Im więcej patrzę na te wykresy, to skłaniam się ku jakiejś awari sprzętu tutaj.
Te wszystkie "piki" mają praktycznie identyczną wysokość (około 1,3 kWh). To raczej nie jest możliwe, aby pojawiały się dokładnie takie same wartości, gdyby to był problem z siecią.
A jak wyglądają pomiary pozostały parametrów na liczniku? (napięcie, moc czynna, bierna itd)
MEW-01 - dziwne "piki", zakłamana produkcja i pobór
-
WojD
Do tego są niemal identyczne w wykresach energii pobranej i oddanej. To tez mnie dziwi. Od tamtej pory wykresy przebiegają już normalnie, piki się póki co nie powtórzyły. Inne parametry też wydają się być obecnie w normie.klew wrote: Wed Feb 02, 2022 9:07 pm Im więcej patrzę na te wykresy, to skłaniam się ku jakiejś awari sprzętu tutaj.
Te wszystkie "piki" mają praktycznie identyczną wysokość (około 1,3 kWh). To raczej nie jest możliwe, aby pojawiały się dokładnie takie same wartości, gdyby to był problem z siecią.
[...]
-
pajda81
Witam
u mnie od wczoraj od ok 23 godziny podobne dziwne piki tak jakby coś się wieszał i nie zaliczał energii. Teraz to już nawet nie może się podłączyć, rok działania bez zarzutu a nagle klops.
u mnie od wczoraj od ok 23 godziny podobne dziwne piki tak jakby coś się wieszał i nie zaliczał energii. Teraz to już nawet nie może się podłączyć, rok działania bez zarzutu a nagle klops.
-
WojD
U mnie, dziękować Bogu, po tym przedwczorajszym ekscesie wszystko zdaje się działać, prawidłowo. Ale ufać wskazaniom MEW-01 w tym miesiącu już nie mogę.
Sprawdziłem kable - wszystko ok, żadnych luzów, więc nie wiem w czym leżał problem. Udało mi się złapać kontakt z ekipą, która była u mnie przedwczoraj - tylko restartowali modem w liczniku, bo przestał działać. Ale odczyty licznika są OK, niższe niż wskazania MEW-01.
Jeszcze rzut oka na wykresy z supli z tego licznika z ostatnich dni. Widać te piki wyraźnie, są niemal identyczne w wykresach energii pobranej i zwróconej.
Sprawdziłem kable - wszystko ok, żadnych luzów, więc nie wiem w czym leżał problem. Udało mi się złapać kontakt z ekipą, która była u mnie przedwczoraj - tylko restartowali modem w liczniku, bo przestał działać. Ale odczyty licznika są OK, niższe niż wskazania MEW-01.
Jeszcze rzut oka na wykresy z supli z tego licznika z ostatnich dni. Widać te piki wyraźnie, są niemal identyczne w wykresach energii pobranej i zwróconej.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.