Supla pomiary / odczyty - niski współczynnik mocy
-
Krzysztof2022
Dzień dobry , szukam pomocy w kwestii odczytu niskiego współczynnika mocy na fazie 2 , mam założoną instalacje fotowoltaiczną o mocy 10kW oraz założony moduł pomiarowy supla , odczyty okazują że na 2 fazie jest niski współczynnik mocy na poziomie 0,14- 0,10 na pozostałych fazach jest zawsze około 0,710, o czym to może świadczyć?, Lub co może być powodem , 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Krzysztof2022
A kwestia energii zwróconej ?, na 2 fazie jest dużo mniejszy zwrot w porównaniu do pozostałych .Problem generalnie polega na tym że system fotowoltaiczny w pierwszej wersji był 6,5kW i po dwóch latach wyszło że jest zbyt mała produkcja wiec rozbudowaliśmy o kolejne 3 kW.
Poczekaliśmy 6 miesięcy i sprawdziliśmy produkcje w stosunku do poboru z sieci i nadal ilość pobranego prądu jest wysoka , nie zmieniła się różnica pomiędzy produkcją a pobraniem prądu , dlatego szukamy przyczyny .
Myślałem że jak rozbudujemy system to produkcji będzie więcej, a poboru mniej…
Poczekaliśmy 6 miesięcy i sprawdziliśmy produkcje w stosunku do poboru z sieci i nadal ilość pobranego prądu jest wysoka , nie zmieniła się różnica pomiędzy produkcją a pobraniem prądu , dlatego szukamy przyczyny .
Myślałem że jak rozbudujemy system to produkcji będzie więcej, a poboru mniej…
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie masz dużą różnicę między bilansem arytmetycznym i wektorowym, co świadczy o mocno nierównomiernym obciążeniu faz.
Jeśli Twój dostawca stosuje bilans wektorowy, to nie powinno mieć to znaczenia przy rozliczeniu. W przeciwnym wypadku warto rozważyć jakąś reorganizację obciążenia, aby było bardziej równomierne
Jeśli Twój dostawca stosuje bilans wektorowy, to nie powinno mieć to znaczenia przy rozliczeniu. W przeciwnym wypadku warto rozważyć jakąś reorganizację obciążenia, aby było bardziej równomierne
Najlepsze suple dla Twojego domu