MEW-01 i I Phone

D2D2

Dzień dobry,
Na początek proszę o wyrozumiałość, temat jest dla mnie nowy.
Podłączyłem Zamel MEW-01 do przenośnej rozdzielnicy prąda 3fazowego w celu pomiaru obciążenia poszczególnych faz za pomocą supli i I phona (13).

I teraz, rozdzielnica jeździ ze mną po całym kraju, tam gdzie jest potrzebna, i tak jak w domu odpalony na iPhonie hot spot bez problemu łączy sie z urządzeniem, tak po wyjechaniu z domu jest jakiś magiczny problem i nie mogę się połączyć.

Co robię nie tak? Gdzie może być problem? W załączeniu zrzut ekranu z telef. Na natepnym etapie i tak się nie łączy.

Z góry dziękuję za podpowiedzi/wskazówki.

DanielImage[/img][/img]
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
local

Wejdź w tryb konfiguracji i odczytaj LAST STATE: modułu.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
D2D2

Ponownie proszę o wyrozumiałość, w tryb konfiguracji wchodzi się Jak?/Gdzie?

Daniel
local

Należy przytrzymać przycisk CONFIG do czasu aż zacznie mrugać dioda led.
Podłączasz się do sieci ZAMEL-MEW-01... i przez przeglądarkę wchodzisz na stronę 192.168.4.1.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Ze screena wynika, że wprowadzona nazwa sieci nie istnieje.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
D2D2

Ja najprawdopodobniej nie do końca rozumiem schemat działania calego zestawu.
To czego potrzebuje, to połączenie się aplikacją w telefonie z MEW żeby sprawdzić aktualne parametry i obciążenie faz. Nie potrzebuję ani archiwizować tych danych, ani nic co wymagałoby chmury/internetu. Proste połączenie po wifi z miernikiem do odczytu bieżących danych tam gdzie rozdzielnica akurat zostanie podłączona.

Podczas wielokrotnych prób parowania urządzenia (szybko migająca dioda) przy uruchomionym hot spocie w telefonie Zamel-Supla jest widoczna i łączy sie z hot spotem. Nastepnie przechodze do aplikacji i probuje dokonczyc proces dodawania urzadzenia i nic. Wracam do ustawien hot spota, tam pojawia sie informacja ze brak dostepu do internetu i ani w te, ani w te.

Teraz robiac te wszystkie kroki w domu (przy wyłączonej domowej sieci wifi), urzadzenie ‚zaskakiwało’, łączyło sie z hot spotem telefonu i pokazywało w Supli dane ktore mi sa potrzebne.

Wyjeżdżam z domu na ‚robote’, podłaczam rozdzielnice i nie moge sie połączyć. Nie bardzo ogarniam co moze być powodem. Ustawienia telefonu się nie zmieniają….

Daniel
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Aplikacja nie łączy się z MEW bezpośrednio. MEW i aplikacja łączą się z chmurą lub wskazanym serwerem i dopiero przez ten serwer następuje komunikacja. Raz skonfigurowane powinno działać. Nie ma potrzeby ponownego dodawania. iOS ma to do siebie, że nie pozwala na ponowne zainicjowanie połączenia z hotspotem bez ingerencji użytkownika. Musisz odblokować smartfon i dopiero po chwili urządzenia się z nim połączą. Jak już będziesz miał wszystko sparowane, a MEW będzie wyłączony to:

1. Wyłącz i włącz hotspot w iPhone
2. Nie wygaszaj telefonu/ Nie blokuj telefonu
3. Włącz zasilanie MEW

Jak MEW się połączy to dopiero uruchom aplikację Supla.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Każde urządzenie podłącza się do serwera Supli.
MEW musi być w zasięgu Wi-Fi i internetu, żeby przekazywało na bieżąco zmierzone wartości na fazach.
Aplikacja w telefonie też łączy się z serwerem z którego pobiera informacje o stanie kanałów.
MEW może nie mieć dostępu do Wi-Fi, działa jak każdy tradycyjny licznik energii elektrycznej, zlicza zużyty prąd na mierzonych obwodach, ale nie przekazuje tych danych do serwera.
MEW po połączeniu z serwerem wysyła aktualny stan licznika.
Jeśli robisz hotspota w telefonie i MEW jest z nim połączona i masz włączoną transmisję danych to MEW połączy się z serwerem, wtedy uruchamiając aplikacje zobaczysz stan kanału aktywnym i będziesz widział aktualny stan licznika. Będziesz mógł też wejść w szczegóły i zobaczyć mierzone wartości na bieżąco.
Nie przechodzi ponownie przez kreator dodawania urządzeń, bo nie ma to sensum.
Jak będziesz w pobliżu MEW, to uruchom hotspota na telefonie i jak licznik się do hotspota podłączy i zestawi połączenie z serwerem to uaktualni stan kanału.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
D2D2

Dziękuję za wyjaśnienia, bardzo pomocne. Sprawdzę i dam znać w ciągu najbliższego tygodnia.

Daniel
D2D2

local wrote: Sat Jan 01, 2022 1:13 pm Należy przytrzymać przycisk CONFIG do czasu aż zacznie mrugać dioda led.
Podłączasz się do sieci ZAMEL-MEW-01... i przez przeglądarkę wchodzisz na stronę 192.168.4.1.
OK, dotarłem do domu i miałem chwilę, żeby pogrzebać w sprzęcie i tak:

Po pierwsze w domu też nie mogłem się połączyć i po godzinie walki i prób połączenia z hot-spotem iphona musiałem odłożyć temat co najmniej na parę godzin, inaczej wymontowałbym i wyrzucił MEWa do śmieci. W międzyczasie (w trakcie prób łączenia) udawało mi się docierać do różnych miejsc systemu i

LAST STATE: WiFi Netowrk "iPhone..." Not found ,WiFi - Connecting ...

Na telefonie pojawiały mi się na przemian informacje, że Wi-Fi jest połączone z ZAMEL MEW...., po czym wracałem do Aplikacji Supla z nadzieją, że się połączę i nic, po powrocie do statusu Wi-Fi pojawiał się dopisek pod połączeniem z ZAMEL MEW... że "Brak połączenia z internetem".

Zostawiłem całość na kilka godzin. Po czym wróciłem do sprzętu, wyłączyłem domowe Wi-Fi, podłączyłem rozdzielnię z MEW do prądu, włączyłem hot spot w telefonie i ... wszystko działa tak jak powinno bez żadnego problemu.

Generalnie wszystko fajnie, tylko nadal nie mam zielonego pojęcia co mogło być powodem problemów i co zrobić by tego uniknąć. Jeśli jest jakieś miejsce w systemie gdzie logowane są bardziej szczegółowe informacje nt. problemu chętnie pogrzebię i dostarczę do analizy.

Daniel

Return to “ZAMEL MEW-01”