CHIP 6/2016

pzygmunt
Been thanked: 59 times

W najnowszym numerze magazynu CHIP (6/2016) pojawił się artykuł pt. "SMART HOME W ROZSĄDNEJ CENIE" opisujący projekt SUPLA :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
SebiCo

Gratulacje !!! :D
zgred

Gratulacje, TAK!
slawek

Gratuluję !!!
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
vcompl

Jeszcze nie przejrzałem. A porównują tam dokonania konkurencji?

Ciekawe czy dojdzie do porozumienia między platformami i uzgodni się protokół wymiany danych urządzeń z platformami?
np będzie można wymieniać urządzenia.

Tak czy inaczej gdy projekty te wyjdą z fazy testów, skończy się na abonamencie. A możliwość swobodnej wymiany urządzeń pomiędzy platformami będzie kluczowa (zwiększy popularność i zachęci producentów sprzętu do produkowania kompatybilnych urządzeń).

Wspominałem w innym poście o gnieździe WIFI DLINK - jak by było fajnie gdyby można to ładne urządzenie przeprogramować na wykorzystanie w SUPLA. Rozpoczęcie produkcji tanich i ładnie wyglądających urządzeń nie jest takie tanie.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Artykuł poświęcony jest całkowicie SUPLI.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
0xFF

vcompl wrote: Tak czy inaczej gdy projekty te wyjdą z fazy testów, skończy się na abonamencie. A możliwość swobodnej wymiany urządzeń pomiędzy platformami będzie kluczowa (zwiększy popularność i zachęci producentów sprzętu do produkowania kompatybilnych urządzeń).
Na razie producentom nie zależy na kompatybilności. Z czasem to się będzie zmieniać.

Platforma SUPLA ma tę zaletę, że jest otwarta i dobrze udokumentowana.
Jak firma zacznie kręcić nosem, wymyśli abonament czy nawet padnie, to zawsze możesz zrobić forka i pociągnąć projekt w swoją stronę.

W przypadku zamkniętych platform jesteś uzależniony od "dostawcy" i może się zdarzyć, że pewnego dnia cały Twój "smart" ekosystem nada się tylko na złom ;-)
vcompl

0xFF - zgadzam się z Tobą.

Supla ma kilka zalet a otwartość kodu jest bardzo dużą zaletą. Choćby dla dedykowanych rozwiązań (specyficzne potrzeby - np ogrodnictwo)

Ale patrząc na rozwój tego typu platform widać, że i tak ludzie w większości nie stawiają prywatnych chmur. Bo to czas i pieniądze (dla każdego jeden z tych dwóch jest ważniejszy)

Można akceptować niewielki abonament gdy platforma jest utrzymywana, jest dokumentacja, jest wsparcie techniczne, są nowości, jest ładna szata graficzna.
0xFF

Zgadza się. Prywatni nie stawiają chmur, chyba że bardzo chcą z jakiegoś powodu.
Ale Ty albo ja możemy postawić. Dokumentacja bazy i serwera jest.
Ja zrobię abonament za 5PLN, a Ty za 10PLN i dasz darmowy sprzęt.

Użytkownik końcowy sam zdecyduje co mu bardziej pasuje i albo wpisze adres Twojego serwera, albo mojego.
Nie ma "vendor lock-in".
I to jest dobre ;-)
Enc

vcompl wrote:Ciekawe czy dojdzie do porozumienia między platformami i uzgodni się protokół wymiany danych urządzeń z platformami?
Taki protokół już jest, to MQTT i zapewnia wszystko co w wymianie informacji IoT jest potrzebne.

Return to “Nowości”