Do pracownikow firmy Zamel/Supla.

Hidden

Cos tu sie nie do konca zgadza. Mowicie mi ze montaz ma wykonac wykwalifikowany elektryk, a prowadzicie forum dla "cywili", ktorzy robia wszystko samemu. Do tego sprzedaz modulow Supli jest w powszechnym obiegu, co znaczy, ze kupic to moze kazdy, a pozniej oczekujecie ze z latwoscia znajdziemy wykwalifikowanego elektryka ktory bedzie wiedzial co to jest supla, jak skonfigurowac to z napedem, podlaczyc z cloud'em, a przede wszystkim znajdzie czas na takie pierdoly? Niewykonalne, w swoim miescie nie znajde pewnie ani jednego takiego :]

Cena modulu nie gra roli, nawet nie pamietam czy kupilem go za dokladnie 200, czy 160 czy 260. Nie o to chodzi. Opakowanie mam, ale widze tylko info i schemat podlaczenia zasilania oraz 4 kabelki podlaczone do dwoch kwadracikach z napisem "gate". Extra ale to sa malo niestety. Z zawodu jestem programista, co znaczy ze nie mam problemu z Waszym softem, natomiast elektroniczny aspekt sprawy niestety jest dla mnie niejasny.

Mozna do tego podejsc w dwojaki sposob:

* odpowiedziec mi ze gadam glupoty, udowodnic ile jest wpisow na forum i ktora Wasza apka jest w rankingu - innymi slowy spuscic po rynnie
* posluchac klienta, ktory sie sfrustrowal i zastanowic sie co mozna zrobic, zeby taka sytuacja nie miala miejsca

Pracuje zawodowo, mam dzieci i mnostwo obowiazkow. Nie mam zbytnio czasu przez 2 tygodnie wieczorami probowac metoda prob i bledow i pisac kolejne posty na forum. Moj czas jest niestety ograniczony, stad oczekuje latwo dostepnej, JASNEJ instrukcji co mam zrobic, aby to zaczelo dzialac. Rozwiazaniem jest YT lub blog i sprawa jest zalatwiona. Nie macie dostepu do szerokiej gamy napedow? nic prostszego, napiszcie post na forum kto zgodzi sie udostepnic swoj garaz dla pracownika supli i gotowe. Ja osobiscie mieszkam niecale 50km od Pszczyny i zapraszam, nagrajcie co trzeba, tylko udostepnijcie to pozniej szerszej widowni. Nie sadze zeby trzeba bylo powtarzac nagranie dla 100 roznych modeli...

Chyba ze sprawa rozbija sie o potencjalna odpowiedzialnosc, jak ktos sobie spali naped przy montazu bo wsadzil kabelek nie tam gdzie trzeba, no to faktycznie inna historia.
Hidden

Wychodzi w sumie na to ze nie jest to produkt dla mnie, tylko dla pasjonatow, ktorzy chca sobie podlubac przy konfiguracji modulu z napedem bramy. No moze tak wlasnie jest i ok.

Problem polega na tym ze patrzac na modul widze oznaczenia typu 11, 14, 21, 24, A1, A2, IN1, IN2. Pozniej otwieram instrukcje napedu i.... w zaden sposob nie potrafie dopasowac co do czego mam podlaczyc. Mozliwe ze pytanie jest z rodzaju tych zupelnie naiwnych, ale prosze sobie wyobrazic, ze ktos naprawde moze nie wiedziec co oznacza wejscie/wyjscie 24 i dlaczego Pan Robert Blaszczak na schemacie spial 11 z 21 i podlaczyl do 20 w napedzie ;] (ale dziekuje, sprobuje w ten sposob, pierwsza jasna informacja co z czym podlaczyc).

Instrukcja pdf z firmowej strony polowe miejsca poswieca zarejestrowanie na stronie cloud.supla.org i ze trzeba podac email i haslo. Taka sugestia, wydaje mi sie jest to tam niepotrzebne, wobec braku opisu wszystkich wejsc/wyjsc.
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Hidden wrote: Thu Nov 04, 2021 12:53 pm Cos tu sie nie do konca zgadza.
I tu jesteśmy zgodni :D
Tylko Tobie się nie zgadza co innego niż nam, którzy są w to wszystko zamieszani od jakiegoś czasu.

Moduły ZAMEL-a SBW-01 i SBW-02 to nic innego jak w uproszczeniu beznapięciowe przekaźniki czasowe zwierające na określony krótki czas swoje styki imitując w ten sposób działanie dowolnego przycisku monostabilnego strującego napędem w trybie SBS (step-by-step) czyli jedno kliknięcie Otwórz, kolejne kliknięcie Zamknij, przy czym w wielu napędach jeśli brama się porusza to kliknięcie wywołuje Stop.
Dodatkowo moduł potrzebuje informację o tym czy brama jest zamknięta używając do tego tzw. krańcówki.
Od tego gdzie w danym napędzie można podłączyć sterowanie SBS (i czy można) oraz gdzie podłączyć krańcówkę (jeśli jest wbudowana) to wszystko zależy od konkretnego modelu napędu bramy. A tego na rynku jest zatrzęsienie.

