Sonoff - po wgraniu firmware przestały działać

jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

ndz lip 30, 2017 1:50 pm

Wgrałem zgodnie z poniższymi logami i dalej nic. Oczywiście wcześniej wyczyściłem plikiem 1MB. Chyba już z tego nie będzie. Został mi jeszcze 1 egzemplarz do wgrania Supli, który puki co działa jeszcze na oryginalnym oprogramowaniu.
Załączniki
logi2.png
logi2.png (64.06 KiB) Przejrzano 2326 razy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lip 30, 2017 2:02 pm

Czym go zasilasz? z sieci czy z programatora? restartujesz po flaszu?
Podepnij np. Putty i pokaż logi przy starcie modułu.
Prędkość dla putty - 7880
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Zybi
Posty: 1467
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz lip 30, 2017 2:06 pm

A dlaczego tak uparcie wgrywasz starą wersję softu?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lip 30, 2017 2:13 pm

Zybi - chyba musisz trochę posprzątać, bo ludzie się gubią w takim "dobrobycie" ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

ndz lip 30, 2017 3:15 pm

Zybi pisze:
ndz lip 30, 2017 2:06 pm
A dlaczego tak uparcie wgrywasz starą wersję softu?
Dziękuję Panowie za pomoc. Puki co stoję w miejscu. Jeżeli chodzi o soft to teraz, dla pewności wgrałem jeszcze raz https://github.com/zchmielak/ESP8266/bl ... 2.0_p5.rar i niestety dalej to samo. Urządzenie zasilam z programatora. Pierwszy sonoff tak zadział. Niestety jeżeli chodzi o putty, to wyświetla mi się tylko zielony kwadracik w górnym lewym rogu. Podłączałem też ten sprawny moduł z oryginalnym firmware i też nic nie ruszyło w puttym.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lip 30, 2017 3:22 pm

Po zaflaszowaniu przy zasilaniu z programatora może nie wystartować - podłącz do sieci i wtedy próbuj
Ten twój programator jaką ma obciążalność? - ja mam FTDI i też nie każdy sonoff ruszy - zasilam tylko na czas flaszowania.
Z putty coś robisz źle - działający moduł musi ci wypluć kilka linijek tekstu...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lip 30, 2017 3:30 pm

Masz ustawienia dla putty - nie znam tylko twego portu COM (3? 5?)
Załączniki
putty.png
putty.png (44.09 KiB) Przejrzano 2310 razy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz lip 30, 2017 3:41 pm

@jigsaw87 poczytaj może to na początek viewtopic.php?f=23&p=9809#p9809
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

ndz lip 30, 2017 3:53 pm

Espablo pisze:
ndz lip 30, 2017 3:41 pm
@jigsaw87 poczytaj może to na początek viewtopic.php?f=23&p=9809#p9809
No już ten link kilka razy czytałem. I nic mi to nie daje :( Próbowałem z ustawieniami, które podałeś i dalej nic. Tylko zielony kwadrat w górnym prawym rogu. Do putty podłączać w trybie flashowania, czy z migającą diodą ? Czy jest możliwe, aby programator był nieodpowiedni ? Kupowałem ten :http://www.ebay.de/itm/USB-TTL-Konverte ... 2749.l2649 na niemieckim ebayu. I trzeba było dogrywać inne stery bo na oryginalnych błąd 10 wystąpował
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lip 30, 2017 3:55 pm

Odpalasz najpierw putty i włączasz zasilanie modułu...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”