sterowanie oświetleniem

[email protected]

Zaczynam przygodę z ESP8266.
Mam już za sobą próbę z sonoff sv oraz prosty termometr.
Chciałbym teraz zrobić sterowanie oświetleniem w domu.
Niby sprawa prosta, ale chciałbym ją trochę zagmatwać. Samo sterowanie z WIFI jak najbardziej ok.
Ale chciałbym dodać możliwość sterowania "analogowego" z włącznika.
Tak sobie pomyślałem o wymianie podwójnego włącznika światła na podwójny przycisk chwilowy, który zmieniałby stany poszczególnych wyjść przekaźnioka.
Uzyskałbym wtedy sterowanie przez komórkę, nie tracąc możliwości analogowego wł/wył światłą.
Czy istnieje jakaś gotowa kompilacja która wysteruje mi podwójnym przekaźnikiem oraz umożliwi podpiąć 2 przyciski do zmiany stanów z "palca"
Jeżeli jakieś wejście byłoby jeszcze wolne to może dodatkowo temp/wilgot.
Posiadam moduły ESP-12E, wiec chyba 2 wyjścia (podwójny przekaźnik) i 3 wejścia (2 przyciski + czujnik T/H) dałoby się na tym wygospodarować

Jeżeli moje założenia sa błędne to proszę o wskazówki. A jeżeli taki soft juz jest skompilowany to będę wdzięczny za wskazanie.

Pozdrawiam
Tomasz
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie musisz zmieniać włącznika. Możesz użyć standardowego bistabilnego.
Gotowy firmware znajdziesz na gihubie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
[email protected]

Dziękuję za szybką reakcję.
Pomysł z włącznikiem chwilowym miał na celu dowolną zmianę stanu niezależnie czy światło było włączone włącznikiem czy WIFI
Czyli włączam WIFI a wyłączam przyciskiem, lub odwrotnie. A przy zastosowaniu zwykłego włącznika to chyba czym włącze tym muszę wyłączyć.
W końcu zwykły włącznik będzie na stałe zwierał lub nie dane wejście a nie tylko chwilowo.
A co do softu to na githubie znalazłem soft ale do sterowania jednym przekaźnikiem, a potrzebowałbym móc sterować 2 przekaźnikami (lampa 2segmentowa) no i 2 przyciski byłyby potrzebne (dla każdego segmentu)
sonoff_switch_mode_DHT22_v1.8.4_restore_p5.rar

Układ chciałem zamontować w puszcze, a 3 przewody schodzące do włącznika użyłbym do sterowania "analogowego" układem.

Chyba że jeszcze o innym mówimy.
pzygmunt

Jak użyjesz zwykłego włącznika to soft sobie z tym poradzi.

Zmiana stanu włącznika z 0->1 zmienia stan przekaźnika na odwrotny do bieżącego. To samo dotyczy 1->0
Zybi

Przejrzyj ten zasób, a na pewno jakiś soft sobie "dopasujesz" do swoich potrzeb:

https://github.com/zchmielak/ESP8266/tree/master/Zybi
[email protected]

Dziękuję
Sibikk

Cześć, @[email protected] Ja u Siebie w mieszkaniu wprowadzam właśnie takie rozwiązanie które daje możliwość sterowania oświetleniem dwutorowo zarówno poprzez suple jaki i manualnie przełącznikami bistabilnymi. w rozdzielni mam zastosowane przekaźniki dwukanałowe jeden do sterowania drugi jako sygnał zwrotny dla supli.
Image
szymon

czy można sterować suplą poprzez przeglądarkę jeśli tak to jak to zrobić ?
pzygmunt

Z wykorzystaniem API to tak.
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Takiego klikalnego interfejsu jeszcze nie ma, ale wszystko ku temu zmierza.

Po wydaniu 2.1 z unikalnymi URLami będzie już można dużo łatwiej to osiągnąć (choćby w formie zakładek w przeglądarce): https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/88

Odpowiadając na trudne pytania: pewnie koniec wakacji.

Return to “Pomoc”