Jeżeli ktoś ma problem z podłączeniem SBW do napędu bramy po tym co dostał z SBW to kontaktuje się z ZAMEL-em lub tu na forum zadaje pytanie i ma odpowiedź. jeśli po uzyskaniu odpowiedzi dalej nie potrafi, wzywa fachowca. Tak to się dzieje od zarania i pewnie będzie się jeszcze długo działo.

Więc zamiast dalej się motać, zadaj pytanie jak podłączyć SBW do napędu, który posiadasz a dostaniesz szybką i konkretną odpowiedź od kogoś kto to wie lub specjalnie dla Ciebir (i innych) się dowie.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Ja Cię bardzo przepraszam - nie obraź się, ale skoro pytasz "dlaczego spiąłem 11 z 21 i podłączyłem do 20" to ty potrzebujesz książki z fizyki ze szkoły podstawowej. Jeśli chcesz to podłączać samodzielnie, to musisz mieć choć trochę wiedzy podstawowej z elektryki. Skoro jej nie posiadasz, to lepiej zlecić takie podłączenie fachowcowi. Ja Ci narysowałem jak podłączyć SBW-02 do Twojego napędu. Jeśli Zamel miałby instrukcje do wszystkich występujących na rynku napędów, to w tej instrukcji nie byłoby nic innego jak właśnie taki sam schemat. Bardziej czytelnie to już chyba nie da rady narysować. Więc i tak taka instrukcja nie byłaby dla Ciebie.
W markecie budowlanym możesz kupić np. wyłącznik różnicowo-prądowy. Do niego również nie ma instrukcji, tylko jest prosty schemat na obudowie. Odważysz się podłączyć różnicówkę samodzielnie?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

🤦
Czytam to wszystko i powiem tak... Niezła gówno burza 🤭😂🤣

A poza tym jak się na czymś nie znam, albo mi czasu brakuje to się za to nie biorę i odpuszczam. Szukam kogoś kto mi pomoże. Tyczy się to wszystkich aspektów życia. Jak nie ma mi kto pomóc, to się edukuje w danej dziedzinie, szukam czytam i niczego nie robię na żywioł.

Każdy moduł elektroniczny, nie ważne do czego i kto jest jego producentem, ma schemat podłączenia.
Czy podlaczylbyś sobie sam wyłącznik różnicowo-prądowy, czy szukałbyś osoby wykwalifikowanej, która to zrobi?

Edit
Tak długo klepałem na telefonie, że w między czasie @Robert ten sam przykład podrzucił 😁
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

I jeszcze Ci napiszę, dlaczego nie ma sensu nagrywać filmów. Do omawianego złącza w Twoim napędzie można podłączyć kilka różnych urządzeń. Otwieranie zdalne przewodowe, np. dodatkowy odbiornik bo ktoś chce używać innych pilotów, itp. Nagrasz film z pokazanym złączem bez innych połączeń, to ktoś inny mający np. otwieranie bramy przewodowe z mieszkania powie, że u niego są jakieś kabelki i do dupy taka instrukcja.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Hidden

