Awaryjność BME280

bulek68

Jak u was spisują się czujniki bme280?
Mam namyśli długoterminowe działanie.
Mam w domu zamontowane kilka sztuk już od jakichś 2 lat,
Pierwszy przestał pokazywać prawidłowe wartości ten który miałem zamontowany w garażu coś koło wakacji do dziś padły kolejne 2.
Odczyty temp i wilgotności rozjeżdżają się do tego stopnia że nie ma opcji żeby je skorygować w chmurze.

Jest wogóle jakaś alternatywa dla tych czujników?
Ich aktualna cena na polskim rynku jest nie do przyjęcia a i u wschodnich majfrendow też podrożały x5 względem ceny z początku roku.
Mam 3 DHT22, są jakie są ale działają bezawaryjnie dłużej jak te bme.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja mam jeden BME280 pracujący w słupku od furtki od marca 2021. Temperaturę pokazuje bardzo dokładnie (praktycznie mam te same pomiary co z okoliczynych stacji pogodowych). Wilgotność czasem nie jest poprawna (zawyża), ale zwalam to na brak odpowiedniej wentylacji w miejscu montażu.
Nie stosuję żadnych korekt.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
QLQ

Ja mam BME280 w słupku radiacyjnym na zewnątrz. Wewnątrz słupka jest tylko płytka bez żadnych osłon. Bme raz na rok wymieniam ale to ze względu na źle pomiary wilgotności i tyle. Reszta jest ok.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
shimano73
Been thanked: 1 time

Mój wytrzymał ok 3 lat w obudowie tłumika pneumatycznego , teraz nowy jest w obudowie radiacyjnej, mam też SHT31D, ten również mam ok 3 i wciąż działa :D
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
bulek68

Moje wszystkie mieszkają w domu wiec raczej mają sprzyjające warunki, generalnie zaczyna się od zaniżania wartości wilgotności a potem zawyża odczyt temp.
Może moje trafiły się z jakiejś wadliwej parti chociaż jak dobrze pamiętam kupowałem nie kupowałem wszystkich na raz.

Ktoś jeszcze używa SHT31D?
klimasstudio

Mam BME280 i BMP280 działają już z rok może dwa i jest ok. Zero kalibracji. Przy dht i hdc musiałem robić korekty :/
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
ZgredekLCD
Been thanked: 1 time

Siemka, odświeżam trochę temat.
Zrobiłem sobie czujnik w takiej obudowie przestrzeń pomiędzy ESP, a BME jest oddzielona. Jednak same odczyty są zawyżane o jakieś 4-5 stopnie. Wilgotność zaniżana o jakieś 2%. Tak jak różnica wilgotności jest do przyjęcia bo dokładność jest do 3%, tak ta temperatura wgl nie ma sensu. Czy ktoś tez miał taki problem? BME280 jest z Boscha
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

ZgredekLCD wrote: Mon Jan 22, 2024 9:13 am Siemka, odświeżam trochę temat.
Zrobiłem sobie czujnik w takiej obudowie przestrzeń pomiędzy ESP, a BME jest oddzielona. Jednak same odczyty są zawyżane o jakieś 4-5 stopnie. Wilgotność zaniżana o jakieś 2%. Tak jak różnica wilgotności jest do przyjęcia bo dokładność jest do 3%, tak ta temperatura wgl nie ma sensu. Czy ktoś tez miał taki problem? BME280 jest z Boscha
Ja używam jednego BME280 i wg mnie pomiar temperatury jest tam bardzo dobry. Nie porównywałem go do innych czujników, ale siedzie na zewnątrz i ma dobrą zgodność z prognozami pogody.
Wilgotność już dawno odjechała do 100% i tam utknęła ;)

Ja bym wyciągnął tego BME poza obudowę, dał z 50 cm przewodów i spradził wtedy jak wyglądają pomiary.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]

Witam czy pomoże mi ktoś jak podłączyć BME 280 DO SONOF BASIC
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

[email protected] wrote: Mon Jan 22, 2024 12:14 pm Witam czy pomoże mi ktoś jak podłączyć BME 280 DO SONOF BASIC
a po co piszesz w dwóch wątkach?
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”