Home Assistant nie wykrywa encji MEW-01

ropot1988

HomeAssistant zanstalowany na RPI w dockerze.
MQTT na RPI - mosquitto
W HA integracja MQTT.
Wszystko działa poprawnie z urządzeniami tasmoty itp
Teraz kupiłem licznik energii MEW-01, skonfigurowałem go aby wysyłał lokalnie dane do lokalnego serwera MQTT (bez udziału supla cloud). Urządzenie poprawnie wysyła dane do MQTT (sprawdzam to poprzez MQTT Explorer i widzę wszystkie dane) natomiast HA nie dodaje nowych urządzeń / encji.
Próbowałem wyłączyć/włączyć mqtt w HA, resetować HA, resetować mosquitto, nic. HA nie jest w stanie zaciągnąć nowych encji. W MQTT Explorer widzę, że mam dużo urządzeń w "homeassistant/sensor/supla" natomiast w HA w integracji MQTT nie chcą się pojawić nowe encje/urządzenia.
Ktoś się spotkał z takim problemem? Co jest nie tak?
(w integracji MQTT na HA mam włączone "odnajdywanie nowych encji")
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Która wersja HA. Co widzisz w logach ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
ropot1988

Home Assistant 2021.4.6

w logach:

Code: Select all

Exception in async_discover when dispatching 'mqtt_discovery_new_sensor_mqtt': ({'availability': {'topic': 'supla/devices/zamel-mew-01-XXXXX/state/connected', 'payload_available': 'true', 'payload_not_available': 'false'}, 'device': {'identifiers': 'zamel-mew-01-XXXXX', 'manufacturer': 'Zamel', 'name': 'ZAMEL MEW-01', 'sw_version': '2.8.31'}, 'name': '#0 Electricity Meter (Power active - Phase 3)', 'unique_id': 'supla_XXXXXXXXXX_0_36', 'qos': 0, 'unit_of_measurement': 'W', 'state_topic': 'supla/devices/zamel-mew-01-XXXXX/channels/0/state/phases/3/power_active', 'value_template': '{{ value | round(5)}}', 'state_class': 'measurement', 'device_class': 'power', 'platform': 'mqtt'},) Traceback (most recent call last): File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/mqtt/mixins.py", line 160, in async_discover config = schema(discovery_payload) File "/usr/local/lib/python3.8/site-packages/voluptuous/schema_builder.py", line 272, in __call__ return self._compiled([], data) File "/usr/local/lib/python3.8/site-packages/voluptuous/schema_builder.py", line 594, in validate_dict return base_validate(path, iteritems(data), out) File "/usr/local/lib/python3.8/site-packages/voluptuous/schema_builder.py", line 432, in validate_mapping raise er.MultipleInvalid(errors) voluptuous.error.MultipleInvalid: extra keys not allowed @ data['state_class']
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Minimalna wersja HA aby to poprawnie działało to 2021.9
SUPLA.... Nareszcie w domu.
ropot1988

Ok, jutro spróbuje
jotka

jak masz HA w Dockerze, upgrade to jest 15 sekund.

Return to “ZAMEL MEW-01”