Wizualizacja zamknięcia bramy

Remek1982

Witam. Czy istnieje możliwość wizualizacji zamykania bramy garażowej? Chodzi mi coś na podobe rolet. Napęd Hato 300 silent, krańcówki ustawia się w napędzie i chciałbym żeby po zamknięciu, w aplikacji pokazało zamkniętą bramę, a po otwarciu otwartą. Istnieje taka możliwość?
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

3 stany nie są satysfakcjonujące? Rolety "polegają" na kalibracji. W przypadku bramy lepiej użyć jednego lub lepiej dwóch kontaktronow. Zerknij na SBW-01 lub sonoff sv.
edit
Przeczytalem manual i nie ma tam info o informacji zwrotnej o stanie bramy. Jeżeli użyjesz 2 kontaktronow bedziesz mial w aplikacji info czy brama jest zamknieta, otwarta czy w stanie pośrednim.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

W większości przypadków, wystaczy użyć jednego kontaktronu, który sygnalizuje całkowite zamknięcie bramy. Wtedy widzisz stan bramy jako otwarta lub zamknięta. Ikona też się zmieni.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
jakub_z

Hej, podepnę się pod temat. Chciałbym mieć wizualizację stanu bramy (zamknięta/otwarta). Mam centralkę BFT Thalia, w której mam włączony tryb furtki. Jakim sterownikiem od Sonoffa załatwiłbym sterowanie zarówno całą bramą (2 skrzydła) jak i furtką (1 skrzydło) wraz ze stanem (można wykorzystać w centralce wyjście AUX, nie potrzeba osobnych kontaktronów). Na myśl przychodzi mi jedynie Zamel SBW-02, pytanie czy podejdzie coś z Sonoffa?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Najrozsądniej jednak SBW-02. Tu masz schemat i opis podłączenia: viewtopic.php?p=90281#p90281
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pietras81
Been thanked: 1 time

Jak na moje to możesz wykorzystać moduł z dwoma przekaźnikami np. https://www.gotronik.pl/modul-2-przekaz ... -8126.html oczywiście można kupić od przyjaciół z Chin. Brama ma w centrali zasilanie 24V i ma dwa wyjscia sterowane IC1 i IC2 wiec jeden do furtki drugi do bramy kwestia ustawień. Na wolne gipo można podłączyć krańcówki i temat załatwiony.
https://pietras-81.aqi.eco/
scherry88

a nie możesz podłączyć pod lampkę ostrzegawczą?

bynajmniej ja tak zrobiłem i o dziwo działa;)

Return to “Pomoc”