Witam.
Zapragnąłem zmienić firmware we wszystkich trzech swoich sonoffach.
Robiłem to nie pierwszy raz i zawsze z powodzeniem, więc tym razem maszynowo programowałem kolejno wszystkie trzy programem ESP8266Flasher.
Wgrałem oprogramowanie SonoffWiFiSmartModule i chyba podczas ustawiania programu pomyliłem Flash size. Zamiast 1MByte dałem 4MByte (tak mi się wydaje).
Proces programowania zakończony sukcesem lecz po włączeniu do prądu sonoffy są martwe. Dioda ani mignie...
Dodaję, iż przełączniki daje się ponownie poprawnie zaprogramować lecz nawet po zmianie parametru Flash size na 1MByte poprawnym ustawieniu innych parametrów po podłączeniu zasilania nic się nie dzieje. Przycisk również nie przełącza przekaźnika.
Jakieś sugestie? Proszę o pomoc!
SONOFF nie zgłasza się
-
wojtas567
Najpierw wykasuj zawartość i ponownie wgraj soft
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
slawek
Wyczyść esptoolem lub plikiem blank_1MB.bin i zaflaszuj ponownie
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
leopold33
Dziękuję za poradę.
Udało się, choć nie od razu.
Wyczyściłem przełącznik plikiem blank_1MB.bin i wrzuciłem ponownie oprogramowanie SonoffWiFiSmartModule.
Nadal sonoff pozostawał martwy.
Znów wgrałem plik blank_1MB.bin potem pliki z sonoff_gate_ds18b20_v1.8.2_p5 - teraz sonoff radośnie zamigał!
Po zaprogramowaniu SonoffWiFiSmartModule działa prawidłowo.
Raz jeszcze dziękuję za wskazanie drogi
Udało się, choć nie od razu.
Wyczyściłem przełącznik plikiem blank_1MB.bin i wrzuciłem ponownie oprogramowanie SonoffWiFiSmartModule.
Nadal sonoff pozostawał martwy.
Znów wgrałem plik blank_1MB.bin potem pliki z sonoff_gate_ds18b20_v1.8.2_p5 - teraz sonoff radośnie zamigał!
Po zaprogramowaniu SonoffWiFiSmartModule działa prawidłowo.
Raz jeszcze dziękuję za wskazanie drogi
-
Zybi
Wgraj sobie nową wersji softu v2.0 :leopold33 wrote: Thu Jul 13, 2017 3:24 pm ...
Znów wgrałem plik ... z sonoff_gate_ds18b20_v1.8.2_p5
...
https://github.com/zchmielak/ESP8266/tr ... ybi/Sonoff
-
Lucas
Dzisiaj mam dokładnie taki sam problem z jednym Sonoffem. Z tym, że parametry wgrywania miałem na pewno prawidłowe. Zalegało mi kilka z poprzednich dostaw, więc postanowiłem wszystkie naraz przeflashować. Wszystko ok, tylko to jeden nie działa. Da się normalnie programować, ale potem zero oznak zycia - nie działa dioda i przekaźnik. Czyściłem już całą pamięć i wgrywałem ponownie soft, ale bez rezultatu. Może za mało razy.leopold33 wrote: Mon Jul 10, 2017 5:57 pm Witam.
Zapragnąłem zmienić firmware we wszystkich trzech swoich sonoffach.
Robiłem to nie pierwszy raz i zawsze z powodzeniem, więc tym razem maszynowo programowałem kolejno wszystkie trzy programem ESP8266Flasher.
Wgrałem oprogramowanie SonoffWiFiSmartModule i chyba podczas ustawiania programu pomyliłem Flash size. Zamiast 1MByte dałem 4MByte (tak mi się wydaje).
Proces programowania zakończony sukcesem lecz po włączeniu do prądu sonoffy są martwe. Dioda ani mignie...
Dodaję, iż przełączniki daje się ponownie poprawnie zaprogramować lecz nawet po zmianie parametru Flash size na 1MByte poprawnym ustawieniu innych parametrów po podłączeniu zasilania nic się nie dzieje. Przycisk również nie przełącza przekaźnika.
Jakieś sugestie? Proszę o pomoc!
Tylko ten problematyczny Sonoff różni się od moich pozostałych, bo pierwszy raz ma naklejkę kontroli jakości na pcb i w pudełku była Karta gwarancyjna in blanco.
-
slawek
Zajrzyj do tego wątku viewtopic.php?f=8&t=2217&start=20#p10865
-
Lucas
Działa, udało się. Musiałem jednak zrobić dwie rzeczy. Poza przestawieniem SPI Mode na DOUT, musiałem również zmienić programator z CP2102 na PL-2303HX.slawek wrote: Thu Aug 10, 2017 6:05 am Zajrzyj do tego wątku viewtopic.php?f=8&t=2217&start=20#p10865
To jest Sonoff z mojej ostatniej lipcowej dostawy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Zybi
@Lucas, sprawdź jaki tam "siedzi" chip, bo może nie ESP8266 a ESP8285.Lucas wrote: Thu Aug 10, 2017 6:36 pmDziała, udało się. Musiałem jednak zrobić dwie rzeczy. Poza przestawieniem SPI Mode na DOUT, musiałem również zmienić programator z CP2102 na PL-2303HX.slawek wrote: Thu Aug 10, 2017 6:05 am Zajrzyj do tego wątku viewtopic.php?f=8&t=2217&start=20#p10865
-
slawek
Akurat odnośnie programatorów mam zdanie dokładnie odwrotne...Lucas wrote: Thu Aug 10, 2017 6:36 pm Działa, udało się. Musiałem jednak zrobić dwie rzeczy. Poza przestawieniem SPI Mode na DOUT, musiałem również zmienić programator z CP2102 na PL-2303HX.