Witam,
po kilku bezproblemowych miesiącach pojawiły się wczoraj po południu i dziś w nocy dziwne "piki" na wykresach - tak w wykresie poboru jak i oddania do sieci oraz znaczne zakłamania w ilości tak pobranego jak i oddanego prądu. Zaczęło się w ogóle od tego, że ze zdziwieniem zauważyłem, że wg MEW-01 w ciągu 1,5 dnia lutego oddałem do sieci 28 kWh - gdzie w ciągu całego stycznia oddałem 59kWh.
Żona powiedziała, że do skrzynki zaglądali wczoraj panowie z energetyki (mam MEW pod głównym licznikiem, na zewnątrz). Ale w godzinach ich obecności - ok. 11 w ciągu dnia - nie widać na wykresach żadnych rozłączeń czy jakichkolwiek śladów przerw w dostawach prądu itp. Piki pojawiły się dopiero po godz. 17 (największy) i w nocy, Zaglądałem do skrzynki gdzie mam MEW, poza lekko poprzesuwanymi kablami żadnej szczególnej interwencji nie widzę. Ktoś ma pomysł co to może być ? Ciekawe jest to, że te "piki" są na obu wykresach, w tym także w nocy (godz. 1 itd).
Ponieważ co miesiąc spisuje sobie liczniki, sprawdziłem odczyt z dzisiaj - wygląda na to = że zakłócenia odczytu są tylko w MEW. Różnica stanów licznika (pól 1.8.0 i 2.8.0) pokazały, że pobrałem 31 kWh a oddałem 5. A wg MEW-01 pobrałem 59 a oddałem 23 kWh .
Ktoś orientuje się może co się z moim MEW-01 dzieje ?
Z góry dziękuje za wszystkie wskazówki.
MEW-01 - dziwne "piki", zakłamana produkcja i pobór
-
WojD
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Patryk
Może wymieniali licznik na nowy ?
Jeżeli do tej pory było wszystko ok, to
sprawdź, czy prawidłowo założyli z powrotem przekładniki prądowe.
Tzn: w odpowiedniej kolejności i zgodnie z strzałkami.
A te piki, wyglądają tak jakby w tym okresie nie było internetu i MEW-ka przesłała zapamiętane wartości po ponownym dostępie do internetu.
Takie są moje przypuszczenia.
Jeżeli do tej pory było wszystko ok, to
sprawdź, czy prawidłowo założyli z powrotem przekładniki prądowe.
Tzn: w odpowiedniej kolejności i zgodnie z strzałkami.
A te piki, wyglądają tak jakby w tym okresie nie było internetu i MEW-ka przesłała zapamiętane wartości po ponownym dostępie do internetu.
Takie są moje przypuszczenia.
-
WojD
Moduł jest online od 2 dni i 2 godzin, więc raczej to nie kwestia internetu. Zresztą na wykresie poboru mam w tym samym czasie wykres typowego dla tej pory roku poboru. Licznik też jest ten sam.
Zauważyłem po włączeniu wykresów dziennych, że w wykresie poboru pojawiły się fazy, których prawie nigdy na tym wykresie nie widziałem.... Nie wiem co mam o tym myśleć.
Zauważyłem po włączeniu wykresów dziennych, że w wykresie poboru pojawiły się fazy, których prawie nigdy na tym wykresie nie widziałem.... Nie wiem co mam o tym myśleć.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Patryk
Jaką masz wersję oprogramowania w MEW- ce ?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Zaktualizuj sobie soft - tam jest próba poprawienia podobnego problemu, choć u Ciebie wygląda to nieco inaczej.
Sprawdź też dokładnie czy wszystkie przewody są dobrze przykręcone i nie ma luzów.
Sprawdź też dokładnie czy wszystkie przewody są dobrze przykręcone i nie ma luzów.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
WojD
Ale że luzy w zamkniętej skrzynce w środku nocy mogły coś zdziałać ? ? (piki są z godzin wieczornych i nocnych)
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Przy luzach wszystko może się zdarzyć, włącznie z pożarem w skrzynce 
Sprawdź to dla pewności, zrób aktualizację softu i zobacz czy problem znów wystąpi
Sprawdź to dla pewności, zrób aktualizację softu i zobacz czy problem znów wystąpi
Najlepsze suple dla Twojego domu