MEW-01 + fotowoltaika

neklan

Hej,

Mam taki problem:

Gdy mam nie podłączoną instalacje fotowoltaiczną (wyłączoną w rozdzielnicy) wszystko jest ok, urządzenie działa dobrze (testowane pare miesięcy) i nie mam żadnej ujemnej mocy czynnej zarówno jeśli chodzi o energie pobieraną i zwracaną (strzałka czerwona, zielona w aplikacji)

Dzisiaj uruchomiłem instalacje PV i widzę jakieś ujemne moce czynne, także w sumie fajnie tylko wskazania są takie same jeśli przełączam się między strzałkami (energie zwrócona, pobrana).

Czy to nie powinno czasami osobno pokazywać mocy czynnej aktualnie zwróconej i pobieranej na każdej fazie zgodnie ze strzałkami strzałkami?

Na co mam patrzec jesli chce wiedziec ile w danej sekundzie pobieram mocy a ile zwracam?

Schemat połaczenia mniej wiecej taki:
Image

Pozdrawiam i proszę o pomoc :?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Strzałki nie mają wpływu to co co widzisz w pomiarach na żywo.

viewtopic.php?f=23&t=8692
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Na pojedynczej fazie energia jest albo pobierana, albo oddawana. W dwie strony na raz nie płynie.
Przy takim podłączeniu jak na Twoim schemacie, MEW będzie pokazywał to samo co licznik energetyki, czyli aktualny bilans energii wynikający z tego ile w danej chwili produkujesz i ile Twój dom konsumuje energii. Jeśli produkcja jest większa niż konsumpcja, to różnica będzie oddawana do sieci i będziesz widział ujemną moc czynną, która wynosi "moc_pobierana_przez_dom - moc_generowana_przez_pv". Gdy produkcja będzie mniejsza niż zużycie, to dom będzie dobierał brakującą enegię i moc będzie dodania.

W układach z fotowoltaiką są tak na prawdę 3 punkty pomiarowe, które określają:
1. Ile energii zużywa dom
2. Ile energii produkuje fotowoltaika
3. Ile energii jest pobierane/oddawane do sieci

Mając dane z dowolnych dwóch punktów pomiarowych, trzeci można sobie łatwo obliczyć. Natomiast Ty aktualnie masz jeden licznik i mierzysz w punkcie "3". Z tego wynika, że nie wiesz ile produkuje fotowoltaika, ani ile energii zużywa dom ;).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL MEW-01”