MEW-01 + HOME ASSISTANT

TrueMan

Witam,

do swojego licznika postawiłem na NASie (w kontenerze) HA w trybie SUPERVISOR. Od razu odkrył TV - HIFI - ROUTER - wszystko... poza MEWem.

Co zrobiłem:
  • W supla cloud odpaliłem integracje
  • wpisałem dane w MQTT w HA
  • ...
i za nic nie chce się połączyć :(

Ręcznie edytowałem CONFIG w opisany na forum sposób - nadal nic.

Co powinienem zrobić?
Czy jest może jakiś tutorial odnośnie HA jak w nim dodać MEW-01 i zczytywać dane w zadanych interwałach?

z góry dzięki za pomoc.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Masz aktualny HA? Supla po mqtt używa dość świeżych rozwiązań do liczników, które były wprowadzane do ha w okolicy 2021.09 lub .10
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zainstaluj mqtt explorer i spróbuj się nim połączyć z brokerem używając tych samych danych jakie użyłeś dla MEW-a.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
TrueMan

klew wrote: Wed Dec 29, 2021 7:39 am Masz aktualny HA? Supla po mqtt używa dość świeżych rozwiązań do liczników, które były wprowadzane do ha w okolicy 2021.09 lub .10
To na pewno nie mam - kupiłem licznik jakoś w październiku... i nie sądzę żeby był z aktualną wersją.
Jest jakaś instrukcja jak można przeprowadzić taką aktualizację?

To super produkt - ale brakuje jakiegoś PDFa "jak zrobić..." i tam różne scenariusze, które tu widzę przewijają się dość regularnie. Może marketing ZAMELa byłby w stanie coś takiego przygotować? Wam też było by łatwiej...
TrueMan

pzygmunt wrote: Wed Dec 29, 2021 10:22 am Zainstaluj mqtt explorer i spróbuj się nim połączyć z brokerem używając tych samych danych jakie użyłeś dla MEW-a.
Rozumiem, że BROKER to mój HA - czy ta INTEGRACJA NA CLOUD?
Czyli z HA przez MQTT EXPLORER mam spróbować połączyć się z CLOUDem?

Dziękuję za pomoc
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

TrueMan wrote: Wed Dec 29, 2021 10:39 am
klew wrote: Wed Dec 29, 2021 7:39 am Masz aktualny HA? Supla po mqtt używa dość świeżych rozwiązań do liczników, które były wprowadzane do ha w okolicy 2021.09 lub .10
To na pewno nie mam - kupiłem licznik jakoś w październiku... i nie sądzę żeby był z aktualną wersją.
Jest jakaś instrukcja jak można przeprowadzić taką aktualizację?

To super produkt - ale brakuje jakiegoś PDFa "jak zrobić..." i tam różne scenariusze, które tu widzę przewijają się dość regularnie. Może marketing ZAMELa byłby w stanie coś takiego przygotować? Wam też było by łatwiej...
Miałem na myśli aktualną wersję HomeAssistant. Ale najpierw sprwdź czy działa Ci połączenie z brokerem mqtt, tak jak @pzygmunt pisał
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
TrueMan

klew wrote: Wed Dec 29, 2021 10:51 am Miałem na myśli aktualną wersję HomeAssistant. Ale najpierw sprwdź czy działa Ci połączenie z brokerem mqtt, tak jak @pzygmunt pisał
Ok - zainstalowałem na WIN11 MQTT Explorera i udało się zalogować - trzeba było włączyć TLS i połączył się bez problemu.

Co powinienem zrobić teraz?

PS
Próbowałem dodać urządzenie wg tego przepisu
https://wilde.pl/konfiguracja-supla-dla ... rzez-mqtt/

i nic nie widać nadal.

:(
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

MEW możesz połączyć bezpośrednio do lokalnego brokera mqtt (lokalnie z tls może być problem) z pominięciem Supli lub używając chmurowego brokera.

Instrukcja aktualizacji MEW
viewtopic.php?f=23&t=6212

Podłączenie HA do chmurowego brokera
viewtopic.php?f=63&t=7844
TrueMan

pzygmunt wrote: Wed Dec 29, 2021 11:19 am MEW możesz połączyć bezpośrednio do lokalnego brokera mqtt (lokalnie z tls może być problem) z pominięciem Supli lub używając chmurowego brokera.

Instrukcja aktualizacji MEW: viewtopic.php?f=23&t=6212
Podłączenie HA do chmurowego brokera: viewtopic.php?f=63&t=7844
No dobra,
  • HA zaktualizowane
  • MEW zaktualizowany - zrestartowany
  • Przeprowadziłem wszystko krok po kroku tak jak w instrukcji.
...
i nadal nic :(

Dzieciaki włączyły TV i od razu wyskoczył w HA - a MEWa próżno szukać :(

Co jeszcze powinienem zrobić?
pzygmunt

Chcesz go podłączyć z pominięciem Supli przy przez publiczny/cloud-owy broker ?

Return to “ZAMEL MEW-01”