Czy Supla będzie działać w moim domu

radek86pl

Witam,

jako nowy użytkownik forum szukający rozwiązania do sterowania roletami chciałbym się zapytać użytkowników systemu Supla czy oferowane funkcjonalności tego systemu spełnią moje oczekiwania. Otóż mam w domu 12 rolet. Rozumiem, że do każdej puszki przy rolecie mogę włożyć sterownik WIFI np. SRW-01 (a może inny?). Idąc dalej w salonie chcę mieć przycisk dla grupy 4 rolet w tym pomieszczeniu - jaki zastosować sterownik ? Następnie w korytarzu chcę mieć przycisk otwierania/zamykania centralnego - jaki sterownik mam tu zastosować ? Mam też bramę garażowa z napędem Wiśniowski SOMFY GDK 700 - mam do niej wyprowadzony przycisk impulsowy (dzwonkowy) za pomocą którego oprócz pilota otwieram i zamykam bramę. Co polecacie do sterowania bramy ?

Rozumiem, że w przypadku zaniku internetu klasyczne sterowanie roletami dalej działa ?

Z góry dziękuję za cenne wskazówki.
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

radek86pl wrote: Sun Nov 07, 2021 10:59 am Witam,
jako nowy użytkownik forum szukający rozwiązania do sterowania roletami chciałbym się zapytać użytkowników systemu Supla czy oferowane funkcjonalności tego systemu spełnią moje oczekiwania. Otóż mam w domu 12 rolet. Rozumiem, że do każdej puszki przy rolecie mogę włożyć sterownik WIFI np. SRW-01 (a może inny?). Idąc dalej w salonie chcę mieć przycisk dla grupy 4 rolet w tym pomieszczeniu - jaki zastosować sterownik ? Następnie w korytarzu chcę mieć przycisk otwierania/zamykania centralnego - jaki sterownik mam tu zastosować ? Mam też bramę garażowa z napędem Wiśniowski SOMFY GDK 700 - mam do niej wyprowadzony przycisk impulsowy (dzwonkowy) za pomocą którego oprócz pilota otwieram i zamykam bramę. Co polecacie do sterowania bramy ?
Rozumiem, że w przypadku zaniku internetu klasyczne sterowanie roletami dalej działa ?
Z góry dziękuję za cenne wskazówki.
SRW-01, ROW-01/02, SBW-01/02

SRW wrzuć do każdej puszki przy rolecie, ROW do puszki pod przyciskiem w salonie i w korytarzu, do otwierania bramy zastosuj SBW.
Za pomocą wyzwalaczy akcji viewtopic.php?f=11&t=9291 ustawisz sobie dowolnie sterowanie grupami rolet z każdego przycisku (czy to z SRW czy z ROW). Bez internetu wyzwalacze nie będą działać, ale lokalne sterowanie roletami jak najbardziej.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Uzupełniając wypowiedź kolegi. Wkrótce pojawi się też moduł RNW-01 dedykowany do sterowania między innymi grupami.
Jest to moduł bez wyjść przekaźnikowych. Montujesz go tam gdzie masz tylko przycisk i niczym fizycznie nie sterujesz.

Oczywiście póki co możesz zastosować ROW-01/02. Też będzie działać jako przycisk sterowania grupowego.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
bulek68

Uzupełniając wypowiedzi poprzedników.
Prócz gotowych rozwiązań od Zamela które również polecam jako "gotówce", jest całkiem sporo korzystniejszych finansowo rozwiązań DIY, ale na to trzeba mieć czas i chęci 🤪
radek86pl

OK. Dzięki za porady. Bardzo mnie zainteresowała Supla i chce iść w tym kierunku.
Czy mówiąc prosto Supla może się dogadać z HomeKit od Apple ?
shimano73
Been thanked: 1 time

radek86pl wrote: Mon Nov 08, 2021 7:11 pm .....
Czy mówiąc prosto Supla może się dogadać z HomeKit od Apple ?
Nie bez pośrednio , ale jest to możliwe, z pomocą urządzeń pomocniczych :D
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)

Return to “Ogólna dyskusja”