Wyglada ze faktycznie wyszla z tego gownoburza. Ale to moze ja pociagnijmy dalej. Panie Robercie, tak moja wiedza z elektroniki prawdpodobnie to poziom podstawowki albo gorzej, tylko wlasciwie to co z tego. Z elektronika nigdy nie mialem nic wspolnego i post wyzej napisalem ze najwyrazniej nie jest to produkt dla mnie. Wszystko fajnie, tylko moze firma Zamel chcialaby dotrzec tez do klientow takich jak ja, z minimalna wiedza z zakresu elektroniki, ktorzy nie musza wiedziec ze:
Moduły ZAMEL-a SBW-01 i SBW-02 to nic innego jak w uproszczeniu beznapięciowe przekaźniki czasowe zwierające na określony krótki czas swoje styki imitując w ten sposób działanie dowolnego przycisku monostabilnego strującego napędem w trybie SBS
Zeby zobrazowac o co mi chodzi. Wszedlem na Pana strone internetowa, przejrzalem pare zakladek. Wyglada ze ma Pan doswiadczenie z szeroko rozumiana informatyka, Pana strona ma wlasna domene, jest serwowana przez TLS, jest wazny certyfikat. Wszystko dziala prawda? Tak jak napisalem jestem zawodowym programista i nie trzeba dlugo grzebac, zeby wiedziec ze nie napisal Pan ten strony samemu, pewnie nie zna Pan obecnie wiodacych technologii webowych, nie postawil Pan sam backend'u dla tej strony, a jednak udalo sie miec wlasna strone dzieki temu ze kto pomyslal o klientach takich jak Pan, ktorzy nie chca wchodzisz w zawilosci web developmentu tylko chca po prostu swoja strone. Ja tez jestem takim klientem ktory lopatologicznie dostanie od sprzedawcy informacje co jest do czego. Ale tak przyznaje, zakup Supli w moim przypadku to byl zwyczajny blad. Dziekuje za uwage.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Hidden wrote: Thu Nov 04, 2021 12:53 pm Cos tu sie nie do konca zgadza. Mowicie mi ze montaz ma wykonac wykwalifikowany elektryk, a prowadzicie forum dla "cywili", ktorzy robia wszystko samemu. Do tego sprzedaz modulow Supli jest w powszechnym obiegu, co znaczy, ze kupic to moze kazdy, a pozniej oczekujecie ze z latwoscia znajdziemy wykwalifikowanego elektryka ktory bedzie wiedzial co to jest supla.
Sprzedaż płyt indukcyjnych też jest w powszechnym obiegu a jednak takową płytę musi podłączyć osoba z odpowienimi uprawnieniami :P
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klimasstudio

Wykfalifikowany specjalista znaczy taki który odbył szkolenie Zamel SUPLA.
Tak Zamel organizuje za darmo takie szkolenia dla każdego. Albo sam odbyć możesz takie szkolenie albo kogoś kto odbył takie szkolenie o pomoc w instalacji. Tak szkolenia są ON-LINE. A przepraszam kolega zarobiony jest ma dzieci i inne rzeczy i nie ma czasu na to aby troche się doszkolić. Hmm ale czas na narzekanie na forum to ma? Ciekawe ? Już dawno bym znalazł rozwiązanie. Wyobraź sobie kolego że inni też mają dzieci rodziny itp. Kwestia organizacji czasu i życia :D

Skoro już kolega nam się szarpie niech zrobi research po innych systemach i producentach o instrukcje bramowych sterowników.
Wtedy jak u innych będziesz miał jasno dla swojej bramy opis instalacji to rzucaj kamieniami albo kup tam. Btw. życzę powodzenia :D
Może już innych zdążyłeś zbluzgać ?

Wielu laików tutaj widziałem którzy pierwszy raz styczność mieli z SUPLA i byli bardzo zadowoleni że w chwile ktoś pomógł.
Hidden wrote: Thu Nov 04, 2021 12:53 pm Pracuje zawodowo, mam dzieci i mnostwo obowiazkow. Nie mam zbytnio czasu przez 2 tygodnie wieczorami probowac metoda prob i bledow i pisac kolejne posty na forum. Moj czas jest niestety ograniczony, stad oczekuje latwo dostepnej, JASNEJ instrukcji co mam zrobic, aby to zaczelo dzialac. Rozwiazaniem jest YT lub blog i sprawa jest zalatwiona. Nie macie dostepu do szerokiej gamy napedow? nic prostszego, napiszcie post na forum kto zgodzi sie udostepnic swoj garaz dla pracownika supli i gotowe. Ja osobiscie mieszkam niecale 50km od Pszczyny i zapraszam, nagrajcie co trzeba, tylko udostepnijcie to pozniej szerszej widowni. Nie sadze zeby trzeba bylo powtarzac nagranie dla 100 roznych modeli...
Sam mogłeś grzecznie napisać "brama x - jak podłączyć z SBW-02" a nie rozpoczynać gówno burzę ;)

Inni też maja rodziny i obowiązki i nikt Ci za darmo nie przyjedzie 50km i nie zainstaluje :D

Autorze tematu nawet dostałeś jasną instrukcję co gdzie do czego podłączyć też w chwilę i dalej masz ból dupy za przeproszeniem że nie ma pod Ciebie instrukcji? Jak nie masz czasu na forum to też byś nie miał czasu na rozkminianie wejść na złączach. Sam sobie zaprzeczasz w pewnych kwestiach.

Weź lepiej idź podłącz wg. schematu i sprawdź czy działa ;)
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
pzygmunt
Been thanked: 59 times

@Hidden, proponuję abyś podłączył moduł tak jak kolega Robert Ci opisał.
Poświęciłeś już trochę swojego cennego czasu w temacie uruchomienia SBW.
Teraz możesz się po prostu poddać co byłoby nieracjonalne lub poświęcić kilkanaście minut na
podłączenie urządzenia i jego uruchomienie. Jestem przekonany, że finalnie będziesz zadowolony.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL SBW-02”