Skrypty i licznik impulsów

Lukil
Posts: 82
Joined: Sat Feb 06, 2021 1:35 pm

Post

Jak w script w odpowiedzi sceny wyświetlić stan licznika energii? Wpisuję coś takiego {{state(6342).calculatedValue}} jako stan licznika impulsów ale coś nie działa.
User avatar
fracz
Posts: 2262
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Zobacz, co jest dostępne na Twoim kanale:

Code: Select all

{{state(6342) | json_encode | raw}}
Lukil
Posts: 82
Joined: Sat Feb 06, 2021 1:35 pm

Post

Mam MEW01 podłączony pod 3 fazy

{"connected":true,"support":40959,"currency":"PLN","pricePerUnit":0.83,"totalCost":15.17,"phases":[{"number":1,"frequency":50,"voltage":243.08,"current":0.872,"powerActive":170.2703,"powerReactive":-63.44774,"powerApparent":207.90006,"powerFactor":0.799,"phaseAngle":-22.7,"totalForwardActiveEnergy":10.7038,"totalReverseActiveEnergy":0,"totalForwardReactiveEnergy":0.01318,"totalReverseReactiveEnergy":4.58756},{"number":2,"frequency":50,"voltage":243.39,"current":0.219,"powerActive":11.4231,"powerReactive":-50.04082,"powerApparent":52.29148,"powerFactor":0.22,"phaseAngle":-76.6,"totalForwardActiveEnergy":5.62862,"totalReverseActiveEnergy":0,"totalForwardReactiveEnergy":0.71194,"totalReverseReactiveEnergy":3.91518},{"number":3,"frequency":50,"voltage":239.42,"current":0.101,"powerActive":19.2487,"powerReactive":-3.3453,"powerApparent":23.82412,"powerFactor":0.783,"phaseAngle":-6.5,"totalForwardActiveEnergy":1.94666,"totalReverseActiveEnergy":0,"totalForwardReactiveEnergy":0.14492,"totalReverseReactiveEnergy":0.15542}]}

To będzie szło tak?

{{state(6342).phases[0].totalForwardActiveEnergy+state(6342).phases[1].totalForwardActiveEnergy+state(6342).phases[2].totalForwardActiveEnergy}}
User avatar
fracz
Posts: 2262
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

MEWka to nie licznik impulsów, stąd nie działało to co pisałeś oryginalnie.

Wyrażenie, które teraz podałeś - zsumuje totalForwardActiveEnergy ze wszystkich trzech faz - tak :-)
Lukil
Posts: 82
Joined: Sat Feb 06, 2021 1:35 pm

Post

Byłoby super gdyby na stronie konfiguracyjnej cloud.supla np. tam gdzie możemy opcjonalnie podać nazwę kanału można by było wpisać coś podobnego co działa w supla script dopisując stan licznika który mamy z elektrowni np. na liczniku mam 2222

{{state(6342).phases[0].totalForwardActiveEnergy+state(6342).phases[1].totalForwardActiveEnergy+state(6342).phases[2].totalForwardActiveEnergy + 2222}}. Lub coś w formie HTML. Wyświetlałoby to rzeczywisty stan licznika. :-). Cokolwiek dołożyć, jakąkolwiek możliwość do zliczania, podliczania, przeliczania. Dodatkowe informacje zaraz po rozwinięciu zakładki z urządzeniami w aplikacji Supla
User avatar
fracz
Posts: 2262
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

W przyszłym wydaniu wprowadzamy możliwość ustalenia wartości początkowej liczników, więc będzie można to zsynchronizować.
tulipan
Posts: 2
Joined: Sat Apr 02, 2022 2:43 pm

Post

Na początku roku miałem przepięcie, w zwykłym gnieździe zanotowałem do 320v
Popaliło część sprzętów.
Czy MEW-01 może zaalatmować/przysłać push na telefon jeśli na jednej z faz zostanie przekroczona dana wartość? Np 255v
Czy urządzenie rejestruje wartość napięcia i potrafi z danych historycznych przedstawić wykres?
Moim zdaniem to dość ważne i przydatne opcje.
lukaesz
Posts: 2
Joined: Wed May 31, 2023 4:02 am

Post

Chciałbym się dołączyć do postu Lucki na temat Mew01
{{state(---).phases[0].totalForwardActiveEnergy+state(--+).phases[1].totalForwardActiveEnergy+state(---).phases[2].totalForwardActiveEnergy}
Jak to zapisać w skryptach by zadziałało A najbardziej chciałbym wiedzieć jak zrobić by przychodziła mi wiadomosc w 40 minucie każdej godzinie o odannej energii do sieci bym mógł załączyć urządzenia- bilansowanie godzinne Pozdrawiam
User avatar
YoMan
Posts: 2351
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

lukaesz wrote: Sun Nov 19, 2023 8:09 pm Chciałbym się dołączyć do postu Lucki na temat Mew01
{{state(---).phases[0].totalForwardActiveEnergy+state(--+).phases[1].totalForwardActiveEnergy+state(---).phases[2].totalForwardActiveEnergy}
Jak to zapisać w skryptach by zadziałało A najbardziej chciałbym wiedzieć jak zrobić by przychodziła mi wiadomosc w 40 minucie każdej godzinie o odannej energii do sieci bym mógł załączyć urządzenia- bilansowanie godzinne Pozdrawiam
Sumę energii oddanej masz:

Code: Select all

{{state(xxxxx).phases[0].totalForwardActiveEnergy + state(xxxxx).phases[1].totalForwardActiveEnergy + state(xxxxx).phases[2].totalForwardActiveEnergy}}
uruchamianie skryptu w 40 minucie:

Code: Select all

40 0 0 0 0
ale nie wiem jak chcesz zrealizować obliczenie sumy od początku godziny, ponieważ skrypty nie oddają wartości historycznych
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)

Return to “SUPLA Scripts”