Wyzwalacz akcji dla SRW-01, SRW-02m, ROW-01, ROW-02, ROW-02m, ROW-04m, SLW-01, SLW-02, PNW-01 - zaproszenie do testów

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

mdi87 wrote: Wed Nov 03, 2021 7:08 am Dlatego czekamy na "pustą" akcje w cloud żeby ustawić wyzwalacz na "włącz" "wyłącz" 😉.
Mówiłeś coś o następnej wersji cloud, może jakieś przecieki kiedy ? 😉
Niestety nie wiem na kiedy jest planowany release.
Raczej nie może to być zbyt odległy termin, bo pzygmunt chce wydać sceny przed końcem roku, a to na pewno nie będzie w kolejnym wydaniu.
Do grup lobbuję już od jakiegoś czasu robienie "toggle" na stanie grupy ( dodałem dziś issue, aby temat nie zginął https://github.com/SUPLA/supla-core/issues/249 )
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
MadOnion78

Ja sobie poradziłem w ten sposób (ROW-02), że naciśnięcie 1x ustawiłem AT na moduł, który leży na półce i nie jest podłączony a włączanie światła realizuje przez AT jako przytrzymanie.
Dzięki temu mój syn nie robi mi już błyskoteki, podobnie z roletami.

Edit:
Teraz doczytałem, że chyba o co innego koledze @mdi87 chodziło :lol:
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Agathon

Skonfigurowałem u siebie wyzwalacze akcji na ROWach - przyciski monostabilny -> przyciśnięcie gasi całą grupę.

Super wszystko działa - tylko jedno ale - mam teraz około 1s opóźnienia na reakcję przy normalnym włączeniu/wyłączeniu światła.
Nie jest to wina samego nowego FW w ROW - bez ustawienia wyzwalacza w cloud światło działa bez opóźnień, próbowałem odłączyć internet - wyzwalacz nie działa, ale opóźnienie reakcji pozostaje. Po wyłączeniu w cloudzie wyzwalacza - wszystko wraca do normy - brak opóźnień.

Opóźnienie jest na tyle duże, że domownicy próbują ponownie klikać.

Można to jakoś usprawnić w obecnie dostepnych ustawieniach?

Edit: ok - zmieniłem czasy na minimalnie dostępne 0.3s i już jest akceptowalne opóźnienie
Dzięki za odpowiedź w międzyczasie.

Edit 2:
U mnie najlepiej w takim przypadku (wyzwalanie tylko długim przyciśńięciem) spisuje się minimalny czas oczekiwania na detekcję 0.3 PLUS detekcja na High.
Przy Normal napociłem się kilkanaście razy, żeby przy tym czasie wprowadzić moduł w tryb konfiguracji + pomogło wyłączenie wyzwalacza w cloud - ale to zależy też pewnie od użytych przycisków.
Last edited by Agathon on Thu Nov 04, 2021 8:48 am, edited 3 times in total.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Agathon wrote: Thu Nov 04, 2021 8:03 am Skonfigurowałem u siebie wyzwalacze akcji na ROWach - przyciski monostabilny -> przyciśnięcie gasi całą grupę.

Super wszystko działa - tylko jedno ale - mam teraz około 1s opóźnienia na reakcję przy normalnym włączeniu/wyłączeniu światła.
Nie jest to wina samego nowego FW w ROW - bez ustawienia wyzwalacza w cloud światło działa bez opóźnień, próbowałem odłączyć internet - wyzwalacz nie działa, ale opóźnienie reakcji pozostaje. Po wyłączeniu w cloudzie wyzwalacza - wszystko wraca do normy - brak opóźnień.

Opóźnienie jest na tyle duże, że domownicy próbują ponownie klikać.

Można to jakoś usprawnić w obecnie dostepnych ustawieniach?
Ogólnie ustawienie wyzwalacza powoduje, że moduł musi odczekać "multiclick detection time" (ustawiany w trybie konfiguracyjnym) od puszczenia przycisku, zanim wykona jakąś akcje, bo dopóki ten czas nie minie, to nie wie czy nie będziesz klikał więcej razy.
Dodatkowo jest usprawnienie polegające na tym, że gdy moduł wykryje maksymalną możliwą ilość kliknięć, to wysyła daną akcję nie czekając już dalej i ignorując kolejne kliknięcia.
Jedynie trzeba pamiętać, że wejście do trybu konfiguracyjnego jest domyślnie ustawione na 10x klik, więc dopóki jest to włączone, to moduł będzie zliczał do 10 kliknięć.
Możesz też skracać czas "multiclick detection time", ale im krótszy tym trudniej jest wyklikać wielokliki.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
yahoo

Cześć.

Wszystkie kompatybilne moduły (SRW-01, ROW-01 i ROW-04m zaktualizowały się pięknie, natomiast PNW-01 nie znajduje aktualizacji oprogramowania, ciągle zostaje na 2.7.25. Postępuję zgodnie z ogólną procedurą - wprowadzam urządzenie w tryb konfiguracji, zmieniam flagę "firmware upgrade" na YES, zapisuję zmiany, potwierdzam krótkim kliknięciem, urządzenie wstaje jak gdyby nigdy nic ze starym softem. Co mogę robić źle?

pozdrówki
y.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

PNW nie dostał jeszcze oficjalnie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
yahoo

Ha, dzięki. Wygląda na to, że zakręciłem się w całym tym wątkowym zamieszaniu - byłem przekonany, że już jest oficjalne wydanie :) No nic, czekam.

pozdrówki
y.
and111

pzygmunt wrote: Sat Oct 30, 2021 2:25 pm Do puli doszły SLW-01, SLW-02, PNW-01. Procedura jak w pierwszym poście.
Dziś w końcu znalazłem czas, żeby potestować na SLW-02. Działa prawidłowo.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dzięki za info. Jeszcze jakby ktoś dał feedback odnośnie SLW-01 i PNW-01
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Gang

pzygmunt wrote: Thu Nov 04, 2021 5:32 pm Dzięki za info. Jeszcze jakby ktoś dał feedback odnośnie SLW-01 i PNW-01
Na priv wrzuciłem mojego maila. Przetestuje w weekend pnw01 i mogę jescze slw, ale 02
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”