CLOUD v2.1 BETA

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zapraszam wszystkich do testowania wersji 2.1 dostępnej pod adresem https://beta-cloud.supla.org/
Zmiany w stosunku do wersji 2.0:

* Wprowadzono hasho-owanie haseł bcrypt-em zwiększając bezpieczeństwo ich przechowywania
* RGB - możliwość wyboru białego koloru w harmonogramach
* Poprawki wykonywania harmonogramów
* Zmiana formularza logowania na responsywny - jedno-etapowy. Jest to pierwszy krok na drodze dostosowania UI do obsługi na smartfonach/tabletach
* Tłumaczenia interfejsu na języki: Francuski, Portugalski, Hiszpański i Włoski
* Lista urządzeń dostosowana do obsługi na smartfonach/tabletach
* Zmiana lokalizacji będzie wyświetlać "Oryginalną lokalizację" tylko dla urządzeń uwierzytelniających się identyfikatorem lokalizacji i hasłem lokalizacji
* Wprowadzono możliwość zarządzania aplikacjami klienckimi co w praktyce oznacza możliwość przeglądania i zarządzania podłączonymi smartfonami/tabletami
* Usunięto stronę "Rozpocznij tutaj" z menu. Jest dostępna po zalogowaniu się i po kliknięciu w logo. Jest to pierwszy krok do zrezygnowania z tej podstrony.
* Wprowadzono nowy sposób uwierzytelniania urządzeń we/wy oraz aplikacji klienckich przy użyciu adresu e-mail.
* Szereg drobnych poprawek i usprawnień

Szczegóły:
https://github.com/SUPLA/supla-cloud/commits/master
https://github.com/SUPLA/supla-core/commits/master

Najważniejszą zmianą w tym wydaniu jest przedostatni punkt czyli uwierzytelnianie przy użyciu adresu e-mail.
Jego celem jest pozbycie się identyfikatorów i haseł, które dla początkujących użytkowników są niejasne i powodują szereg problemów z pierwszą konfiguracją.

Tak więc od teraz koniec z hasłami i identyfikatorami. (Oczywiście stary sposób również póki co pozostaje)
Oznacza to, że urządzenia z nowym firmware-m do konfiguracji będą potrzebowały danych takich jak:

- nazwa sieci wifi
- hasło sieci wifi
- adres serwera
- adres email podany przy rejestracji

Urządzenia klienckie takie jak smartfony czy tablety będą wymagały podania tylko adresu email! :) adres serwera pobierze się sam!
W aplikacjach klienckich pojawi się w ustawieniach opcja "zaawansowane" dla użytkowników chcących połączyć się z serwerem używając starej metody ( serwer + access ID + hasło )

Padnie zapewne pytanie dlaczego w urządzeniach wykonawczych adres serwera tez nie może się pobrać sam.
W więc dlatego, że aplikacje na smartfony będzie wkrótce wyposażone w narzędzie do automatycznego konfigurowania urządzeń we/wy tak więc
o stronie http://192.168.4.1 będzie można w 99% przypadkach zapomnieć.

Trochę informacji jak to teraz działa. W nowej wersji doszły dwie restrykcje określające czy w danym momencie można dodać nowe urządzenie do systemu lub czy można podłączyć nowy smartfon. Funkcję dodawania można włączyć na liście urządzeń/smartfonów. Włączenie jej ma ważność przez 24h po tym czasie zostanie automatycznie wyłączona przez system. Funkcja dodawania włączana jest na 7 dni automatycznie po rejestracji.
Oczywiście jeżeli już wszystko dodamy to warto od razu wyłączyć funkcję dodawania. Wtedy nawet jak ktoś nieuprawniony ma dane takie jak email czy tez dane starego typu (id lokalizacji/dostępu, hasła) to nic nie zrobi.

Jeżeli dodawanie jest wyłączone i ktoś będzie próbował podłączyć nowy sprzęt do systemu obojętnie jaką metodą (nową lub starą). Otrzyma odpowiedni komunikat, że w tym momencie dodawanie jest wyłączone.

Jeżeli funkcja dodawania urządzeń we/wy jest włączona i zechcemy podłączyć urządzenie we/wy do systemu podając zamiast id lokalizacji i hasła tylko adres email to pojawi się ono w systemie i otrzyma domyślną lokalizację, którą oczywiście z poziomu cloud-a można zmienić.

