Sterowanie Roletami 4 kanaly
-
Adam_k
Powiem ze nie musi być na szynę można zrobić oddzielna skrzyneczkę bo jest miejsce i jestem przed zabudowa poddasza i chce wyprowadzić przewody przed ociepleniem więc jestem otwarty na propozycje rozwiązań
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Różnych płytek i modułów jest sporo i cały czas się pojawiają nowe na rynku.
Ja w domu mam 8x SRW-02m w rozdzielni. Zalety tego wyboru jak dla mnie to:
- nie trzeba kombinować z wgrywaniem softu
- montaż na szynie
- sterownianie przyciskami z L 230 V (co w praktyce oznacza brak zakłóceń, które potrafiają się pojawić na niskich napięciach)
- całkiem rozsądny rozmiar - wychodzi rozmiar 1 modułu na jedną roletę (wcześniej miałem sterowniki dwa raz większe i bez wifi)
- w razie awarii dość łatwo można podmienić moduł na nowy i raczej nie zapowiada się, aby te produkty zniknęły z rynku
Minusem jest to, że trzeba mieć przygotowaną instalację pod takie rozwiązanie.
Przy alternatywnych rozwiązaniach warto zwrócić uwagę na to jak jest zrobione sterowanie przyciskami - jeśli można tam podłączyć normlanie L lub N (na 230 V AC), to powinno być ok przy dłużyszych przewodach. Natomiast jeśli poszedłbyś w rozwiązanie, gdzie sam składasz układ i kupujesz płytkę z przekaźnikami, to temat przycisków jest osobno do ogarnięcia. Jak spróbujesz bezpośrednio wyciągnąć 3,3 V, to zjedzą Cię zakłócenia
. Lepiej już wtedy jakieś optoizolatory dołożyć i na same przyciski dać 24 V.
Większość zwykłych sterowników wifi, gdzie można wgrać Suplę, będzie raczej w formie urządzenia do montażu w puszcze.
Ja w domu mam 8x SRW-02m w rozdzielni. Zalety tego wyboru jak dla mnie to:
- nie trzeba kombinować z wgrywaniem softu
- montaż na szynie
- sterownianie przyciskami z L 230 V (co w praktyce oznacza brak zakłóceń, które potrafiają się pojawić na niskich napięciach)
- całkiem rozsądny rozmiar - wychodzi rozmiar 1 modułu na jedną roletę (wcześniej miałem sterowniki dwa raz większe i bez wifi)
- w razie awarii dość łatwo można podmienić moduł na nowy i raczej nie zapowiada się, aby te produkty zniknęły z rynku
Minusem jest to, że trzeba mieć przygotowaną instalację pod takie rozwiązanie.
Przy alternatywnych rozwiązaniach warto zwrócić uwagę na to jak jest zrobione sterowanie przyciskami - jeśli można tam podłączyć normlanie L lub N (na 230 V AC), to powinno być ok przy dłużyszych przewodach. Natomiast jeśli poszedłbyś w rozwiązanie, gdzie sam składasz układ i kupujesz płytkę z przekaźnikami, to temat przycisków jest osobno do ogarnięcia. Jak spróbujesz bezpośrednio wyciągnąć 3,3 V, to zjedzą Cię zakłócenia
Większość zwykłych sterowników wifi, gdzie można wgrać Suplę, będzie raczej w formie urządzenia do montażu w puszcze.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
No i jak padnie Ci jeden SRW to nie działają dwie rolety, reszta pracuje poprawnie. W przypadku sterownika na x rolet to w przypadku awarii nie działają wszystkie rolety.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl