Dzień dobry, jestem nowy na forum. Zrezygnowałem z Eastrona SMD630-2T i Domoticz na korzyść MEW01. Mam go zainstalowanego od dwóch dni.
Wprowadziłem cenę za 1kWh i teraz widzę, że licznik "bije" w zł pomimo, że mam nadprodukcję energii. Od piątku nie miałem żadnych większych poborów, na pewno byłą większa produkcja niż pobór.
Druga sprawa to, że ilość wyprodukowanej energii nie zgadza się z tą w aplikacji. generalnie od piątku około 11 do dzisiaj teraz (właśnie skończyła się produkcja) wyprodukowałem około 85 kW a apka pokazuje 63kW. nie bardzo rozumiem. I jeszcze jeden kwiatek - 62,84kW zwrócona i 38,95kW pobrana - to niemożliwe.
Nie wiem jak dodać screeny, szukam w ustawieniach i w FAQ bez rezultatu.
Proszę o wyjaśnienie, będę wdzięczny.
naliczanie kosztów pomimo nadprodukcji energii
-
mareks6
a to MEW01 uwzględnia kierunek płynięcia prądu? Patrząc na jego sposób montażu to pewnie liczy tak jak zwykłe liczniki w Tauron - obojętnie czy oddajesz czy pobierasz, on zlicza ile łącznie przepłynęło.
Pomijając już podane przez Ciebie wartości, napisz w jakim miejscu instalacji (może jakiś schemat) masz wpięty ten licznik, bo może właśnie tu jest pierwszy problem
Pomijając już podane przez Ciebie wartości, napisz w jakim miejscu instalacji (może jakiś schemat) masz wpięty ten licznik, bo może właśnie tu jest pierwszy problem
-
Helimario
monitor energii jest wpięty według schematu, zawodowy elektryk go wpinał więc zakładam, że dobrze, dodałbym zdjęcia ale nie mam pojęcia jak, szukałem na forum i nie znalazłem...
Helimario
To, że zawodowy elektryk podpinał monitor nie zawsze świadczy o tym, że zrobił to dobrze. Mieliśmy tu wiele takich sytuacji gdzie ostatecznie winne było podłączenie.Helimario wrote: Mon Nov 01, 2021 4:45 pm monitor energii jest wpięty według schematu, zawodowy elektryk go wpinał więc zakładam, że dobrze, dodałbym zdjęcia ale nie mam pojęcia jak, szukałem na forum i nie znalazłem...
viewtopic.php?f=23&t=8692
Co do załączników, jak piszesz post to poniżej okna, w którym piszesz, masz zakładkę i przyciski
"Załączniki" -> "Dodaj plik" -> "Wstaw w tekst"
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
local
Przekładniki są zgodnie z kierunkiem ?
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
Sprawdź też czy wszystkie przekładniki są domknięte. Ostatnio ktoś miał taki przypadek, że przekładnik był niedomknięty przez co monitor gubił KWh.
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
Helimario
przekładniki są zainstalowane zgodnie z kierunkiem i dopięte
tak wyglądają zrzuty z apki z dzisiaj:
tak wyglądają zrzuty z apki z dzisiaj:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Helimario
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
MEW jest licznikiem dwukierunkowym, więc mierzy ile płynie w jedną i w drugą stronę.
Zakładając montaż w analogicznym punkcie pomiarowym jak licznik energetyki, to nie będziesz tam widział ile energii wyprodukowała instalacja pv, tylko ile energii oddałeś do sieci (czyli produkcja minus zużycie własne)
Koszty pokazywane w apce to zwykle "pobór razy cena". Supla nie uwzględnia lokalnych przepisów i umów z energetyką związanych ze sposobem rozliczania.
Zakładając montaż w analogicznym punkcie pomiarowym jak licznik energetyki, to nie będziesz tam widział ile energii wyprodukowała instalacja pv, tylko ile energii oddałeś do sieci (czyli produkcja minus zużycie własne)
Koszty pokazywane w apce to zwykle "pobór razy cena". Supla nie uwzględnia lokalnych przepisów i umów z energetyką związanych ze sposobem rozliczania.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Helimario
OK, rozumiem to.klew wrote: Mon Nov 01, 2021 9:11 pm MEW jest licznikiem dwukierunkowym, więc mierzy ile płynie w jedną i w drugą stronę.
W odniesieniu do "licznik bije" chodzi mi o to, że więcej produkuję niż zużywam więc myślałem, że licznik na podstawie pomiarów i różnicy zwrócona/pobrana w moim przypadku wskaże 0,00zł.
Dziękuję za odpowiedź.
Helimario
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Poczytaj o bilansowaniu wektorowym. Tam jest dobrze wyjaśnione skąd się bierze energia pobrana z sieci jeśli więcej produkujesz niż zużywasz. Podpowiem, że mając 3 fazy nie każda z nich jest równomiernie obciążona.
SUPLA.... Nareszcie w domu.