ALARM! - jako propozycja na nową funkcję

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1462
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob sie 26, 2017 9:05 am

Ostatnio zostałem zapytany o taką funkcję ALARM. Przydzielenie tej funkcji do danego wejścia GPIO, miała by ona za zadanie wyłączenie przekaźnika i niedopuszczenie do załączenia. Przydatne jest to min. przy bramie wjazdowej jak coś pojawi się na drodze bramy to powinna się zatrzymać lub jako czujnik rozlanej wody itp. Na appce powinien się wyświetlić napis ALARM nad urządzeniem do którego ten alarm został wcześniej przydzielony. Aby uruchomić ponownie dany przekaźnik trzeba by wcześniej usunąć przyczynę awarii.

Co Wy na to?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

pn sie 28, 2017 5:56 am

Bardzo przydatny pomysł! ;)

Zabezpieczeń nigdy nie za wiele! :)
Lukaszchodor
Posty: 4
Rejestracja: pn gru 31, 2018 6:45 am

pn gru 31, 2018 6:51 am

No i jak będzie? Będzie czy niebędzie. Powiadomienie o przekroczeniu zadanej temperatury, za niska i za wysoka. Z możliwością ustawienia dowolnej metody powiadomienia, czy przełącznika. Dzwięk, wibracaja itp. Napewno będzie to hiciorek... 😎
mareks6
Posty: 123
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

pn gru 31, 2018 7:03 pm

Dołączam do kolegów - też mi się wydaje że byłoby to przydatne.

Akurat mam sterowniki bram garażowych bez możliwości podłączenia fotokomórki, więc miło by było rozszerzyć je o tę funkcję. Wydaje mi się jednak, że problemem tutaj by było, to że sterownik supli, który podaje impuls na sterownik bramy by np zamknąć bramę lub ją zatrzymać mógłby się rozjechać z rzeczywistością, bo jeśli ktoś ręcznie wywołałby zamykanie bramy lub z tradycyjnego pilota to moduł supli nie wiedziałby że brama jest w ruchu jeśli te nie była otwarta do końca i nie ma sygnału z jakiej dodatkowej krańcówki lub enkodera...
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 640
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pn gru 31, 2018 7:07 pm

Na pushbullet można zrobić powiadomienia, ale dodatkowa aplikacja wchodzi w rachubę
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Lukaszchodor
Posty: 4
Rejestracja: pn gru 31, 2018 6:45 am

wt sty 01, 2019 2:05 pm

To jeszcze podbijam. Dzwonek do drzwi z powiadomieniem na smarfone 😎. Gdziekolwiek jesteś ogródek, obok u sąsiada, piwnica czy strych wiesz że ktoś dobija się do bramy... Klucz to powiadomienie na telefonik.

Obecnie próbuję zgrać czujnik temperatury z "systemem" sulpa scripts, ale ciężko skonfigurować. Być może instrukcja nieaktualna, albo coś źle robię. Niemogę ustawić, zmienić czy nadać nazwy użytkownika na koncie "sulpa fracz" 😑. Niewiem co wpisać w okna z załącznika, przy próbie rejestracji na "fracza" mam namyśli 3 ostatnie rubryki . Help 😕.
Załączniki
Screenshot_20190101-143629.jpg
Screenshot_20190101-143629.jpg (332.55 KiB) Przejrzano 3368 razy
Lukaszchodor
Posty: 4
Rejestracja: pn gru 31, 2018 6:45 am

śr sty 23, 2019 6:57 pm

Szacuneczek. "Supla scripts" śmiga z czujniczkiem temperatury. Powiadamia mnie przez smarphone o przekroczeniu zadanej temperatury. Konto "scripts" skonfigurowałem za pomocą tokena z supli cloud, a potem przy automate bardzo pomógł kod "parowania" z supla scripts. Jak ktoś (taki laik jak ja 🤫) będzie miał z tym kłopot to służę, pomocą (w języku "laickim" oczywiście). Jedyny zarzut to że mimo utrzymującego się alarmu, dostaję tylko jedno powiadomienie. Fajnie jakby telefon alarmował dopuki sam nie zatrzymam alarmu w telefonie. Póki co ustawiam dłuższy dzwonek na powiadomienia. 💪🏻😎👍
muchac35
Posty: 120
Rejestracja: wt sty 01, 2019 1:15 pm

pn sty 28, 2019 7:57 am

Jak to robisz że wyświetla Ci na telefonie info że coś tam się zdarzyło np temp przekroczona?
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 493
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

pn sty 28, 2019 9:17 am

Do funkcji alarm to by sie bramka SMS przydała i wtedy bym widział więcej zastosowań
Awatar użytkownika
wirowskm
Posty: 39
Rejestracja: wt sty 03, 2017 9:17 am
Lokalizacja: Brwinów
Kontaktowanie:

wt kwie 23, 2019 6:31 am

Dzień dobry,
Proponował bym uproszczoną wersję alarmu, ograniczoną jedynie do apki na Androidzie.
Jeśli jakiś czujnik w określonej porze dnia (zdefiniowanej w apce konkretnego smartfona) przejdzie do stanu załączającego alarm to smartfon zacznie wyć i wyświetlać zdefiniowany komuniakt o zdarzeniu, aż do wyłączenia alarmu przyciskiem w apce.
Pozdrawiam,
Marek
ODPOWIEDZ