naliczanie kosztów pomimo nadprodukcji energii

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Helimario wrote: Tue Nov 02, 2021 7:35 am OK, rozumiem to.
W odniesieniu do "licznik bije" chodzi mi o to, że więcej produkuję niż zużywam więc myślałem, że licznik na podstawie pomiarów i różnicy zwrócona/pobrana w moim przypadku wskaże 0,00zł.
Dziękuję za odpowiedź.
Licznik powinien pokazywać taki sam pobór i oddaną energię jak licznik energetyki. Zależnie od tego jakiego masz dystrybutora energii, stosuje on albo bilansowanie arytmetyczne albo wektorowe. MEW udostępnia oba pomiary (domyślny widok pokazuje bilans arytmetyczny, a wetkorowy jest poniżej).

Natomiast kwestia rozliczania energii oddanej i pobranej i obliczania wartości faktury, to temat bardziej złożony. Wiele osób pytało się czy do Supli można dodać bilanoswanie zgodnie z tzw. wirtualnym magazynem energii (czyli obecnie obowiązującym sposobem rozliczania). Natomiast jak widać, od nowego roku (aktualne plany od 1 kwietnia) zmianią sposób rozliczania i prosumenci będą "sprzedawać" nadwyżki energii, a za pobraną będą normalnie płacić.
Także sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej. Część osób będzie na tzw. "wirtualnych magazynach", gdzie wariantów rozliczania przez różnych dystrybutorów jest kilka, a gdy dołożymy do obrazu jeszcze taryfy, to pewnie będzie koło 10 różnych sposobów rozliczania energii. Do tego dojdą nowy prosumenci (po 1 kwietnia), u których sposób rozliczania będzie jeszcze inny, a cena sprzedaży prądu będzie się zmieniać. Patrząc jak u nas jest wszystko wprowadzane, to pewnie każdy dystrybutor inaczej sobie zinterpretuje przepisy i będzie jeszcze większy bałagan.
W skrócie: Supla nie policzy wartości rachunku ;).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Helimario

dziękuję, poczytałem

mam niezgodności na aplikacji Supli, przykład:

w ciągu ostatnich 4 dni od podłączenia licznika wyprodukowałem 100kW a zużyłem może ze 30kWh

aplikacja pokazała, że zużyłem 80 kWh a zwróciłem 63kWh i tutaj mam wątpliwości

dzisiaj był u mnie drugi elektryk, skontrolował połączenie po pierwszym elektryku i stwierdził, że licznik jest ok podłączony
Helimario
klew

Helimario wrote: Tue Nov 02, 2021 2:54 pm dziękuję, poczytałem

mam niezgodności na aplikacji Supli, przykład:

w ciągu ostatnich 4 dni od podłączenia licznika wyprodukowałem 100kW a zużyłem może ze 30kWh

aplikacja pokazała, że zużyłem 80 kWh a zwróciłem 63kWh i tutaj mam wątpliwości

dzisiaj był u mnie drugi elektryk, skontrolował połączenie po pierwszym elektryku i stwierdził, że licznik jest ok podłączony
Porównaj sobie odczyty z licznikiem energetyki.
Na oko to chłop w szpitalu umarł ;)

Staraj się też rozróżnić ile energii wyprodukowała instalacja pv, ile energii zużył dom, ile energii pobrałeś z sieci i ile energii oddałeś do sieci. To są cztery różne rzeczy (choć powiązane ze sobą)
Helimario

Właśnie porównałem odczyty z licznika dwukierunkowego energii z licznikiem FV i zapisem MEW01 z dzisiaj (zapisałem dane około 7:30 i 17:30):

produkcja FV - 19,9kW

zużycie 1.8.0 - 5kWh
zwrócone 2.8.0 - 10,5kW

zużycie MEW01 - 6,03kWh arytmetyczne
zwrócone MEW01 - 11,81kWh arytmetyczne
zużycie MEW01 - 5,03kWh wektorowe
zwrócone MEW01 - 10,08kWh wektorowe

odczyt arytmetyczny jest dość rozbieżny a odczyt wektorowy jest bliżej prawdy ale który mam brać pod uwagę do ustalenia czy MEW01 dobrze pokazuje?

z tych odczytów wynika też, że na bieżąco ze słońca zużyłem 9,5kWh bezpośrednio z PV (chyba)
Helimario
klew

Patrząc po liczbach, Twój licznik z energetyki robi bilansowanie wektorowe, także na to powinieneś patrzeć.
Helimario

dziękuję,
czy te rozbieżności są w normie? forumowicze piszą, że liczniki dystrybutora i MEW01 pokazują identycznie
Helimario
@Artur

Identycznie nie, ale błąd w moim przypadku wynosi nie więcej jak 1%, a norma jest do 2%. Także policz jak to u Ciebie wychodzi.
Licznik energii masz od którego operatora ?
Helimario

od PGE
Helimario
@Artur

To by się zgadzało, bo ponoć PGE ma jako jedyny operator w PL bilansowanie wektorowe.
Helimario

tak, już mi potwierdził pracownik PGE

na razie dziękuję wszystkim za pomoc i komentarze - zamykam temat i pozdrawiam...
Helimario

Return to “Pomoc”