MEW-01 i I Phone

D2D2

klew wrote: Tue Jan 04, 2022 4:11 pm Ogólnie hotspot z telefonu też powinien działać. Nawet z tymi ograniczeniami o których pzygmunt wspominał
No i działa (dziś sprawdzałem w domu ponownie przy wcześniej wyłączonym domowym Wi-Fi). Zadziałało bez problemu od pierwszego uruchomienia. Problem jest w jakiejś trudnej do zrozumienia nieprzewidywalności działania po wyjechaniu gdzieś w Polskę. Żadne ustawienia w sytuacji 'wyjazdowej' nie zmieniają się, ten sam telefon, ten sam MEW - a nie chce się połączyć z Hot Spotem i nie wiem co w takiej sytuacji robić (jak MEW'a zmobilizować do działania/dogadania się z hot spotem telefonu - albo vice versa). Czy jest jakaś blokada 'lokalizacyjna' dla MEW-a?

Daniel
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Nic takiego nie ma.
MEW potrzebuje jedynie połączyć się z ustawioną na nim siecią Wi-Fi (ta sama nazwa i hasło).
A czy Twój telefon ma normalnie tam dostęp do internetu?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
D2D2

klew wrote: Tue Jan 04, 2022 4:27 pm Nic takiego nie ma.
MEW potrzebuje jedynie połączyć się z ustawioną na nim siecią Wi-Fi (ta sama nazwa i hasło).
A czy Twój telefon ma normalnie tam dostęp do internetu?
Tak, w tych miejscach gdzie MEW nie działał był dostęp do internetu.

Daniel
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Może miałeś włączonego Hotspota i go nie ruszałeś licząc, że MEW się połączy. IOS wymusza często włączenie i wyłączenie hostspota i musi być odblokowany ekran aby połączyć urządzenie klienckie. Wielokrotnie to przerabiałem w konfiguracji MacBook + iPhone. Jak się Mac rozłączył to już się drugi raz sam nie chce łączyć. Trzeba odblokować iPhone i poczekać, a najlepiej wyłączyć i włączyć hotspota. MEW nie ma tu nic do rzeczy. Taka natura iOS.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
D2D2

pzygmunt wrote: Tue Jan 04, 2022 5:41 pm Może miałeś włączonego Hotspota i go nie ruszałeś licząc, że MEW się połączy. IOS wymusza często włączenie i wyłączenie hostspota i musi być odblokowany ekran aby połączyć urządzenie klienckie. Wielokrotnie to przerabiałem w konfiguracji MacBook + iPhone. Jak się Mac rozłączył to już się drugi raz sam nie chce łączyć. Trzeba odblokować iPhone i poczekać, a najlepiej wyłączyć i włączyć hotspota. MEW nie ma tu nic do rzeczy. Taka natura iOS.

Ha, kolejny możliwy przypadek. Nie zwracałem na to szczególnej uwagi, chociaz na pewno włączałem i wyłączałem hot spota. Pamietam ze czasem na chwilke się łączył (widać było charakterystyczne logo połączenia, ale dosłownie nna chwilę i się rozłączał). następnym razem będę miał na uwadze i dam znać. Dzięki.

Daniel
D2D2

Informacyjnie, chyba znalazłem przyczynę moich problemów z łączeniem się z iphona. Może się komuś przyda. Otóż, w iphonie, pod ‚przełącznikiem’ udostępniania hot spota jest poniżej drugi przełącznik pt. ‚Maksymalna zgodność’. Nigdy go nie używałem, wszystko dotychczas śmigało jak trzeba bez konieczności włączania go - za wyjątkiem jak się okazało Supli. Po jego uruchomieniu Supla zaskoczyła ‚od ręki’ i łączy mi sie gdzie chcę i kiedy chcę.
Może dla innych konieczność włączenia tego przełącznika msksymalnej zgodności jest oczywiste, ale w sumie nigdzie nie znalazłem takiego zalecenia, porady.

Jeszcze raz podziękowania dla wszystkich którzy włączyli się do pomocy, mam nadzieję, że tym razem ja pomogłem.

Pozdro,
Daniel
shimano73
Been thanked: 1 time

D2D2 wrote: Fri Jun 17, 2022 5:01 pm Informacyjnie, chyba znalazłem przyczynę moich problemów z łączeniem się z iphona. Może się komuś przyda. Otóż, w iphonie, pod ‚przełącznikiem’ udostępniania hot spota jest poniżej drugi przełącznik pt. ‚Maksymalna zgodność’. Nigdy go nie używałem, wszystko dotychczas śmigało jak trzeba bez konieczności włączania go - za wyjątkiem jak się okazało Supli. Po jego uruchomieniu Supla zaskoczyła ‚od ręki’ i łączy mi sie gdzie chcę i kiedy chcę.
Może dla innych konieczność włączenia tego przełącznika msksymalnej zgodności jest oczywiste, ale w sumie nigdzie nie znalazłem takiego zalecenia, porady.

Jeszcze raz podziękowania dla wszystkich którzy włączyli się do pomocy, mam nadzieję, że tym razem ja pomogłem.

Pozdro,
Daniel
możesz wstawić zdjęcie bo ja u siebie nie widzę takiej opcji , moj iOs 15.5
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
D2D2

Na załączonym zdjeciu hotspot jest akurat wyłączony, ale poniżej widać przełàcznik o którym mowa. Image[/img][/img][/img]
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
D2D2

Mój os to też 15.5.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Ja też nie spotkałem takiej opcji.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL MEW-01”