Witam wszystkich,
jestem tu nowy wiec przepraszam jeśli temat się już przewijał. Mam pytanie czy mogę do mojego domowego systemu Supla dodać bramę osiedlową? Ważne: przy bramie nie mam zasięgu sieci domowej. Czy są moduły GSM czy tez muszę prosić sąsiada z domem przy bramie żeby "pożyczył" sieć?
Z góry dziękuję za pomoc,
Ł.
Brama osiedlowa
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
A w bramie osiedlowej jest podłączony sterownik współdziałający z Suplą?
No chyba że Ty chcesz takowy (np. SBW-02) kupić i zainstalować. Ale tak jak napisałeś, taki sterownik musi być w zasięgu sieci Wi-Fi z dostępem do Internetu. Może to być sieć Wi-Fi sąsiada.
No chyba że Ty chcesz takowy (np. SBW-02) kupić i zainstalować. Ale tak jak napisałeś, taki sterownik musi być w zasięgu sieci Wi-Fi z dostępem do Internetu. Może to być sieć Wi-Fi sąsiada.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
ŁukaszTe
moge zainstalować taki sterownik, pytanie czy sa takie z karta gsm czy musi byc w sieci?
wierze, ze sasiad, któremu dałbym dostęp pozyczyłby sieć
I dodatkowo jeszcze mam pytanie: jeden z sasiadów który wyjechał i nie ma z nim kontaktu raczej na dłuuugo, dał mi dostęp bo sam podłączył sobie brame, ale zmieniłem iphone na nowy i mnie wywaliło. Mam stare poswiadczenia/dane ale nie hulaja. Rozumiem, ze musiałby moj nowy telefon w swoim koncie uwierzytelnić?
wierze, ze sasiad, któremu dałbym dostęp pozyczyłby sieć
I dodatkowo jeszcze mam pytanie: jeden z sasiadów który wyjechał i nie ma z nim kontaktu raczej na dłuuugo, dał mi dostęp bo sam podłączył sobie brame, ale zmieniłem iphone na nowy i mnie wywaliło. Mam stare poswiadczenia/dane ale nie hulaja. Rozumiem, ze musiałby moj nowy telefon w swoim koncie uwierzytelnić?
Ł.
-
Robert Błaszczak
Sterowniki Zamel SBW-01 i SBW-02 muszą być w zasięgu Wi-Fi. Z kartą GSM to jedynie coś DIY.ŁukaszTe wrote: Wed Feb 02, 2022 12:05 pm moge zainstalować taki sterownik, pytanie czy sa takie z karta gsm czy musi byc w sieci?
Czyli jest tam już sterownik Supli. Trochę mija się z celem dokładanie kolejnego.ŁukaszTe wrote: Wed Feb 02, 2022 12:05 pm I dodatkowo jeszcze mam pytanie: jeden z sasiadów który wyjechał i nie ma z nim kontaktu raczej na dłuuugo, dał mi dostęp bo sam podłączył sobie brame, ale zmieniłem iphone na nowy i mnie wywaliło. Mam stare poswiadczenia/dane ale nie hulaja. Rozumiem, ze musiałby moj nowy telefon w swoim koncie uwierzytelnić?
Tak, sąsiad musiałby na swoim koncie uwierzytelnić Twój nowy telefon, albo - skoro sąsiad i zarazem właściciel sterownika wyjechał na dłużej, to dogadać się z nim aby założyć nowe "wspólne" konto na Supla Cloud i przenieść na to konto ten sterownik.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
ŁukaszTe
Jest sterownik, ale nie wiem czy przy bramie czy u sąsiada w domu. Szanse na kontakt z sąsiadem są = 0.
Jeśli wiec w domu to przepadło.
Sprawdzę przy bramie. Pytanie gdzie szukać? w sterowniku/silniku od otwierania bramy?
Jeśli znajdę to czy przechodząc w tryb config (migająca dioda) mogę wówczas przypisać sterownik do swojego konta?
Jeśli wiec w domu to przepadło.
Sprawdzę przy bramie. Pytanie gdzie szukać? w sterowniku/silniku od otwierania bramy?
Jeśli znajdę to czy przechodząc w tryb config (migająca dioda) mogę wówczas przypisać sterownik do swojego konta?
Ł.
-
Robert Błaszczak
Jeśli macie możliwość otwierania bramy przyciskiem z mieszkania, to faktycznie sterownik Supla może być w każdym mieszkaniu. Inaczej sąsiad musiałby mieć pociągnięty kabel do sterownika bramy, który jest fizycznie przy bramie.
Jak wejdziesz w tryb CONFIG, to przejmiesz sterownik na własność. Sterownika szukaj w napędzie bramy.
Jak wejdziesz w tryb CONFIG, to przejmiesz sterownik na własność. Sterownika szukaj w napędzie bramy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
ŁukaszTe
Znalazłem sterownik przy bramie osiedlowej, przejąłem i u mnie już działa.
Raz jeszcze dziekuję!.
Mam dodatkowe pytanie:
zrobiłem dla tego urządzenia osobna lokalizację i tu pytanie jak ja udostępnić sąsiadom z osiedla (wielu)???
Raz jeszcze dziekuję!.
Mam dodatkowe pytanie:
zrobiłem dla tego urządzenia osobna lokalizację i tu pytanie jak ja udostępnić sąsiadom z osiedla (wielu)???
Ł.