Problem w tym, że w grupie określam poziom odsłonięcia dla wszystkich, nie dla pojedynczej rolety.
A w moim pytaniu wyjaśniłem, że chciałbym otworzyć je w różnych konfiguracjach.
Problem w tym, że w grupie określam poziom odsłonięcia dla wszystkich, nie dla pojedynczej rolety.
No to wszystko jasne. Każdy Wyzwalacz to osobny kanał. Po powrocie do wcześniejszej wersji, kanały zniknęły, więc ich "ubyło" na urządzeniu.Goral64 wrote: Thu Oct 07, 2021 10:24 pm Ale chyba wiem jaki to był scenariusz, więc chyba można by go spróbować powtórzyć w wolnej chwili.
Oczywiście mam lokalsa z insertami od Przemka. Wydaje mi się, że tu kolejność zapisu do bazy ma znaczenie, czyli id rekordu w tabeli esp_update. Otóż jak zainsertowałem wersje 2.8.37 to miały one id mniejsze niż update zrobione przez "mastera" na rekordach synchronizowanych i przy aktualizacji z configa wgrały się do modułów wersje 2.8.37 i tu było OK. Po zainsertowaniu wersji 2.8.38 ich id były większe niż rekordy synchronizowane. Dlatego przy update z configu na wersję 2.3.37 wgrała się wersja 2.7.24 synchronizowana.
I tu nastąpił konflikt kanałów. Po downgrade. Bo na serwerze miałem wersję zanotowaną 2.8.37 a na module wersję 2.7.24.
Po usunięciu modułu z serwera dodał się moduł z wersją 2.7.24. Potem w insercie do esp_update dodałem na sztywno id od 10 do 19 aby rekordy pobierane były jako pierwsze i update z configu wgrało wersję 2.8.38 bez żadnych konfliktów.
Oby to było dla kogoś zrozumiałe, bo mnie się już oczy kleją![]()
Pamiętajcie z @krycha88 o tym przy SuplaDeviceklew wrote: Fri Oct 08, 2021 9:11 am No to wszystko jasne. Każdy Wyzwalacz to osobny kanał. Po powrocie do wcześniejszej wersji, kanały zniknęły, więc ich "ubyło" na urządzeniu.
Nie śledziłem, jednak u mnie takie zdarzenie miało miejsce. Przez to nawet mi się do wczoraj MEW-01 nie updateował, bo miałem jeszcze w esp_update wpis z wersją niesynchronizowaną 2.8.24 a wersja synchronizowana 2.8.31 była przez updatera ignorowana. Jedynym wyjaśnieniem jest niższe id dla wersji 2.8.24 od wersji 2.8.31. Jak usunąłem rekord niesynchronizowany to MEW-01 się zaktualizował piorunem do wersji 2.8.31.pzygmunt wrote: Fri Oct 08, 2021 9:17 am Nie powinno się tak zadziać ponieważ supla_get_device_firmware_url powinien zawsze brać pod uwagę wyższą wersję niż wersja modułu,
chyba, że coś w supla_get_device_firmware_url było modyfikowane.
Sprawdziłem działanie we wszystkich 3 trybach: Normal, Middle, Highklew wrote: Wed Oct 06, 2021 1:10 pm Dodam tylko, że dla wszystkich modułów, które mają opcję ustawiania czułości wejścia (w trybie config - opcja "Sensitivity of inputs"), zalecam ustawienie jej na HIGH jeśli ktoś chce korzystać z detekcji wieloklików.
Mi osobiście dość trudno się klikało wielokliki przy standardowym ustawieniu "NORMAL".
Domyślnie jest "normal".MadOnion78 wrote: Fri Oct 08, 2021 10:57 am Sprawdziłem działanie we wszystkich 3 trybach: Normal, Middle, High
- Normal: cieżko się wyklikuje akcje, w tryb cfg. w ogóle nie udało mi się wejść
- Middle: jest dużo lepiej i wg. mnie temu trybowi bliżej do high niż do normal
- High: ten poziom dawał mi najlepszy komfort uruchamiania akcji i przejścia do trybu konfiguracji
Użytkownik nowego modułu ma domyślnie którą czułość?