Kilka pytań odnośnie supli

Student161616

Witam wszystkich. Moja instalacja jak na razie jest dość skromna składa się z kilku son-offów i sterownika rgb h801. Mam kilka pytań odnośnie systemu supli.
1. Czy jest jakieś oprogramowanie do sonoff do otwierania bramy wjazdowej z możliwością podłączenia kontraktonów by sprawdzić stan bramy? Napęd mam firmy faac i obecnie mam ja tak skonfigurowana ze otwieram z pilota a po wykryciu przerwania wiązki fotokomórek automatycznie się zamyka.
2.Myślałem o zakupie arduino mega+ethernet shield i sterowaniu oświetleniem w domu. Tylko czy jest możliwość sterowania również normalnie z włącznika ścianowego? Co będzie w przypadku gdy nastąpi przerwanie w dostawie internetu sterowanie z włączników ścianowych pozostanie?
3. Jest możliwość ustawienia takich zależności że gdy otwieram bramę wjazdową automatycznie załącza mi się oświetlenie przed garażem (z sonoff) w ustalonych godzinach?
4. W projektach zauważyłem projekt iCan espablo jest możliwość by on sterował jednym przekaźnikiem bramą wjazdową a drugim np.bramką? Jest jakiś prosty sposób na ustawianie tego czy trzeba pisać na nowo program do modułu?
5. Chciałbym zalączać h801 z włącznika ścianowego jest taka możliwość?
6. Czy do modułów Moduł WIFI ESP8266 NODEmcu V3 mogę wgrać to samo oprogramowanie co do sonoff? W jaki sposób mogę dodać kolejne wyjście gpio jako gniazdko czy roletę?

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
Espablo

Ad3. To są sceny. Jeszcze tego nie ma.

Ad4. Tak, jest taka możliwość. Wybierasz to sobie w supla-cloud.
Ad5. Soft do sonoffa to nie wiem, ale każdy inny do esp12 jest dobry.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Zybi

Różne softy do Sonoff-a masz tu:

https://github.com/zchmielak/ESP8266/tr ... ybi/Sonoff

może coś Ci podpasuje.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Ad.1 Gotowego chyba nikt nie przygotował dla Sonoff-a. Pamiętaj, że tam masz na wyjściu 230V
Ad.2 Sugeruję inCan od @Espablo
Ad.3 To są "Zdarzenia"/"Logika" - dopiero w planach
Ad5. Obecny firmware nie ma obsługi przycisku dla H801
Ad6. Tak
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Student161616

Dziękuje za odpowiedzi. Pzygmunt przekonał mnie jednak i zrezygnuje z arduino mega+ethernet shield. A dobrym pomysłem było by użycie modułu WIFI ESP8266 NODEmcu V3 + moduł przekaźników? Zasilane to wszystko przez złącze microUSB. +wgranie softu który tylko będzie mi pasował. Koledzy a czym różni się Moduł WIFI ESP8266 NODEmcu V3 lub Arduino ESP12E od Tinxi NodeMCU Lua Moduł WiFi ESP8266 do Arduino? Z wyjątkiem tego ze ten drugi jest 2 krotnie tańszy? Pozdrawiam
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Tym, że ESP może działać niezależnie od Arduino. W tandemie z Arduino służy jako karta WiFi.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Ogólna dyskusja”