Sterowanie przekaźników w modułach zespolonych np Sonoff 4ch

Ara2

Witam
Mam pytanie czy da się tak ustawić konfiguracje przycisków ,przekaźników aby osiągnąć rezultat interlock czyli w jednym czasie działa tylko jeden przekaźnik w module zespolonym. Widzę, że fajnie zostało rozwiązane sterowanie rolet i można wyłączać przekaźnik dodatkowym przyciskiem STOP ale działa to w ramach dwóch przekaźników i nie da się w coudzie zmienić funkcji pracy z rolety na osobne przekaźniki.
Ara2

Może zapytam inaczej. Potrzebuje takiej funkcjonalności aby po włączeniu np 1 kanału i próbie włączenia np 3 kanału dostać efekt wyłączenia włączonego kanału i tak na każdym kanale włączam 2 kanał i przy próbie włączenia np 4 kanału wyłaczyć włączony kanał. Jak nie ma włączonego żadnego kanału to normalnie. Da się to jakoś ustawić lub zrobić?
krycha88
Been thanked: 5 times

jak chcesz to zrobić dla zwykłych przekaźników to tylko dedykowany soft.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Ara2

krycha88 wrote: Wed Oct 13, 2021 5:21 pm jak chcesz to zrobić dla zwykłych przekaźników to tylko dedykowany soft.
Dzięki za odpowiedź.
Opisałem funkcjonalność myśląc o przycisku STOP, który jak w roletach wyłącza działanie uruchomionego przekaźnika.Jeżeli oprogramowanie takiego przycisku jest już dla rolet wykonane to myślałem, że nie byłoby problemu ze stworzeniem mojej funkcjonalności. Do tej pory nie było rozwiązania dla Supli, które normalnie w sprzęcie występuje np Sonoff 4ch pro interlock. Wiem działa delikatnie inaczej ale chodzi o zabezpieczenie przed uruchomieniem np dwóch sekcji podlewania na raz. Dalsza funkcjonalność przy wykorzystaniu GUI Generic byłaby wyjątkowa. Testuję, używam i działa dobrze. Może na grupie jest więcej osób które widzą taką potrzebę.

Ps
Testowałem wersję 4.2.3 z ustawieniem 1 rolety i jest problem z przyciskami 3,4 powinny działać normalnie ale nie włączają przekaźników i powodują restart modułu. Z aplikacji da się załączyć przekaźnik normalnie.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

@krycha88, może jakaś opcja grupująca przekaźniki i pozwalająca na uruchomienie tylko jednego na raz?

Jeżeli nie jest konieczne zabezpieczenie, wykluczające chwilowe działanie kilku przekaźników na raz, to można to powiązać po prostu:

Code: Select all

r1->addAction(TURN_OFF, r2, ON_TURN_ON);
 r1->addAction(TURN_OFF, r3, ON_TURN_ON);
 r1->addAction(TURN_OFF, r4, ON_TURN_ON);
i coś analogicznego dla pozostałych.

Na podlewanie byłoby to wystarczające.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88

Ja to bym wolał pracować nad AT niż nad takimi scenariuszami :P
krycha88

klew wrote: Thu Oct 14, 2021 7:32 am @krycha88, może jakaś opcja grupująca przekaźniki i pozwalająca na uruchomienie tylko jednego na raz?

Jeżeli nie jest konieczne zabezpieczenie, wykluczające chwilowe działanie kilku przekaźników na raz, to można to powiązać po prostu:

Code: Select all

r1->addAction(TURN_OFF, r2, ON_TURN_ON);
 r1->addAction(TURN_OFF, r3, ON_TURN_ON);
 r1->addAction(TURN_OFF, r4, ON_TURN_ON);
i coś analogicznego dla pozostałych.

Na podlewanie byłoby to wystarczające.
Chce kiedyś w wolnej chwili rozbudować addAction w GG. Kilka mi osób zgłaszało możliwość takiego sterowania - czy jednak nie lepiej było by to rozwiązać wprowadzając eventu typu interlock dla przekaźników?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

krycha88 wrote: Thu Oct 14, 2021 10:23 am Ja to bym wolał pracować nad AT niż nad takimi scenariuszami :P
A co planujesz wdrożyć w AT?
YoMan

YoMan wrote: Thu Sep 01, 2022 9:56 pm
krycha88 wrote: Thu Oct 14, 2021 10:23 am Ja to bym wolał pracować nad AT niż nad takimi scenariuszami :P
A co planujesz wdrożyć w AT?
A co masz na myśli? AT są już dodane od dawna.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

krycha88 wrote: Thu Sep 01, 2022 11:45 am Chce kiedyś w wolnej chwili rozbudować addAction w GG. Kilka mi osób zgłaszało możliwość takiego sterowania - czy jednak nie lepiej było by to rozwiązać wprowadzając eventu typu interlock dla przekaźników?
Dodałem issue: https://github.com/SUPLA/supla-device/issues/14
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “GUI Generic”