problem z modułem zamel sbw - 02

marcinpsiuk79

Witam wszystkich ,
mam taki problem , mianowicie mam zamontowane siłowniki NICE do bramy dwuskrzydłowej( wjazdowej ) I DODAŁEM DO NIEJ MODUŁ STEROWANIA WIFI ( NICE)
i tu z poziomu aplikacji ( supla) wszystko jest ok -otwiera - zamyka .
problem pojawił się po zamontowaniu napedu do bramy garażowej i podłaczeniu modułu sterującego wifi Zamel sbw -02
ale po kolei :
Po zainstalowaniu napędu bramy garazowej Nice Schel 60 podłączyłem do niego moduł sterowania bramą wi fi Zamel SBW-02
( zgodnie z zaleceniami `` pzygmunt ``
A1-- 3
A2-- 2
11--3
14--4
Następnie dodałem urządzenie do aplikacji supla ( tu też wszystko poszło gładko )

Nowy moduł przypisałem jako `` CZUJNIK OTWARCIA BRAMY GARAZOWEJ ``
Problem polega na ty, że aplikacja widzi nowy moduł , ale nie można go uruchomić ..

Moduł do bramy wjazdowej jest podswietlony zieloną kropką w aplikacji i aby go uruchomić należy przesunąć pasek w lewą stronę i pojawia sie opcja `` OTWÓRZ/ ZAMKNIJ ``

Natomiast moduł od bramy garażowej pojawia się w aplikacji , ale kropka przy pasku nie jest podswietlona na zielono ( w aplikacji NICE jest to kolor niebieski )
tak jakby był zainstalowany ale nieaktywny .
Dodam jeszcze , że na stronie Cloud.supla po zalogowaniu , przy bramie wjazdowej mam dwa kafelki:
1)
otwieranie/zamykanie bramy wjazdowej
2)
czujnik otwarcia bramy wjazdowej

natomiast przy bramie garażowej mam tylko jeden kafelek :
1)
czujnik otwarcia bramy garażowej .

Wydaje mi się , że problem polega na tym ze nie ma tam ``kafelka `` otwieranie / zamykanie bramy

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu .

Z góry dziękuję
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jeśli chodzi o konto z tym samym adresem email, który masz przypisany do konta z forum to tam jest podłączony tylko moduł Nice WiFi.
Nie ma tam modułu Zamel SBW-02. Dodałeś go pod jakieś inne konto ? Nie chcesz mieć obu modułów razem ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
marcinpsiuk79

Jest to ten sam adres mailowy. (Tak mi się wydaje ) ewentualnie jak to można sprawdzić ?
Poza tym w aplikacji widzę dwie bramy , tylko jedna tak jakby nie była aktywna ( brak zielonej kropki )
marcinpsiuk79

1B65CDCE-4974-4774-ADE7-D2E1A086F304.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
marcinpsiuk79

586435DB-FCF6-48AF-AAB6-22C5F4DA81B1.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

marcinpsiuk79 wrote: Sun Jan 30, 2022 12:19 pm 586435DB-FCF6-48AF-AAB6-22C5F4DA81B1.png
Po tym patrząc to masz dodany sam czujnik otwarcia bramy jeszcze skonfiguruj drugie wejście przekaźnik którego nie widać w App
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
marcinpsiuk79

Jak to zrobić ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Moduł Nice WiFi ma jeden kanał sterujący i dwa czujniki otwarcia.
Domyślnie ten drugi czujnik jest wyłączony. W Twoim przypadku ma on identyfikator 6584 (chodzi o ten domyślnie wyłączony).
Nie udało Ci się dodać SBW-02 do Twojego konta. Następnie zalogowałeś się i przy kanale 6584, który należy do modułu Nice WiFi włączyłeś czujnik otwarcia bramy garażowej.

Zaloguj się na cloud.supla.org.
Przejść do kanału o id 6584 i zmień funkcję na "Brak".

Przełącz SBW-02 w tryb konfiguracji przytrzymując CONFIG przez min 5 sek.
Jeszcze raz przejdź przez kreator dodawania.
Jeśli wszystko będzie ok to po zalogowaniu na cloud.supla.org->Moja Supla->Urządzenia We/Wy zobaczysz ZAMEL SBW-02.

Jeśli SBW-02 ponownie nie uda Ci się dodać to:
Znowu przełącz SBW w tryb konfiguracji
Przejdź przez kreator dodawania
Zrób zrzut ekranu z ostatniego okna kreatora dodawania (tam gdzie jest podsumowanie) i go tutaj wrzuć.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
marcinpsiuk79

Ok.
Wieczorem to zrobię , i dam znac co i jak.
Póki co wielkie dzięki za pomoc
marcinpsiuk79

Witam.
Niestety nie zadziałało.
Poniżej skreeny z instalacji

Return to “ZAMEL SBW-02”