiem jako automat schodowy.

Pierwsza jak i druga opcja działa niezależnie od internetu, więc powinno być niezawodnie (o ile elektronika będzie działać :))
Pasuje rozwiązanie ? ;)
LukaszH

Ewentualnie może jeszcze być sytuacja że pompa nie wydoła jakiejś nawałnicy i po wyzwoleniu górnego sensora woda nie będzie opadała i wtedy nie będzie kolejnego impulsu do załączenia automatu schodowego, dlatego w takim wypadku można zastosować 3 przekaźnik wpięty równolegle do górnego sensora aby podawał napięcie kiedy jest sensor/przycisk jest wyzwolony. W takim wypadku załączą się dwa przekaźniki jeden jako automat a drugi dopóki jest załączony sensor. Ale nie znam twojego fizycznego układu czy jest takie ryzyko ale to rozwiązuje kompleksowo sprawę.
Hektorek

LukaszH wrote: Thu Sep 02, 2021 6:12 pm Ewentualnie może jeszcze być sytuacja że pompa nie wydoła jakiejś nawałnicy i po wyzwoleniu górnego sensora woda nie będzie opadała i wtedy nie będzie kolejnego impulsu do załączenia automatu schodowego, dlatego w takim wypadku można zastosować 3 przekaźnik wpięty równolegle do górnego sensora aby podawał napięcie kiedy jest sensor/przycisk jest wyzwolony. W takim wypadku załączą się dwa przekaźniki jeden jako automat a drugi dopóki jest załączony sensor. Ale nie znam twojego fizycznego układu czy jest takie ryzyko ale to rozwiązuje kompleksowo sprawę.
1 opcja odpada z powodu, który przedstawiłeś
powyżej.
2 opcja jest OK choć wymaga dodatkowego przekaźnika wpiętego w szereg do pierwszego .
3 opcja z 3 przekaźnikami 🤔
Oczywiście wszystko w przypadku zastosowania GUI generic bez ingerencji w kod.

Najlepiej to skroić własny kod pod konkretny projekt ale to za wysokie progi w tej wersji biblioteki supla i tego GUI.
Chyba będę musiał dołożyć sprzęt i zrobić v. nr 2.

Ps
Mam jeden napisany ale to jeszcze na starej bibliotece i szkicu Primary V2 GUI gdzie dostosowałem do własnych założeń i działa już bez problemów ponad rok.

Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie w rozwiązaniu mojego przypadku (kaprysu) 😃
Pozdrawiam:
Sławek
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Hektorek wrote: Thu Sep 02, 2021 7:41 am

Ma ktoś jakiś pomysł rozwiązania?
A musi być Gui Generic?
Nie może być własny kod?
LukaszH

radzik_r wrote: Sat Sep 04, 2021 2:45 pm

A musi być Gui Generic?
Nie może być własny kod?
Ale trzeba przyznać że GUI Generic jest już tak rozbudowane że praktycznie przy odrobinie znajomości logiki/algorytmów i automatyki, można ogarnąć większość potrzeb :) łącznie z potrzebą w tym wątku
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

LukaszH wrote: Sat Sep 04, 2021 4:48 pm
radzik_r wrote: Sat Sep 04, 2021 2:45 pm

A musi być Gui Generic?
Nie może być własny kod?
Ale trzeba przyznać że GUI Generic jest już tak rozbudowane że praktycznie przy odrobinie znajomości logiki/algorytmów i automatyki, można ogarnąć większość potrzeb :) łącznie z potrzebą w tym wątku
Wiem że dużo może ale ile to nie wiem bo nie wszystko testowałem.
Wiadomo, własny kod załatwił by temat w 5 minut, ale rozumiem że nie każdy koduje, ja tez jestem amatorem.
Ok, mozna i w GUI Generic skoro ma aż tak dobrze zbudowane algorytmy.
bigthomas

Trzeba pamiętać również że we własnym kodzie warunki się wykonają pomimo braku internetu -> dostępu do cloud'a czy scen.

Return to “GUI Generic”