harmonogram

Basco

Witam,
chciałbym ustawić harmonogram rolet 5 dniowy cyklicznie co 3 tygodnie jak to ogarnąć ?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Napisz trochę dokładniej co chcesz zrobić. W jakim sensie ma to być cykliczne co 3 tygodnie?
Albo podaj jakiś przykład.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Basco

zamykanie co 3 tyg zaczynajac 1 tydzień A 2 tydzień B 3 tydzień C i chciałbym zrobić harmonogram C lecz uwzględniając miesiące \ parzyste i nieparzyste np. A,B,C,A,\B,C,A,B,\ C,A,B,C\A,B,C,A\B,C,A,B.......... itd
klew

Basco wrote: Fri Nov 05, 2021 9:49 am zamykanie co 3 tyg zaczynajac 1 tydzień A 2 tydzień B 3 tydzień C i chciałbym zrobić harmonogram C lecz uwzględniając miesiące \ parzyste i nieparzyste np. A,B,C,A,\B,C,A,B,\ C,A,B,C\A,B,C,A\B,C,A,B.......... itd
Czym się różni A od B i od C?

Harmonogramy są oparte na cron'ie. Cron pracuje na minutach, godzinach, dniach miesiąca, miesiącach i dniach tygodnia. Niestety nie ma opcji "co 3 tydzień" (albo nie znam takiej ;) ).

Jedyna opcja jaka mi przychodzi aktualnie do głowy, to użycie harmonogramu typu "interwał" z ustawieniem "co 21 dni" i odpowiednim wycyrklowaniem daty i godziny rozpoczęcia. Tylko tym sposobem jeden harmonogram "ogarnie" jeden dzień z 21. Więc prawdopodobnie trzeba by ustawić 21 harmonogramów.
kiler69

Czy jest ktoś to mógłby mi pomoc w ustawieniu zaawansowanego harmonogramu… CRONTAB
A wiec… co trzeci dzień o godz. 06:30 otwórz bramę i o 6:45 zamknij.
Niby rzecz prosta ale się nie zna to jednak sprawia trudność…
klew

kiler69 wrote: Mon Nov 08, 2021 8:25 pm Czy jest ktoś to mógłby mi pomoc w ustawieniu zaawansowanego harmonogramu… CRONTAB
A wiec… co trzeci dzień o godz. 06:30 otwórz bramę i o 6:45 zamknij.
Niby rzecz prosta ale się nie zna to jednak sprawia trudność…
cron pracuje na wzorcach opartych o daty i godziny, a nie na interwałach. Także tego nie ustawisz w cronie.

Natomiast możesz to zrobić na harmonogramie interwałowym z interwałem ustawionym na 3 dni i odpowiednio dobraną godziną rozpoczęcia.
Basco

klew wrote: Fri Nov 05, 2021 10:24 pm
Basco wrote: Fri Nov 05, 2021 9:49 am zamykanie co 3 tyg zaczynajac 1 tydzień A 2 tydzień B 3 tydzień C i chciałbym zrobić harmonogram C lecz uwzględniając miesiące \ parzyste i nieparzyste np. A,B,C,A,\B,C,A,B,\ C,A,B,C\A,B,C,A\B,C,A,B.......... itd
Czym się różni A od B i od C?

Harmonogramy są oparte na cron'ie. Cron pracuje na minutach, godzinach, dniach miesiąca, miesiącach i dniach tygodnia. Niestety nie ma opcji "co 3 tydzień" (albo nie znam takiej ;) ).

Jedyna opcja jaka mi przychodzi aktualnie do głowy, to użycie harmonogramu typu "interwał" z ustawieniem "co 21 dni" i odpowiednim wycyrklowaniem daty i godziny rozpoczęcia. Tylko tym sposobem jeden harmonogram "ogarnie" jeden dzień z 21. Więc prawdopodobnie trzeba by ustawić 21 harmonogramów.
[/quote

Miesiac ma 4- 5 tygodni a mi chodzi o 3 tygodnie hmm jak to wytłumaczyc ......3 warianty wyobraz sobie za pracujesz na 3 zmiany po 8 godzin
A 1 zmiana 6-14
B 2 zmiana 14-22
C 3 zmiana 22-6
wiec twoj miesiac pracy wyglada nastepujaco A,B,C,A,B,C,A,B,C itd i co 3 tydzien C ma byc zadane o danych godzinach np.swiało mam nadieje ze jakos to zobrazowalem
Lomax1983
Has thanked: 1 time

Podepnę się do tematu z moim pytaniem: czy jak mam ustawiony harmonogram że codziennie od 10 do 15 ma być załączony przekaźnik i jak ręcznie (z aplikacji) przełączę przekaźnik o 9 to żeby 15 się sam nie wyłączył? Tylko dopiero jak zrobię przełączenie z aplikacji ręcznie? Albo czy jest opcja na szybkie wyłączenie harmonogramu np. na jeden dzień??
klew

Lomax1983 wrote: Sat Nov 13, 2021 12:12 pm Podepnę się do tematu z moim pytaniem: czy jak mam ustawiony harmonogram że codziennie od 10 do 15 ma być załączony przekaźnik i jak ręcznie (z aplikacji) przełączę przekaźnik o 9 to żeby 15 się sam nie wyłączył? Tylko dopiero jak zrobię przełączenie z aplikacji ręcznie? Albo czy jest opcja na szybkie wyłączenie harmonogramu np. na jeden dzień??
Harmonogramy nie działają na zasadzie utrzymywania stanu w danym czasie, tylko wykonują akcję o konkretnej godzinie.
Także harmonogram wykona się niezależnie od stanu urządzenia.
Opcja szybkiego wyłączenia harmonogramu jest w planach aby była, natomiast aktualnie nie ma i nie wiem kiedy będzie
Lomax1983
Has thanked: 1 time

klew wrote: Sat Nov 13, 2021 8:29 pm
Lomax1983 wrote: Sat Nov 13, 2021 12:12 pm Podepnę się do tematu z moim pytaniem: czy jak mam ustawiony harmonogram że codziennie od 10 do 15 ma być załączony przekaźnik i jak ręcznie (z aplikacji) przełączę przekaźnik o 9 to żeby 15 się sam nie wyłączył? Tylko dopiero jak zrobię przełączenie z aplikacji ręcznie? Albo czy jest opcja na szybkie wyłączenie harmonogramu np. na jeden dzień??
Harmonogramy nie działają na zasadzie utrzymywania stanu w danym czasie, tylko wykonują akcję o konkretnej godzinie.
Także harmonogram wykona się niezależnie od stanu urządzenia.
Opcja szybkiego wyłączenia harmonogramu jest w planach aby była, natomiast aktualnie nie ma i nie wiem kiedy będzie
A czy jest możliwość zrobienia jednego harmonogramu dla o 10:00 włącz, o 15:00 wyłącz, 20:15 włącz i 21:15 wyłącz. W tej chwili mam 4 harmonogramy 2 włączające i 2 wyłączające. Można to jakoś uprościć??

Return to “Pomoc”