Czujnik temperatury w "ładnej" obudowie
-
klimasstudio
Ja zaczne od otworów wentylacyjnych i przegrody a jak sie uda to uzyje funkcji "deep sleep".
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
-
bulek68
Już gdzieś chyba na forum pokazywałem jak "skrzętnie" ukryłem ds'a 
Najzwyczajniej w świecie zaciśnięty we wtyczce RJ45.
10 czujników ds leci po skrętce o łącznej długości około 150m.
Najzwyczajniej w świecie zaciśnięty we wtyczce RJ45.
10 czujników ds leci po skrętce o łącznej długości około 150m.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
luke
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
co do otworów wentylacyjnych i wystawiania na zewnątrz: próbowałem wszystkiego ....
od ciepła wewnątrz puszki najprawdopodobniej rozgrzewały się przewody i one dawały wyższą temperaturę na ds'a. Wcześniej myślałem, że to niemożliwe. Jeden udało mi się tak zrobić, że wemos jest w ścianie KG a kabelek do ds'a wyciągnięty przez ściankę i wewnątrz małej obudowy zwinięty kilka razy -> przekłamanie akceptowalne. W przypadku normalnej puszki próbowałem wemos dać na sam spód a ds'kę wbudować w przycisk do światła i przewód owinąć kilka razy w ramce włącznika. Niestety efekt ten sam tylko dłużej to trwało.
Deep sleep może tutaj faktycznie rozwiązać sprawę ale ja użyłem softu @elmaya "thermostat with OLED", który takiej opcji nie przewidywał.
Deep sleep może tutaj faktycznie rozwiązać sprawę ale ja użyłem softu @elmaya "thermostat with OLED", który takiej opcji nie przewidywał.
YoMan
-
dar3cz3k_
To mnie nie pocieszyłeś tą informacjąYoMan wrote: Wed Nov 03, 2021 4:29 pm co do otworów wentylacyjnych i wystawiania na zewnątrz: próbowałem wszystkiego ....od ciepła wewnątrz puszki najprawdopodobniej rozgrzewały się przewody i one dawały wyższą temperaturę na ds'a. Wcześniej myślałem, że to niemożliwe. Jeden udało mi się tak zrobić, że wemos jest w ścianie KG a kabelek do ds'a wyciągnięty przez ściankę i wewnątrz małej obudowy zwinięty kilka razy -> przekłamanie akceptowalne. W przypadku normalnej puszki próbowałem wemos dać na sam spód a ds'kę wbudować w przycisk do światła i przewód owinąć kilka razy w ramce włącznika. Niestety efekt ten sam tylko dłużej to trwało.
Może to rozwiązało by ten problem?
-
bulek68
Fajne, zgrabne nawet elegancko wykonczone szkłem.
Jedną sztukę cenowo można jeszcze przegryźć ale gdybym miał wydać 700zl za komplet do domu to już lekka przesada.
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Szkoda, że "nie świeci". Wygląda jak zepsute
-
YoMan
- Been thanked: 3 times
na tamtym etapie chciałem zastosować soft termostatu od @elmaya więc cyfrowe nie wchodziły w grę, on zastosował ds'kę i nawet mu nie zawracałem głowy. Nie wiem jak to jest rozwiązane w profesjonalnych sprzętach, może maję inne moduły, które tak nie grzeją albo jest wentylacja na drodze pomiędzy modułem a termometrem.dar3cz3k_ wrote: Thu Nov 04, 2021 7:01 amTo mnie nie pocieszyłeś tą informacjąYoMan wrote: Wed Nov 03, 2021 4:29 pm co do otworów wentylacyjnych i wystawiania na zewnątrz: próbowałem wszystkiego ....od ciepła wewnątrz puszki najprawdopodobniej rozgrzewały się przewody i one dawały wyższą temperaturę na ds'a. Wcześniej myślałem, że to niemożliwe. Jeden udało mi się tak zrobić, że wemos jest w ścianie KG a kabelek do ds'a wyciągnięty przez ściankę i wewnątrz małej obudowy zwinięty kilka razy -> przekłamanie akceptowalne. W przypadku normalnej puszki próbowałem wemos dać na sam spód a ds'kę wbudować w przycisk do światła i przewód owinąć kilka razy w ramce włącznika. Niestety efekt ten sam tylko dłużej to trwało.
Deep sleep może tutaj faktycznie rozwiązać sprawę ale ja użyłem softu @elmaya "thermostat with OLED", który takiej opcji nie przewidywał.próbowałeś może podmienić czujnik na inny typ np. DHT22 lub cyfrowy SHT31 ?
Może to rozwiązało by ten problem?
YoMan
-
zdzicho13
Witam
Ja zaobserwowałem że czujniki DS zawyżają temperaturę jeśli są beż żadnego radiatora, wystarczy dodać nawet kawałek blaszki, owinąć dookoła czujnika i temperatura mierzona jest bardziej aktualna. W moim module ściemniacza z termostatem po dodaniu radiatora do ds temperatura spadła prawie 1.5 stopnia. Na zdjęciu czujnik H2 jeszcze bez radiatora.
Ja zaobserwowałem że czujniki DS zawyżają temperaturę jeśli są beż żadnego radiatora, wystarczy dodać nawet kawałek blaszki, owinąć dookoła czujnika i temperatura mierzona jest bardziej aktualna. W moim module ściemniacza z termostatem po dodaniu radiatora do ds temperatura spadła prawie 1.5 stopnia. Na zdjęciu czujnik H2 jeszcze bez radiatora.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.