info o stanie krańcówki w aplikacji

moonraker

Witam
Mam potrzebę informacji on-line o stanie krańcówki NO, po prostu chciałbym w apce na telefonie wiedzieć jaki jest jej stan (ewentualnie dostać powiadomienie jak się zmieni stan).
Wymyśliłem sobie że wygeneruje sobie wsad GG z przekaźnikami i przyciskami i wgram do wemosa.
Skonfiguruje to w ten sposób że utworze virtualny przekaźnik uruchamiany przyciskiem 1 i przycisk podlinkuje do gpio do którego mam podłączoną krańcówkę NO (w chwili zadziałania będzie zwierała gpio do gnd). chciałbym żeby działało to tak że kiedy krańcówka jest zwarta mam wirtualny przekaźnik na "ON" a gdy się rozewrze jego stan zmienia się na "OFF".
Jednak nie działa to tak jak chcę tzn stan przekaźnika zmienia się dopiero po kolejnym zadziałaniu (załączeniu) krańcówki (brak reakcji na rozwarcie krańcówki). Próbowałem różnych kombinacji monostabilne/ bistabilne itd jednak nie udało mi się uzyskać oczekiwanego efektu (może coś robię nie tak?)
Ktoś ma jakiś pomysł co robię źle albo jak to zrealizować żeby uzyskać oczekiwany efekt?
Pietras81
Been thanked: 1 time

Wygeneruj sobie soft z krancowkami. Tam ustaw odpowiedni gio i po problemie. Zwarte gio z masa będzie pokazywać np. zamknięte brak zwarcia otwarte.
Powiadomienia ustaw w skryptach fracza.
https://pietras-81.aqi.eco/
krycha88
Been thanked: 5 times

Po zmianie ustawień należy zrestartować urządzenie.
https://gui-generic-builder.supla.io/
moonraker

Dzięki Panowie!
Działa, to było takie proste (z tą krańcówką) że aż mi wstyd :(
Byłem przekonany że to funkcja która współpracuje tylko z bramami itp
moonraker

Kontynuując temat krańcówek i ich stanów stanów wyświetlanych w aplikacji, postanowiłem zrobić użytek z krańcówek zamontowanych w zaworze (który "osuplowałem" opis tu: viewtopic.php?f=6&t=6958&start=40), są tam 2 krańcówki open i close. ich styki NC są używane do sterowania silnikiem ale styki NO są nie używane i załączają się one w w pozycjach open i close.
Ze styku NO open wychodzi napięcie 12v względem GND gdy zawór jest otwarty więc przez dzielnik napięcia podłączyłem to do GPIO14 i podlinkowałem jako "krańcówka 1" ustawiłem funkcje "czujnik braku cieczy" i działa, jak zawór jest open to zmienia się stan.
Styk NO z krańcówki close przy zamknięciu jest zwarty do GND więc podłączyłem go do GPIO05 (i podciągnąłem to gpio przez rezystor 10k do 3v3). podlinkowałem to jako "krańcówka 2", ustawiłem funkcje "czujnik braku cieczy" - jednak lipa nie działa :( mimo tego że na wejściu gpio sprawdzając miernikiem stan się zmienia od3,3v do 0v gdy jest closed, w aplikacji stan się nie zmienia. Odwrócenie logiki też nic nie daje. Gdzie popełniłem błąd?
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

moonraker wrote: Thu Jan 06, 2022 12:14 pm Kontynuując temat krańcówek i ich stanów stanów wyświetlanych w aplikacji, postanowiłem zrobić użytek z krańcówek zamontowanych w zaworze (który "osuplowałem" opis tu: viewtopic.php?f=6&t=6958&start=40), są tam 2 krańcówki open i close. ich styki NC są używane do sterowania silnikiem ale styki NO są nie używane i załączają się one w w pozycjach open i close.
Ze styku NO open wychodzi napięcie 12v względem GND gdy zawór jest otwarty więc przez dzielnik napięcia podłączyłem to do GPIO14 i podlinkowałem jako "krańcówka 1" ustawiłem funkcje "czujnik braku cieczy" i działa, jak zawór jest open to zmienia się stan.
Styk NO z krańcówki close przy zamknięciu jest zwarty do GND więc podłączyłem go do GPIO05 (i podciągnąłem to gpio przez rezystor 10k do 3v3). podlinkowałem to jako "krańcówka 2", ustawiłem funkcje "czujnik braku cieczy" - jednak lipa nie działa :( mimo tego że na wejściu gpio sprawdzając miernikiem stan się zmienia od3,3v do 0v gdy jest closed, w aplikacji stan się nie zmienia. Odwrócenie logiki też nic nie daje. Gdzie popełniłem błąd?
użyj transoptora i podawaj stan LOW z transoptora na GPIO, a GPIO podciągnij do 3,3V przez rezystor 10k
moonraker

GPIO mam podciągnięte do 3,3V przez 10k i napięcie na gpio się zmienia z 3,3V na 0V gdy krańcówka zadziała.
W innych układach mam dokładnie tak zrobione tyle że zamiast krańcówki mam kontaktron który zwiera do gnd i działa.
Co zmieni dodanie transoptora?

Return to “Ogólna dyskusja”