Jeżeli funkcja dodawania smartfonów jest włączona i zechcemy podłączyć smartfon do systemu podając tylko adres email to smartfon pojawi się w systemie, ale użytkownik nic nie zrobi dopóki administrator (w sensie właściciel konta) nie przypisze mu z poziomu cloud-a identyfikatora dostępu. Oczywiście użytkownik smartfona dostanie odpowiedni komunikat, że trzeba przypisać go do id dostępu inaczej nie ma do niczego uprawnień. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja gdy ktoś się zarejestrował i dodaje swój pierwszy smartfon (podając tylko email). Wtedy nic więcej nie musi robić ponieważ pierwszy smartfon dostanie z automatu - pierwszy z brzegu identyfikator dostępu.

Aby w pełni przetestować nowego cloud-a musi się pojawić jeszcze nowa wersja aplikacji klienckiej oraz nowy firmware. Niemniej jednak gorąca prośba do wszystkich zainteresowanych o pomoc w testowaniu - już teraz - wszystkiego co możliwe.

PS. Tłumaczenia na nowe języki nie były wykonywane przez native speaker-ów więc jak ktoś zauważy jakieś błędy w tłumaczeniach to również prosimy o uwagi.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
slawek

Nie mogę założyć konta - niepoprawny captcha... zaznaczam tylko "nie jestem robotem", więcej nie ma nic - tylko ten komunikat :(
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Zybi

slawek wrote: Sat Sep 02, 2017 7:34 pm Nie mogę założyć konta - niepoprawny captcha... zaznaczam tylko "nie jestem robotem", więcej nie ma nic - tylko ten komunikat :(
Potwierdzam, u mnie to samo.
Espablo

A mnie się udało ale robiłem to na smatfonie.
Zauważyłem , że chyba źle wyświetla mi stronę.
Image
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
magx2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Jakieś znaczące zmiany w protokole? Dochodzą nowe struktury
Supla ❤️ Open HAB - https://github.com/magx2/openhab-supla
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Spróbujcie jeszcze raz z tym robotem. Wydaje się że teraz wszystko działa.

Jeśli chodzi o stronę "Rozpocznij tutaj" - nie było tam zmian dla mobilnych urządzeń więc jest tak jak do tej pory (nie jest). Do urządzeń mobilnych zostały dostosowane strony: formularz logowania, lista urządzeń, lista klientów.
pzygmunt

magx2 wrote: Sun Sep 03, 2017 8:57 am Jakieś znaczące zmiany w protokole? Dochodzą nowe struktury
Wszystkie zmiany w protokole oznaczone są komentarzem // >= v7
slawek

fracz wrote: Sun Sep 03, 2017 10:35 am Spróbujcie jeszcze raz z tym robotem. Wydaje się że teraz wszystko działa.
Niestety - już pokazuje obrazki - ale chyba nie potrafię odróżnić znaku drogowego od samochodu... niepoprawny captcha :(
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
pzygmunt

Espablo wrote: Sat Sep 02, 2017 7:51 pm A mnie się udało ale robiłem to na smatfonie.
Zauważyłem , że chyba źle wyświetla mi stronę.
Image
Też już to zauważyłem. Do poprawki.
pzygmunt

Aplikacje jeszcze nie obsługują nowych kodów błędu przy rejestracji. Dla rozjaśnienia:

Smartfony:

Kod: 17
Rejestracja urządzeń jest obecnie wyłączona. Aby ją włączyć przejdź do zakładki „Smartfony” na stronie cloud.supla.org.

Kod: 18
To urządzenie nie ma przypisanego identyfikatora dostępu. Przejdź na stronę cloud.supla.org i w zakładce „Smartfony” przypisz odpowiedni identyfikator.

Kod: 19
Błędny klucz AUTHKEY

Urządzenia I/O:

Kod: 19
Błędny klucz AUTHKEY

Kod: 20
Brak dostępnych lokalizacji, które można przypisać do tego urządzenia. Przejdź na cloud.supla.org i utwórz przynajmniej jedną

Kod: 21
Konflikt użytkowników

Return to “CLOUD”