Uzależnienie od Supli? :)

Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

lesny8 wrote: Tue Nov 16, 2021 7:01 pm Tak to już jest.... ale powiem Ci, że lepiej być uzależnionym od Supli niż od jakichś używek ;)
Moja Lepsza Połowa uważa inaczej, ponoć gdybym pił lub palił, mniej kasy by to nas kosztowało :)
Wiesiek wrote: Tue Nov 16, 2021 7:59 pm Hehe. Kiedyś Ty mi dałeś taką radę na ten sam problem. Sprawdź czy działa :lol:
Grozi wojną domową :D
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Gang

Mnie przez rozbudową trzyma tylko obecny Internet, gdzie router od plusa nie ma trybu bridge.... :oops:
I mimo apeka od ubiquiti nie mogę podłączyć swojego routera, a plus i tak się dziwię że działa z 30+ urządzeniami
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Gang wrote: Tue Nov 16, 2021 8:43 pm Mnie przez rozbudową trzyma tylko obecny Internet, gdzie router od plusa nie ma trybu bridge.... :oops:
I mimo apeka od ubiquiti nie mogę podłączyć swojego routera, a plus i tak się dziwię że działa z 30+ urządzeniami
Możesz postawić sobie drugi router i stworzyć na nim osobną sieć.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Goral64

Gang wrote: Tue Nov 16, 2021 8:43 pm Mnie przez rozbudową trzyma tylko obecny Internet, gdzie router od plusa nie ma trybu bridge.... :oops:
A ma DMZ?

Image
Gang

Kupiłem nawet już router mikrotika.
Wg supportu plusa się nie da. Ale jak sie da i mi podpowiecoe w jaki sposób to bardzo chętnie.

Zestaw to odu-idu 300. Bridge nie ma, ale strefę dmz chyba tak.

Na razie go nie zmienię bo światło już wystaje w garażu i czekam tylko na podłączenie [ale mają na to 9mc...]

Edit: mam DMZ! Tylko co w związku z tym? ;)
Goral64

Gang wrote: Tue Nov 16, 2021 9:02 pm Edit: mam DMZ! Tylko co w związku z tym? ;)
Stawiasz swój drugi router. Na plusowym ustawiasz sobie jedną podsieć i podpinasz do niego swój router. Ustawiasz mu WLAN w sieci routera plusa. Oczywiście wybierasz stały IP dla swojego routera. Na plusowym ustawiasz DMZ (kierowanie całego ruchu) na IP, który ma twój router na WLANie. Wyłączasz wszystkie usługi na plusowym, WiFi, serwer DHCP. Wszystko to uruchamiasz na swoim routerze.
To tak pokrótce.

Ja tak wyeliminowałem swojego Funboksa 2 :)

Image
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Goral64 wrote: Tue Nov 16, 2021 9:16 pm
Gang wrote: Tue Nov 16, 2021 9:02 pm Edit: mam DMZ! Tylko co w związku z tym? ;)
Stawiasz swój drugi router. Na plusowym ustawiasz sobie jedną podsieć i podpinasz do niego swój router. Ustawiasz mu WLAN w sieci routera plusa. Oczywiście wybierasz stały IP dla swojego routera. Na plusowym ustawiasz DMZ (kierowanie całego ruchu) na IP, który ma twój router na WLANie. Wyłączasz wszystkie usługi na plusowym, WiFi, serwer DHCP. Wszystko to uruchamiasz na swoim routerze.
To tak pokrótce.

Routery mają to do siebie, że można je zagnieżdżać (są jak ogry - mają warstwy ;P ).
Wystarczy, że do routerowi mikrotika ustawisz WAN na kablu do routera plusa i ustawisz inne sieci.
Ja przez rok miałem "tymczasowo" ustawiony jeden router na sieci 192.168.8.x (z wyjściem na świat przez 192.168.8.1) a drugi za nim na 192.168.1.x (WAN miał adres w stylu 192.168.8.114 - przydzielony przez DHCP z pierwszego routera). Urządzenia łączyły się po wifi do drugiego routera (w ramach sieci 192.168.1.x) i tyle.

Także można też prosto bez DMZ. Można też zostawić WiFi na pierwszym routerze i mieć dwie sieci (byle tylko nie miały tej samej nazwy i hasła, bo wtedy przy przełączaniu sieci będzie Ci zrywać wszystkie połączenia...)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Gang

No to działam w weekend!
michael

Nie da się wyleczyć z Supli :D
Ja już w tym nałogu tkwię od 2016 roku :mrgreen:
Osuplowane mam niby wszystko, a cały czas i coś dokładam, zmieniam, rozbudowuję, integruję z innymi rozwiązaniami. Do tego głośniki Alexa w ilości 8 sztuk w każdym pomieszczeniu po jednym. Także w domu mam jak na star trek'u - sterownie urządzeniami Supli głosowo działa perfekcyjnie 8-)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mareks6

Goral64 wrote: Tue Nov 16, 2021 9:16 pm
To tak pokrótce.

Ja stosuję identyczne rozwiązanie w routera z, Orange i nie mogę się o nic przyczepić. Co prawda Orange podaje dane do logowania by np kupić swój router z, modemem, ale z biegiem lat stwierdziłem kiedyś że lepiej płacić 1zł/msc za modem od Orange i w każdej chwili go bezpłatnie wymienić niż średnio co dwa lata kupować swój nowy po tym jak w okresie letnim w skutek przepięcia na lini telefonicznej modem się uszkadza (brak synchronizacji czy coś tam zawsze pisało). Teraz mam orange światłowód (więc teoretycznie przepięcie już mi nie groźne) ale nadal korzystam z opcji DMZ i postawionym całym systemem Omada z tplink'a.

A wracając do tematu supli - ostatnio zaraziłem też brata, bo jest właśnie na etapie wykańczania nowego domu. Zaczęło się od jednego modułu ROW-02. Teraz ma ich ok 10 i na pewno to nie koniec :-)

Ja osobiście też mam już ok 20 różnych modułów (Zamele, sonoffy i konstrukcje własne oparte o esp12), a, w szafie w warsztacie mam całą jedną półkę z "zaopatrzeniem" (różne gotowe moduły - Zamel, sonoff, wemos a także esp12f i sporo innych). Większość kupowałem szybko jeszcze na aliexpress zanim weszły te nowe przepisy dotyczące cła i podatku z poza Uni :-)

I wiecie co? Nie zamierzam się leczyć :D

Return to “Ogólna dyskusja”