Jaki sterownik do napędu NOVOFERM?

xmatii91x

Witam.
Mam bramę garażową i napęd firmy NOVOFERM Novomatic 423.
Jaki sterownik będzie odpowiedni do bramy?
Jeżeli ktoś już podłączał sterownik supła do tego napędu to proszę o schemat podłączenia (pod jakie styki co podłączć?)
Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedz.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Możesz podłączyć SBW-02 tak jak na poniższym schemacie. Sprawdź jak się zachowuje wyjście I. Jeśli pojawia się tam napięcie w zależności od tego czy brama jest zamknięta czy otwarta to wtedy drugi od lewej zacisk I podłączasz pod IN1. Jeśli I nie można wykorzystać jako sygnalizację otwarcia to podłącz A1 i IN1 pod zewnętrzny kontaktron np. Satel B3.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

xmatii91x, i jak?
Jak to zrobiłeś? Też mam ten sam napęd.
Robinson74

W instrukcji są takie informacje.
Czyli jak podpinamy SBW-02?

Novomatic rysunek.jpg
Novomatic schematy.jpg
Novomatic opis.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robinson74

Czyżby to było to ustawienie, które umożliwi podłączenie SBW-02 do napędu Novomatic 423 bez konieczności posiadania zewnętrznego kontaktronu?
Czy napięcie 24V pojawia się na złączu I?
Muszę chyba odpowiednio zaprogramować napęd i to sprawdzę.

novomatic.jpg
Robinson74

pzygmunt, pomóż, bo nie chciałbym sobie niczego spalić. ;)

Mam dwie bramy garażowe z napędem Novomatic 423. Najważniejsze fragmenty instrukcji wkleiłem powyżej.
Mam SBW-02 i dwa kontaktrony Satel B3, które najchętniej podłączyłbym do SBW-02 (jeśli jest taka potrzeba).
Co chciałbym uzyskać?
1) Przede wszystkim stan obydwu bram w aplikacji Supla (zamknięta, niezamknięta).
2) Opcjonalnie możliwość otwierania / zamykania bramy z telefonu.

Jak prawidłowo podłączyć napędy z SBW-02 i ewentualnie z kontaktronami?

Czy zasilanie do SBW-02 mogę puścić z osobnego zasilacza 12V podłączonego do pobliskiego gniazdka? Jaką moc musi mieć zasilacz? Np. taki:
EB1212-spec-EN-R3.pdf
pzygmunt

Musisz się zdecydować czy chcesz zastosować kontaktrony czy czytać stan z napędów.
Robinson74

Wolałbym czytać stan z napędów.
Potwierdzam, że na złączu "I" napędu Novomatic 423 występuje napięcie 24V, zawsze gdy brama jest otwarta.
Nie wiem jednak, czy jest gdzieś w napędzie napięcie 12-24V obecne przez cały czas. Jeśli nie, to mogę chyba zasilić SBW-02 z osobnego zasilacza sieciowego.
No i jak teraz podłączyć oba napędy z jednym SBW-02?
Dodam, że gdzieś w innym temacie była mowa o konieczności występowania tego samego potencjału. Jak mam to zapewnić przy dwóch napędach i jednym SBW-02?

PS. Jeśli jednak prościej będzie zastosować kontaktrony Satel, to jestem otwarty na takie rozwiązanie.
pzygmunt

Jeśli zasilisz z osobnego zasilacza to wtedy musisz zastosować dwa dodatkowe przekaźniki. Jeśli zasilisz z napędu to musisz zastosować jeden dodatkowy przekaźnik. Jeśli nie chcesz przekaźników to podłączasz kontaktrony.
Robinson74

OK, zatem chyba zastosuję kontaktrony, żeby uniknąć przekaźników.
Czy w takiej sytuacji mogę zastosować zasilanie zewnętrzne? Przyznam, że nie wiem skąd z napędy Novomatic 423 wziąć stałe zasilanie dla SBW-02.
Czy zatem mogę prosić o prawidłowe połączenie kabelków między poszczególnymi urządzeniami?

schemat Novomatic.jpg

Return to “ZAMEL SBW-02”