W znanym sklepie internetowym ze smart rzeczami polecono mi sterownik do taśm LED z regulacją RGB+CCT. Nowy model, Zigbee, wszystko pięknie fajnie. Okej, wziąłem.
Przyznam szczerze, że nie byłem nawet świadomy w tamtym momencie cen taśm ledowych pod to, ale no skoro już o taki bajer się pokusiłem to zainwestowałem i w takie taśmy. Akurat jeden ze sklepów na Allegro prowadzi własną dystrybucję, miał świąteczną promocję, polecono mi taśmy i utwierdzono w przekonaniu, że ich zasilacz będzie dobry. Dzisiaj montowałem i niestety się zawiodłem.
Ponoć taśmy mają mocy jedynie 24W na 5m taśmy - zakupiłem jej 15m (3x5m), a gdzie zasilacz posiada moc 100W. No piszczy strasznie!
Jedyna opcja, aby nie piszczał to albo 100% jasności na barwie żółtej, albo ponad 95% ściemnienia (mniej niż 5% mocy). Przy jakichkolwiek barwach pośrednich innych niż pełne Green, Red, Blue nie da się używać, nie mówiąc już o jakimkolwiek ściemnianiu. Rozumiem, że to zależy od wykonania cewek w zasilaczu i warto się pokusić o inny, droższy model?
Jednak nie jest to mój główny problem. Zastanawiałem się czy lutować taśmy czy użyć złączek. Zarekomendowano mi teoretycznie bardzo dobre złączni - ponoć to już nie to samo co 10 lat temu. No i co... lekkie poruszenie paluchem i nie styka, a gdy już mi się udało w miarę perfekcyjnie je złączyć to nadal nie jest idealnie. Tam gdzie na jeden taśmie mam cyan, tam na drugiej taśmie kolory bardziej idą ku zieleni. Może różnice nie są diametralne, ale no jednak czuję mały dyskomfort. Podpowiedzcie proszę. Czy to wina taśmy czy bardziej montażu na złączki? Mogę się pokusić o lutowanie ich, co w przypadku 6 pinów też super łatwe mi się nie wydaje, ale wolę mieć pewność, że to zniknie po tym, bo jak wiadomo, zlutowanych taśm raczej nikt w zwrocie nie przyjmie.
I tak na koniec - czy Tuya zawsze przy opcji muzycznej robi takie świetlne rodeo? Spodziewałem się nieco bardziej spokojnych i klimatycznych przejść, ale w oprogramowaniu nie widzę nawet możliwości zmiany. W dodatku po odtwarzaniu muzyki aplikacja się zacina i nie mogę przejść z powrotem do regulacji światła/scen. Dopiero po 1-2 minutach wszystko się ogarnia samo.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Różnica barw taśm LED. Szalony tryb muzyczny. Piszczący zasilacz
-
shadow
Last edited by shadow on Sun Dec 26, 2021 10:11 pm, edited 1 time in total.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Tuya nigdy nie używałem, więc nie pomogę, a poza tym to nie ten temat na to forum 
Co do zasilaczy i led - ja u siebie celowałem od razu w sprzęt na 24 V - wyższe zasilanie, to mniejsze prądy przy tej samej mocy, mniejsze efekty związane ze spadkiem napięcia.
Nie mam nigdzie 15 m taśmy - maksymalnie mam 2x5 m zrobione.
Używam zasilaczy Mean Well (np. LPV-100-24 24V 2,5A 100W). Nic przy nich nie słyszę, ale nie używałem ze ściemniaczami.
Co do złączek - nie byłem w stanie ich opanować, aby dobrze działały, więc polutowałem i problem się rozwiązał. Na szczęście mam białe ledy a nie kolorowe
Co do zasilaczy i led - ja u siebie celowałem od razu w sprzęt na 24 V - wyższe zasilanie, to mniejsze prądy przy tej samej mocy, mniejsze efekty związane ze spadkiem napięcia.
Nie mam nigdzie 15 m taśmy - maksymalnie mam 2x5 m zrobione.
Używam zasilaczy Mean Well (np. LPV-100-24 24V 2,5A 100W). Nic przy nich nie słyszę, ale nie używałem ze ściemniaczami.
Co do złączek - nie byłem w stanie ich opanować, aby dobrze działały, więc polutowałem i problem się rozwiązał. Na szczęście mam białe ledy a nie kolorowe
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
shadow
Rozumiem, dzięki za odpowiedź. Obawiam się, że główny problem to jednak taśmy RGB + CCT. Są one 6pinowe. Cięższe do okiełznania i przy złączkach i przy lutowaniu.
Jeżeli uda się nabyć jeszcze jakąś podpowiedź od osoby bardziej w temacie tego typu sprzętów to zaraz biorę i zamykam!
Jeżeli uda się nabyć jeszcze jakąś podpowiedź od osoby bardziej w temacie tego typu sprzętów to zaraz biorę i zamykam!
-
dobo
Co do zasilacza miałem też sytuację, że mi zasilacz (MEAN WELL HDR-100-12) piszczał przy uruchomieniu podświetlenia schodów.
W moim przypadku pomogło obniżenie napięcia na zasilaczu tj. zejście poniżej 12V.
W moim przypadku pomogło obniżenie napięcia na zasilaczu tj. zejście poniżej 12V.
-
dobo
W moim wypadku tylko wersja DIN i weszło na styk.
Zasilacz piszczał przy załączaniu się kolejnych pasków LED - w sieci znalazłem, że to częsty przypadek jeśli stosuje się PWM.
Tak jak pisałem wcześniej w moim wypadku pomogło obniżenie napięcia potencjometrem w zasilaczu.
.
Zasilacz piszczał przy załączaniu się kolejnych pasków LED - w sieci znalazłem, że to częsty przypadek jeśli stosuje się PWM.
Tak jak pisałem wcześniej w moim wypadku pomogło obniżenie napięcia potencjometrem w zasilaczu.
.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.