SUPLA <-> HA - niedostępna encja

wichura

Witam,

Od jakiegoś czasu mam pewien problem z dostępnością encji z Supli w Home Assistancie.
Otóż praktycznie co chwilę wylatują wszystkie encje z dostępności w HA, po czym wracają i np w przypadku rolet wykonuje akcję otwórz i zaraz zamknij. Niby nie widać takiej reakcji fizycznie na roletach, ale za to jest jedna rzecz która jest strasznie irytująca:
- w SUPLI rolety otwierają mi się i zamykają zgodnie z wschodem i zachodem słońca
- w ciągu dnia zamykam roletę, np. ponieważ dziecko kładziemy spać
- w ciągu kilku chwil roleta zaczyna się otwierać bo zresetowało encję..

Tak to wygląda w dzienniku, historii i logach.

Macie może jakieś pomysł gdzie jest problem?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Przeglądnij logi globalnie. Może masz tam ogólny problem z siecią.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Lomax1983
Has thanked: 1 time

wichura wrote: Tue Dec 21, 2021 9:16 pm Witam,

Od jakiegoś czasu mam pewien problem z dostępnością encji z Supli w Home Assistancie.
Otóż praktycznie co chwilę wylatują wszystkie encje z dostępności w HA, po czym wracają i np w przypadku rolet wykonuje akcję otwórz i zaraz zamknij. Niby nie widać takiej reakcji fizycznie na roletach, ale za to jest jedna rzecz która jest strasznie irytująca:
- w SUPLI rolety otwierają mi się i zamykają zgodnie z wschodem i zachodem słońca
- w ciągu dnia zamykam roletę, np. ponieważ dziecko kładziemy spać
- w ciągu kilku chwil roleta zaczyna się otwierać bo zresetowało encję..

Tak to wygląda w dzienniku, historii i logach.

Macie może jakieś pomysł gdzie jest problem?
Udało się rozwiązać ten problem, ponieważ u mnie też pojawił się ten problem???

EDIT:
Zaobserwowałem, że encje które robią się niedostępne mają jakiś dziwnie długo czas pracy:
Zrzut ekranu 2023-10-09 150317.jpg
Ktoś ma pomysł co się dzieje??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SkrztKro

Witam
Mam ten sam problem
Co jakiś czas encje z ROW-02 staje się niedostęna w HA (najczescie raz na dobę w godzinach nocnych ) . W tym samym czasie też jej nie widać Supla Cloud. Po ponownym połączeniu w HA następuje właczenie dla pierwszego wyjścia i włącznie dla drugiego wyjścia i wtedy np w środku nocy włącza się pompa cyrkulacji wody cwu .

RSSI -52 i siła sygnały 96% dla ROW-02

Dodam że w Supla nie wyświetla informacji na temat powodu restartu połączenia

Ktoś ma jakiś pomysł bo ja chyba za chwilę wyminie Suple ROW-02 na urządzenie Zigbee i pozbędę się problemu bo już"walczę" z tym dwa miesiące

Dzięki za pomoc
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

SkrztKro wrote: Tue Feb 20, 2024 8:08 am Co jakiś czas encje z ROW-02 staje się niedostęna w HA (najczescie raz na dobę w godzinach nocnych ) . W tym samym czasie też jej nie widać Supla Cloud. Po ponownym połączeniu w HA następuje właczenie dla pierwszego wyjścia i włącznie dla drugiego wyjścia i wtedy np w środku nocy włącza się pompa cyrkulacji wody cwu .

RSSI -52 i siła sygnały 96% dla ROW-02

Dodam że w Supla nie wyświetla informacji na temat powodu restartu połączenia

Ktoś ma jakiś pomysł bo ja chyba za chwilę wyminie Suple ROW-02 na urządzenie Zigbee i pozbędę się problemu bo już"walczę" z tym dwa miesiące
Ten problem, opisany w postach wyżej dotyczył raczej urządzeń DIY (nie Zamel) i była na to poprawka. W Zamelach on nie występował.

Jaką masz wersję softu na ROW-02? Ogólnie raczej nie było poprawek po stronie softu ROW, które by wpływały na stabilność połączenia, chyba, że masz jakiś bardzo stary soft tam, to może to mieć znaczenie.

Jak klikniesz na (i) w apce Supli, to będzie tam "czas pracy" i "czas połączenia". Jakie tam są wartości? Czy resetuje się też czas pracy?

Czy masz podłączone przyciski do tego ROW-02? Jeśli tak, to jak są skonfigurowane?

Efekt taki jak opisałeś kiedyś się pojawiał przy przyciskach bistabilnych ("tradycyjne") i potrafił wygnerować przełączenie stanu, przy utracie zasilania urządzenia, gdy przycisk był w pozycji "załączony". Wynika to z tego, że po utracie zasilania, urządzenie jeszcze chwilę się trzyma na energii zgromadzonej w kondensatorach, wykrywa "wyłączenie przycisku" (brak zasilania) i przełącza stan wyjścia. Na ten scenariusz były robione poprawki ze ~2 lata temu, ale tutaj nie ma stu procentowo poprawnego rozwiązania i może u Ciebie akurat coś nie zadziałało.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”