Do pracownikow firmy Zamel/Supla.

Hidden

W szale zabawy w smart dom i takie tam, kupilem Supla SBW-02 z mysla o integracji z brama Hormanna (supramatic 4). Modul przybyl blyskawicznie i z wielkim zapalem zabralem sie do instalacji. Oczywiescie juz na samym starcie pojawia sie problem - instrukcji wlasciwie brak - sprawdzam strone to samo. Druga sprawa, sama brama - tu juz lepiej, jest instrukcja, obszerna po polsku, ale dalej niewiele mi to pomaga w podlaczeniu z modulem. Szukam w internecie, na yt zadnych filmikow, artykulow nie ma, wreszcie trafiam na forum i probuje dopasowac to wsyzstko do swojego napedu, ale czytam o kontraktonach czy dziwnych ustrojstwach z samochodu, ktorych i tak nie da sie zamknac wewnatrz obudowy napedu.

Do czego zmierzam: jak Wy chcecie prowadzic sprzedaz gadzetow jesli do czesci z nich nie potrzeba zadnych modulow, a do tych do ktorych sie kupuje suple nie ma dostatecznych materialow?

Czy to jest zbyt trudne stworzyc pare wpisow na blogu, krok po kroku, jak podlaczyc to male badziewie do 5 roznych modelow napedow?????? Czy podlaczenie modulu za ktory sie placi 200zl musi wymagac przeczytania 13 stron na forum z ktorych nic nie wynika bo kazdy robi zdjecie w taki sposob, ze nie widac czesci kabli?? No ludzie zloci, Zamelu drogi ogarnij sie i zacznij przynajmniej udawac, ze wiesz co to obsluga klienta i jak sie robi biznes.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Owszem mamy awarię, jeżeli chodzi o odnośniki z kodów QR do instrukcji.
Na naszej stronie znajduje się komplet instrukcji obsługi do sterownika SBW-02

https://supla.zamel.com/product/sterown ... wy-sbw-02/

Nie jesteśmy w stanie stworzyć instrukcji podłączenia sterownika bramowego do wszystkich napędów bram. Większość schematów znajduje się właśnie na forum. W instrukcji jest również napisane, aby montażu dokonała osoba z kwalifikacjami co nie spowoduje przypadkowego uszkodzenia napędu jak i samego sterownika. Służymy również pomocą na infolinii, gdzie każda osoba będzie w stanie pomóc przy podłączeniu sterownika lub przygotowania odpowiedniego schematu.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Myślę, że słowem wstępu należy wyjaśnić, że Supla to przede wszystkim społeczność, która rozwija ten projekt oraz nadaje mu kierunek.
Biorąc pod uwagę fakt jak wielu jest producentów, wersji, modeli, rewizji itd., automatyki bramowej, nie sposób jest ująć wszystkich
schematów w instrukcji. Zamel musiałby dołączyć książkę do modułu, której i tak nikt nie przeczyta. Nie istnieje też przyjęty standard co oznacza, że każdy napęd jest inny.
Bardzo często to w jaki sposób napęd jest skonfigurowany/podłączony wpływa na to w jaki sposób należy podłączyć
moduł i warto to zweryfikować aby nie zrobić np. zwarcia. Powinna to zrobić wykwalifikowana osoba o czym wspomniał kolega @miroph.

Niemniej jednak kilkadziesiąt tysięcy osób samodzielnie (lub z naszą pomocą) podłączyła bez większych problemów SBW-01/02 do swojego napędu. Swoje zadowolenie wielokrotnie wyrażali w postaci opinii/oceny naszej aplikacji w Google Play i App Store czego efektem jest 6 miejsce wśród najlepszych aplikacji kategorii Dom w Google Play.

Zdajemy sobie sprawę, że ilość tematów na forum może przytłaczać i komuś nowemu może być trudno to wszystko ogarnąć. W takiej sytuacji wystarczy zadać krótkie pytanie i zwykle w ciągu kilkudziesięciu minut pytający otrzymuje odpowiedź.

Jestem przekonany, że gdybyś zadał pytanie na tym forum zanim przystąpiłeś do montażu uniknąłbyś niepotrzebnej frustracji. Powiem więcej,
gdybyś zadał pytanie przed zakupem, gdzie kupić najtaniej SBW-02 zaoszczędziłbyś przynajmniej 60 zł (pierwsze źródło z brzegu: ceneo.pl). Gdybyś chciał zapłacić jeszcze mniej, zapewne ktoś z forumowiczów zaproponowałby Ci Sonoff SV który kosztuje 30 zł.

Wracając do kwestii technicznych. Jeśli nadal nie wiesz co z czym połączyć po prostu zapytaj. SBW-02 nie wymaga stosowania dodatkowych "dziwnych ustrojstw z samochodu" więc w wielu przypadkach jest prościej.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Remi

Hidden wrote: Wed Nov 03, 2021 6:03 pm
Czy to jest zbyt trudne stworzyc pare wpisow na blogu, krok po kroku, jak podlaczyc to male badziewie do 5 roznych modelow napedow??????
Jak by się uprzeć to jest opisane, jak to podłączyć na samym module.
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Remi wrote: Wed Nov 03, 2021 7:13 pm
Hidden wrote: Wed Nov 03, 2021 6:03 pm
Czy to jest zbyt trudne stworzyc pare wpisow na blogu, krok po kroku, jak podlaczyc to male badziewie do 5 roznych modelow napedow??????
Jak by się uprzeć to jest opisane, jak to podłączyć na samym module.
Dokładnie tak, a kwestia gdzie się wpiąć w sterownik bramy to już wynika z samego sterownika i jego konfiguracji dlatego też jest informacja że powinna to wykonać osoba wykwalifikowana.
mdi87

