Po instalacji fotowoltaiki Mew-01 będzie to kolejne urządzenie supli w mojej chmurze. Zanim dokonałem zakupu rozważałem zakup dedykowanego licznika Chint do mojego falownika FoxEss t8 jednak dane z tego licznika po połączeniu go RS485 są wskazywane on-line wyłącznie podczas pracy falownika bez gromadzenia historii. To zadecydowalo że MEW -01 będzie lepszym rozwiązaniem.
Od razu nadmienię że nie jestem profesjonalnym elektrykiem jednak drobne roboty ogarniam sam. Do tej pory wszystkie moje instalacje Supli działają bez problemu.
Po odsłonięciu mojej rozdzielni oczom ukazał się taki widok jak na załączonym zdjęciu . Niestety mam mało miejsca na montaż na przekładniki stąd prośba o pomoc gdzie je mogę optymalnie zamontować ?
Planuję przepiąć dwa wyłączniki różnicowo prądowe w prawym dolnym rogu na szynę wyżej i przesunąć całą dolną szynę w prawo. Da mi to ok 4 cm luzu z lewej dolnej strony gdzie wchodzi WLZ i PV do ogranicznika przepięć. powinno mi to dać możliwość montażu przekładników na WLZ jeszcze przed ogranicznikiem przepięć. Fazy zamierzam zasilić z różnicowki.
A może macie jakieś inne lepsze propozycje ?
Z góry dziękuję za pomoc