#EDIT
Niestety nie działa, zarejestrowało włączenie ale scena się nie wykonała
Mam nadzieję, że w kolejnym wydaniu (po tym, które teraz jest już prawie gotowe). Realnie pewnie min. 3-4 miesiące (ale tylko zgaduję na podstawie wcześniejszych wydań, bo sam nie mam w tym swojego udziału, więc nie bierzcie tego terminu zbyt na serio)
Czy powyższego warunku można użyć aby informowało nie o poborze tylko o produkcji z fotowoltaiki przekraczającej dajmy 1000W. Do tego celu użyłbym wskazań z MEW01. Tylko, że w momencie produkcji Mewka pokazuje dane z poboru na minusie. Jak w takim przypadku ogarnąć warunek i wyzwalacz ?fracz wrote: Tue Dec 28, 2021 3:58 pm Ja u siebie mam scenę z warunkiem i wyzwalaczem:
Czyli jeśli na fazie jest zużycie większe niż 3000W to przychodzi mi powiadmienie na telefon. Działa bez żadnych opóźnień (nawet się śmieję że wiem kiedy ktoś gotuje herbatę w domu jak jestem w pracy).Code: Select all
{{state(XXX).phases[0].powerActive > 3000}}
Pamiętajcie, że żeby powiadomienie zadziałało, to warunek musi "przejść" przez stan opisany w wyzwalaczu. W Waszym przykładzie
Zużycie musi być najpierw większe od 100W, potem musi spaść - i wtedy scena się odpali. Odpali się też kolejny raz, gdy znowu wzrośnie ponad 100W, bo odpala się przy każdej zmianie stanu.Code: Select all
{{state(13524).phases[0].powerActive < 100}}
Nie da się stworzyć powiadomienia, które powie że "gniazdko jest włączone od 5 minut". Aktualny język warunków nie daje takich możliwości.
Code: Select all
{{ state(ID_MEWKI) | json_encode | raw }}