Supla + zamel + ropam optima

Zeppelin

Witam wszystkich,

Mam kilka pytań odnośnie sypki, poczytałem trochę forum ale nie wiem czy dobrze rozumiem.

Mam w domu 12 rolet niestety :/ i chce by przy uzbrajaniu alarmu rolety się zamykały i gniazdka np od żelazka się wyłączały.

Alarm to ropam optima i ma tez wifi, natomiast nie znalazłem nigdzie takiego wsparcia.

Czy za tem np nadajnik MOBILUS C-AR podpiąć pod wyjście z centrali i będzie on funkcjonował z zamelem supla ?

W zajęli doradzali mi exta life bo łatwiej przyjemniej etc, tylko w supli widze większe pole rozwoju z racji społeczności.

Pozdrawiam
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Technicznie jest to do zrobienia. Musisz mieć możliwość w alarmie odpytania jakiegoś URL-a w zależności od
zdarzenia. Jak nie masz to możesz użyć jako pośrednika np Arduino.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Zeppelin

A jest jakieś urządzenie typu plug and play ? jakiś nadajnik który z tym będzie współpracował ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Być może coś takiego powstanie
SUPLA.... Nareszcie w domu.
besix

Na dziś masz kolego do dyspozycji skrypty kolegi Frącz . Czyli podłączając do wyjścia centrali alarmowej dowolny moduł z Suplą np alarm On/OFF wystarczy stworzyć scenę gdzie przy spełnionym warunku alarm ON rolety mają się zamknąć a po alarm OFF rolety idą w górę.
Oczywiście scena będzie trochę złożona i zamknięcie wszystkich rolet troche potrwa ale jest to do zrobienia.
Zeppelin

Ok, to że skrypt to rozumiem, ale chodzi mi bardziej o nadajnik który podepnę do alarmu. Bo takiego nie zlokalizowałem :)
Duch__
Been thanked: 6 times

Wykorzystaj moj projekt Supla Button. Zamiast przycisku wstawiasz przekaźnik. Są kody źródłowe wiec możesz je dostosować pod swój moduł.
besix

Myślę , że wystarczy jakiś moduł na bazie ESP , chociażby pomysł kolegi DUCH , żeby Twój alarm wysłał info o swoim stanie . Uzbrajasz alarm coś ( przekaźnik ) zwiera na chwilę zaciski w module DUCHA ten wykonuje scenę , która potem robi co tylko chcesz a tak na prawde zamyka rolety
michael

Zeppelin wrote: Thu Jul 26, 2018 2:04 pm Witam wszystkich,

Mam kilka pytań odnośnie sypki, poczytałem trochę forum ale nie wiem czy dobrze rozumiem.

Mam w domu 12 rolet niestety :/ i chce by przy uzbrajaniu alarmu rolety się zamykały i gniazdka np od żelazka się wyłączały.

Alarm to ropam optima i ma tez wifi, natomiast nie znalazłem nigdzie takiego wsparcia.

Czy za tem np nadajnik MOBILUS C-AR podpiąć pod wyjście z centrali i będzie on funkcjonował z zamelem supla ?

W zajęli doradzali mi exta life bo łatwiej przyjemniej etc, tylko w supli widze większe pole rozwoju z racji społeczności.

Pozdrawiam
Dzisiaj już jest działające rozwiązanie :D
viewtopic.php?p=108868#p108868
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
rocko

Return to “Ogólna dyskusja”