Sonoff + supla - co chwila "rozłączony"
-
Pawele
Jaki dokładnie adres mam wpisać do tego serwera? svr6.supla.org?
-
Pawele
"Request timed out." bez względu na to czy sonoff jest połączony czy też nie.
Zauważyłem też ciekawą zależność - w momencie gdy przestaje być widoczny na portach (chyba wszystkich) sonoff jest rozłączony. A kiedy porty są otwarte (nie wszystkie ale te, które sobie przekierowałem i mają być otwarte) sonoff jest połączony. W tedy też aplikacja albo otwiera się bezbłędnie albo długo łączy. Internet jednak cały czas działa prawidłowo (strony www itd). A czemu to tak działa w kratkę to chyba już pytanie do operatora. Tak więc to raczej nie wina wifi a tego co się dzieje dalej, tak mi się wydaje.
Zauważyłem też ciekawą zależność - w momencie gdy przestaje być widoczny na portach (chyba wszystkich) sonoff jest rozłączony. A kiedy porty są otwarte (nie wszystkie ale te, które sobie przekierowałem i mają być otwarte) sonoff jest połączony. W tedy też aplikacja albo otwiera się bezbłędnie albo długo łączy. Internet jednak cały czas działa prawidłowo (strony www itd). A czemu to tak działa w kratkę to chyba już pytanie do operatora. Tak więc to raczej nie wina wifi a tego co się dzieje dalej, tak mi się wydaje.
-
mzw
Spróbuj wymienić access pointa. U mnie po kilku latach access point właśnie tak się zachowywał.Pawele wrote: Wed Sep 06, 2017 8:23 am Zmieniłem - w dalszym ciągu bez zmian. Kilka razy był połączony a aktualnie dalej jest rozłączony, i tak w kółko.
Zauważyłem też, że po domowym wifi aplikacja supla w telefonie otwiera się dłużej niż na transmisji danych. Czasem ta różnica to kilka sekund ale bywa, że pół minuty jest "łączenie".
-
Pawele
Router teoretycznie nie dawno kupiony. Co ciekawe - wyłączyłem urządzenie (komputer, połączony ethernetem) które korzystało z wspomnianego otwartego portu. I problem zniknął - aplikacja po wifi otwiera się natychmiast, nie zauważyłem aby sonoff był niedostępny. Nie mam pojęcia jaka to zależność i czemu to miało taki wpływ(po włączeniu tego komputera niemal natychmiast sonoff miga a aplikacja po wifi nie ładuje się).
-
mzw
Pawele wrote: Wed Sep 06, 2017 3:51 pm Router teoretycznie nie dawno kupiony. Co ciekawe - wyłączyłem urządzenie (komputer, połączony ethernetem) które korzystało z wspomnianego otwartego portu. I problem zniknął - aplikacja po wifi otwiera się natychmiast, nie zauważyłem aby sonoff był niedostępny. Nie mam pojęcia jaka to zależność i czemu to miało taki wpływ(po włączeniu tego komputera niemal natychmiast sonoff miga a aplikacja po wifi nie ładuje się).
A nie masz wpisanego adresu IP statycznie? Jakiś konflikt adresów IP albo uszkodzona karta sieciowa w tym komputerze sieje.
-
Pawele
Sonoffy mają dynamiczny a ten komputer ma przypisany stały adres. Próbuję znaleźć przyczynę ale nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Włączony tamten komputer - sonoffy jednocześnie albo nie działają albo działają, tak w kółko + aplikacja po wifi ma problem się załadować. Poza tym wszystko działa (internet itp), komputer wyłączę - wszystko działa bez zarzutu.mzw wrote: Wed Sep 06, 2017 8:16 pmPawele wrote: Wed Sep 06, 2017 3:51 pm Router teoretycznie nie dawno kupiony. Co ciekawe - wyłączyłem urządzenie (komputer, połączony ethernetem) które korzystało z wspomnianego otwartego portu. I problem zniknął - aplikacja po wifi otwiera się natychmiast, nie zauważyłem aby sonoff był niedostępny. Nie mam pojęcia jaka to zależność i czemu to miało taki wpływ(po włączeniu tego komputera niemal natychmiast sonoff miga a aplikacja po wifi nie ładuje się).
A nie masz wpisanego adresu IP statycznie? Jakiś konflikt adresów IP albo uszkodzona karta sieciowa w tym komputerze sieje.
-
slawek
Włącz na próbę dhcp w komputerze...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Espablo
ja mam jednego tp-linka, który ma taki objaw że jak mój smartfon (galaxy s5)jest zalogowany do sieci to komputery mają już problem z zalogowaniem się do tego samego wi-fi. Musiałem zmienić router bo nie dawałem sobie z tym rady. 
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.