Warto by dodać, że nowy użytkownik który przychodzi na forum nie wie tak naprawdę z kim ma do czynienia, chodzi dokładnie o to że ludzie związani bezpośrednio z suplą na.forum powinni mieć oznaczonia rangi np programista czy coś w tym stylu.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A odnośnie podłączenia to poniżej schemat. Jeśli interesuje Cię funkcja częściowego otwierania bramy to podłącz również zacisk 11 z 21 w SBW-02 oraz zacisk 24 w SBW-02 z zaciskiem 23 w Supramatic. Odnośnie stanu bramy to nie napisałeś, czy posiadasz uniwersalną
płytkę adaptacyjną UAP 1-HCP? Jeśli tak, to z tej płytki otrzymasz (po odpowiedniej konfiguracji całego sterownika) informację o stanie bramy. Jeśli nie posiadasz takiej płytki, to pozostaje zamontowanie kontaktronu(ów).

Jak widzisz, tylko na Twoim przykładzie może być kilka problemów do rozwiązania dla jednego sterownika. A sterowników bramowych jest na naszym rynku setki, w różnych wersjach ewaluacyjnych, itp. Tu książka z instrukcjami by nie wystarczyła. To musiałaby być encyklopedia :lol: .
SBW02-supramatic4.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Hidden wrote: Wed Nov 03, 2021 6:03 pm W szale zabawy w smart dom i takie tam, kupilem Supla SBW-02 z mysla o integracji z brama Hormanna (supramatic 4). Modul przybyl blyskawicznie i z wielkim zapalem zabralem sie do instalacji. Oczywiescie juz na samym starcie pojawia sie problem - instrukcji wlasciwie brak - sprawdzam strone to samo. Druga sprawa, sama brama - tu juz lepiej, jest instrukcja, obszerna po polsku, ale dalej niewiele mi to pomaga w podlaczeniu z modulem. Szukam w internecie, na yt zadnych filmikow, artykulow nie ma, wreszcie trafiam na forum i probuje dopasowac to wsyzstko do swojego napedu, ale czytam o kontraktonach czy dziwnych ustrojstwach z samochodu, ktorych i tak nie da sie zamknac wewnatrz obudowy napedu.

Do czego zmierzam: jak Wy chcecie prowadzic sprzedaz gadzetow jesli do czesci z nich nie potrzeba zadnych modulow, a do tych do ktorych sie kupuje suple nie ma dostatecznych materialow?

Czy to jest zbyt trudne stworzyc pare wpisow na blogu, krok po kroku, jak podlaczyc to male badziewie do 5 roznych modelow napedow?????? Czy podlaczenie modulu za ktory sie placi 200zl musi wymagac przeczytania 13 stron na forum z ktorych nic nie wynika bo kazdy robi zdjecie w taki sposob, ze nie widac czesci kabli?? No ludzie zloci, Zamelu drogi ogarnij sie i zacznij przynajmniej udawac, ze wiesz co to obsluga klienta i jak sie robi biznes.
Dla średnio zaawansowanego elektryka instrukcja podłączenia jest naniesiona na samym SBW. W samej instrukcji powinna być zawarta jedynie instrukcja konfiguracji. Nie wiem jak w SBW ale w SRW czy RÓW takowa jest zawarta. Chyba ze kupiłeś moduł za 200zł z odzysku bez opakowania.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
MadOnion78

Prawda jest też taka, że Hormann trochę tu sam skomplikował sprawę i utrudnił życie użytkownikowi bo instalacja w takim Promatic jest szybsza, prostsza, tańsza i bardziej estetyczna jak w droższym Supramatic.

Mi osobiście do instalacji SBW-01 a następnie SBW-02 do Nice i Hormann wystarczyły dane z obudowy modułu.

Tematów w wątkach SBW-01/02 jak podłączyć jest wiele: Nice, Facc, Somfy, Beninca, Came, BFT, Wiśniowski...

Pytać, pisać... Nie spotkałem się z pytaniem bez odpowiedzi.
Ps.
Działa Ci ten zestaw czy nie?
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
klimasstudio

Najpierw wypadało by zapoznać się z funkcjami i sposobem działania bramy. Czyli co w jakich sytuacjach się dzieje. Potem patrząc na schemat na SBW co gdzie można podłączyć. Ja miałem do czynienia z brama garażowa która miała tylko 4 żyły wyprowadzone. Organoleptycznie sprawdziłem zwarcie których żył wywołuje otwarcie/zamknięcie bramy. Następnie w skrajnych położeniach otwarcia zamknięcia zamontowałem krańcówki i podłączyłem do sterownika. Potem zostały testy i konfiguracja w Cloud. Jedna krańcówka musi być z ustawieniem "odwrócona logika" Aby pokazywało stan pelnego otwarcia. Niestety trzeba mieć podstawy czytania schematów i rozumienia działania sterowników. Bez tego zwykły Kowalski może mieć frustracje i żal do wszystkich.

Co do tematów i opisów co i jak to polecam opcja szukaj na forum ;) na prawdę działa. Ja zanim zacząłem się denerwować że coś nie działa przeczytałem kilka tematów nawet po kilka stron. Załapałem co i jak a nawet coś więcej się dowiedziałem.

Więcej cierpliwości i wytrwałości życzę a mniej dąsów i gorzkich żali... Bo chłopacy na prawdę sporo roboty robią a nie są alfa i omega żeby znać wszystkie możliwe sterowniki bramowe. Po za tym kto pyta nie błądzi. W pysk za pytanie nikt nie da a zawsze ktoś chętnie pomoże.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d

Return to “ZAMEL SBW-02”