Sonoff + supla - co chwila "rozłączony"

Pawele

Otóż mam pewien problem i próbuję odgadnąć czego to przyczyna.

Posiadam 2 sonoffy na które wgrałem suple, ustawiłem harmonogramy i ogólnie jestem bardzo zadowolony.
Jednak zauważyłem w ciągu dnia, że bardzo często diody migają a nie świecą ciągle, i to oba jednocześnie albo działają albo nie.
Efekt jest taki, że podczas wybranej godziny w harmonogramie dana akcja się nie wykonuje, albo się włączy a nie wyłączy... Raz działają, raz pare minut działają a potem znowu, a innym razem działają bezbłędnie. Gdzie szukać przyczyny? Są w odległości ok 1,5 m (przez ścianę). Odłączenie jednego nie skutkuje tym, że jest lepiej. Zasięg wifi tam jest, poprzednio miałem inne włączniki wifi jak również sonoffa na tym sofcie zwykłym i nie miałem takich problemów.. Zmieniłem kanał wifi bo to tak jakby problem tkwił z wifi ale dalej jest tak samo. Nie ma w pobliżu innych sygnałów wifi/innych routerów więc zakłoceń też nie powinno być.
wojtas567

Wgraj najnowszy soft
Pozdrawiam
Wojtek
Pawele

O ile dobrze pamiętam mam wgrany "sonoff_ds18b20_user1.1024.new.2". Jest nie aktualny? Gdzie znajdę najnowszy?
wojtas567

Wygląda na to, że masz najnowszy.
Pozdrawiam
Wojtek
Pawele

W takim razie jak szukać przyczyny?
Cały wieczór jedno i drugie urządzenia niedostępne, a jak są dostępne to przeważnie obydwa w jednym czasie. Spróbuję utworzyć poprzez inny router sieć wifi aby wykluczyć ewentualny problem z tym domowym wifi
wojtas567

Może jest słaby zasięg wifi w tym miejscu albo coś zakłóca niekoniecznie inne wifi. Sprawdź telefonem z aplikacją typu wifi analizer jaki jest zasięg w miejscu gdzie masz te sonofy.
Pozdrawiam
Wojtek
wojtas567

Jeszcze masz tu soft w innych wersjach https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... ybi/Sonoff może potestuj
Pozdrawiam
Wojtek
Pawele

Utworzyłem za pomocą mobilnego routera 3G kolejną sieć wifi do której podłączyłem jednego z sonoff'ów.

Ten podłączony do tej nowej sieci trzyma połączenie non stop, ten drugi w sieci domowej niby też jest połączony ale co chwila dioda miga.
Ta sieć utworzona teraz jest jeszcze słabsza od domowej (słaby internet i brak anteny wifi) a mimo wszystko działa stabilniej niż na domowej.
Co więc może być nie tak z moim domowym wifi? Zmieniałem kanał, zmieniałem tryb między Only N a innymi i to również nic nie daje.
Zybi

A wpisz do routera serwery DNS Google
Pawele

Zmieniłem - w dalszym ciągu bez zmian. Kilka razy był połączony a aktualnie dalej jest rozłączony, i tak w kółko.
Zauważyłem też, że po domowym wifi aplikacja supla w telefonie otwiera się dłużej niż na transmisji danych. Czasem ta różnica to kilka sekund ale bywa, że pół minuty jest "łączenie".

Return to “Pomoc”